lördag 25 juni 2016

♦ Filmfavoriter & annat kul

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjRz7eBwMHNAhXI1iwKHQbCBUAQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DEpCE8CUvyxY&psig=AFQjCNGSipY2NTgR8rsCtXEG4MvOTiCO2w&ust=1466886452135371

Det finns så himla många frågelistor om både serier och böcker, men det är sällan jag stöter på någon om filmer. Så här har jag tagit en gammal lista jag använt på bloggen och ändrat om frågorna lite. Detta blir alltså som en liten intervju med mig själv... Vem kan motstå att svara på såhär roliga frågor liksom! Nästan lika roligt som quiz. 

Ungefär hur ofta går du på bio? Det varierar, tidigare gick jag någon gång i månaden men numera blir det oftare eftersom jag arbetar på en biograf och därav även får se filmerna gratis om jag så skulle vilja. Pengarna är ju egentligen enda bekymret, annars hade man kunnat gå varje dag ;) 

Finns det någon specifik kommande film som du ser extra mycket fram emot? Den film jag ser mest fram emot att få se är en film som jag längtat efter i flera år men som bara försvinner längre och längre bort känns det som... Den film jag pratar om är nästkommande Pirates-film, Dead Men Tell No Tales. Men man bara väntar och väntar och den kommer aldrig... Får väl glädja mig med att det faktiskt är mindre än ett år kvar nu, får hoppas att de inte skjuter fram datumet ytterligare då de redan gjort det ett antal gånger! 

Vad söker du mest när du ser en film? Kvalitet och budskap. Viktigast av allt är ett välskrivet manus, utan det kan vilken film som helst nå botten. 

Gillar du historiska kostymdraman? - Beror på filmen i sig. Kan säga att jag absolut kan gilla dem väldigt mycket - så länge de inte tråkar ut mig. Alltså måste manuset vara väldigt starkt, det finns nämligen de historiska filmer som tenderar att bli väldigt långsamma och tråkiga då de lägger alldeles för mycket tid på scenografi istället för manuset. 

Under vilka år tycker du filmindustrin levererade som bäst? Det finns ingen tvekan om att moderna filmer ofta är väldigt välgjorda, men samtidigt är det även svårt att få till bra manus som inte blir klyschiga eller förutsägbara efter så många år av filmskapande. Därför tycker jag 90-talet var som bäst - det var då många oförglömliga filmer gjordes. Forrest Gump (1994) och Nyckeln till Frihet (1994) är bara några exempel.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiH98KOtMHNAhUK1ywKHb63DnkQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fquotesgram.com%2Fbridge-to-terabithia-leslie-quotes%2F&psig=AFQjCNFh7qOymVxKlIgaSbOqsIz6AcQqSA&ust=1466883259677883

En barnfilm du älskar även i vuxen ålder? Alla Disney filmer kan ju ses många gånger om, men om man bortser från dem så älskar jag verkligen Bron Till Terabitia (2007), den är så himla vacker. Även The Goonies (1985) ses väl som en barnfilm, men jag tycker det är en film alla kan se oavsett ålder. 

Vilken var den första film du minns att du älskade så mycket att du såg den om och om igen utan att tröttna? Finns ju en hel del filmer man såg som barn och aldrig tycktes tröttna på, men den första jag blev fullständigt besatt av var den första Pirates of the Caribbean filmen, den har jag sett så många gånger att den nästan blivit förstörd för mig. Jag kan ärligt talat räkna upp varenda scen en efter en från början till slut, skulle även kunna spela teater med filmens dialoger utan ett manus till hands. 

Vilken filmgenre gillar du mest? Gillar det mesta, men äventyrsfilmer har alltid legat mig nära om hjärtat. Då gör det inte så mycket om kvalitén svalnar ibland heller - de är lika underhållande ändå! Framförallt om det ligger lite humor med i blandningen. 

Vilken skådespelare var din första favorit och vilken är din nuvarande favorit? Johnny Depp och Johnny Depp. Det har alltid varit han. Dock kan jag väl numera lägga till Helena Bonham Carter som är nr. 2, vilket hon inte var när jag var yngre. 

Vilken regissör var din första favorit och vilken är din nuvarande favorit? Steven Spielberg när jag var yngre, men de senaste fem åren har Tim Burton varit en självklar favorit. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiA9qG_s8HNAhWJ8ywKHWlRC6kQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.playbuzz.com%2Fscotto%2Fbook-play-or-real-life-what-are-these-movies-based-on&psig=AFQjCNF-x4nFZUfelymTNXz1CKqcHqYBMw&ust=1466883093391797

Vad tycker du om filmmusikaler, och har du någon favorit? Jag gillade de inte när jag var yngre och har fortfarande svårt för filmer där karaktärerna ska envisas med att sjunga varenda replik... Lés Miserables (2012) till exempel. Men sen finns det också de musikaler jag verkligen älskar, min absoluta favorit är Chicago (2002). Att åka till Broadway och se den live är drömmen, men det kommer väl aldrig hända. Tycker även Hair (1979) är väldigt bra.

Har du någon favorit bland Disney's alla klassiker? Lejonkungen (1994).

Favorit av animerade filmer som inte är producerade av Disney? Svårt att välja, men gillar Shrek (2001), Spirit (2002) och Ice Age (2002) väldigt mycket. 

Gillar du Stop Motion? Ibland. När jag var yngre skrämde denna typen av animering mig. Urgh, kunde knappt titta på varken Wallace & Gromit eller filmer som Wes Anderson's Den Fantastiska Räven (2009). Den enda Stop Motion film jag klarade av att se som yngre barn var Flykten från hönsgården (2000) - fråga mig inte varför för i den filmen högg de huvudet av de stackars hönsen. Dock älskar jag många Stop Motion filmer nu som äldre - Tim Burton har ju gjort några väldigt bra filmer så som Corpse Bride (2005) och The Nightmare Before Christmas (1993). 

Vilken film gråter du alltid till? Jag är verkligen lättpåverkad när det gäller känslosamma filmer så det finns oändligt många filmer jag gråter till. Titanic (1997) är väl knappast någon idé att ens nämna, men det gör jag ändå. Även Hachiko - en vän för livet (2009) får mig i tårar varje gång. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjsn9Ljs8HNAhUG1SwKHRa5BI8QjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fthedullwoodexperiment.com%2F2014%2F08%2F10%2Frobin-hood-prince-of-thieves-1991%2F&psig=AFQjCNHkJDqx8YWeuhLPkbWyutN38PDo4w&ust=1466883169447784

Favorit soundtrack? Temalåten från Robin Hood: Prince of Thieves (1991). 

Favorit låt från musikal? Älskar alla från Chicago (2002), men Cell Block Tango är oerhört häftig tycker jag. Gillar även Hair och I Got Life från Hair (1979) väldigt mycket.

Finns det någon film vars budskap du tycker sticker ut mer än andra? Pleasantville (1998), varför har jag redan förklarat ett antal gånger på bloggen, bland annat HÄR.

Vilken film är din favorit inom genren drama? Detta är en så otroligt stor genre så det är verkligen svårt att svara på. Men ska man välja ett rent drama utan inflytanden av övriga genrer så får jag väl säga Nyckeln till Frihet (1994).

Samma fråga som ovan, men komedi? Gillar inte komedigenren särskilt mycket i helhet då många komedier tenderar att bli extremt överdrivna och löjliga (åtminstone på senare år), men det finns några guldkorn som jag verkligen älskar. Flera av dessa är "dramedy's" som de kallar det. The Way Way Back (2013) bland andra. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjJsb_9ssHNAhWHXiwKHU1uAI8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fpopmani.se%2Fblog%2F2016%2F03%2F15%2Fspielberg-och-ford-gor-ny-indiana-jones%2F&psig=AFQjCNE7UsN7d8lJCGRZwCI1M-Ri2nFSfQ&ust=1466882955469404

Favorit bland filmserier? Finns ju så många bra. Älskar både Pirates of the Caribbean (ja, för mig är det fortfarande en trilogi) och Sagan om Ringen, men finns så många andra bra också. Indiana Jones är en stor favorit.
Favorit när det gäller skräck? Gillar inte alls genren, men det finns en film som jag tycker är väldigt bra trots temat och det är den spanska skräckfilmen Barnhemmet (2007).

Vad anser du om sci-fi och har du någon favorit inom genren? Såå bra. Hatade genren som yngre, men numera älskar jag sci-fi. Interstellar (2014) är en stor favorit - fantastiskt bra film.

Finns det någon känd kultfilm som du själv inte alls gillar/inte förstår varför folk gillar? Clerks (1994), var väldigt besviken på den. Annars brukar jag gilla de flesta kultfilmerna, finns oftast en charm i dem som gör att man verkligen förstår varför folk älskar dem. 

En film du skäms över att du älskar? Finns flera filmer av urdålig kvalitet som man önskar att man inte älskade så mycket, men inte kan låta blir att bara se om och om igen. Jag vet inte riktigt varför, men Mumien-trilogin har blivit lite av sådana filmer. Kanske inte ettan, den är faktiskt bra. Men både tvåan och trean är egentligen riktigt dåliga men jag kan inte låta bli att gilla dem ändå. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiz9a6CtMHNAhXDWywKHY2GA5oQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.fanpop.com%2Fclubs%2Fjohn-hannah%2Fimages%2F2109162%2Ftitle%2Fjohn-mummy-screencap&psig=AFQjCNHrJZG8G73dKcrYcnZzuy_w_kkuaA&ust=1466883233800177

Gillar du äventyrsfilmer och fantasy, och har du någon favorit? Ja, det gör jag verkligen. Så länge det görs bra och inte blir för löjligt, det vill säga. Gillar många av de äldre 80-tals äventyrsfilmerna så som Stand By Me (1986), The Goonies (1985) och The Princess Bride (1987). Älskar även typiska äventyrsfilmer så som den härliga Indiana Jones-serien.

Finns det någon musikfilm du gillar extra mycket (som inte är en musikal)? Ja, det finns många bra. Två av mina favoriter är Almost Famous (2000) och August Rush (2007).

Finns det någon fantasy-värld som du fascineras av? Ja, har alltid älskat Fylke från Sagan om Ringen-trilogin. Och hela den världen egentligen med allt vad den innebär. Alver, dvärgar och hobbitar - what's not to like? Fascineras även väldigt mycket av världen de byggt upp på planeten Pandora i Avatar (2009). 

Finns det någon speciell filmkaraktär du favoriserar? Captain Jack Sparrow, always. 

Tittar du ofta på kortfilmer, i så fall - har du någon favorit? Ja, det händer då och då. Är ju väldigt lätt då de inte tar så lång tid att se. Tycker den Oscarsvinnande Mr. Hublot (2013) är så himla söt, så det är absolut en av mina favoriter. Har ett fint budskap också.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjfv4fItMHNAhXHdCwKHasKDZwQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fchristinawehner.wordpress.com%2F2015%2F09%2F02%2F20000-leagues-under-the-sea-1954%2F&psig=AFQjCNEgBo2UNcHwEVxEMKkeNNUhy4C9Hg&ust=1466883380082092

Vad tycker du om de äldre klassikerna, och har du någon favorit av dessa? De har verkligen en charm i sig, och så länge de är bra kan det bli jätte mysig underhållning för en kväll. Dock finns det också många jag sett som nästan inte går att gilla, helt enkelt eftersom filmkvalitén inte lever upp till manuset som ofta är väldigt välskrivet. Jag har ingen självklart favorit, men några favoriter är Mary Poppins (1964), Sound of Music (1965), Singin In The Rain (1952) och 20,000 Leagues Under The Sea (1954). Älskar även Paper Moon som jag tycker gills även om den är från 1973. Dock finns det en hel del gamla filmer jag inte sett ännu, exempelvis Casablanca (1942) och Gone With The Wind (1939). Men det ska ske, en vacker dag ska det ske. Surt bara att de måste vara så oerhört långa. Sistnämnda är 4 timmar lång så man är aldrig särskilt sugen.

Vad tycker du om romantiska draman/komedier, och har du något favoritpar i filmer som dessa? Det varierar väldigt mycket. Har aldrig varit något stort fan av filmer som The Notebook (2004) och A Walk To Remember (2002). Jag vet inte varför, blir bara lätt uttråkad. Dessutom tycker jag kärlek kan bli så överdrivet i filmer. Jag är väl inte en så "romantisk" person. Då gillar jag nog romantiska komedier bättre, för de har mer att gå på än bara kärlek. Humor skadar ju aldrig! Dock måste jag ändå säga att jag älskar Titanic (1997), så den är min favorit när det gäller romantiska draman precis som Rose och Jack är mitt favoritpar. Dock tror jag inte riktigt på att de är själsfränder eller så, men de hittade helt enkelt varandra när de båda behövde någon. Det är egentligen allt kärlek innebär (för mig). 

Actionfilmer och favorit där? Ja, absolut. Actionkomedier har jag alltid älskat - några favoriter är filmserierna Dödligt Vapen, Die Hard och Beverly Hills Cop

En oförglömlig scen som du alltid sett som den bästa som någonsin skrivits? Finns flera scener som varit så kraftfulla att man aldrig kommer kunna glömma dem. Men den jag främst kommer och tänka på är scenen i slutet av Nyckeln till Frihet (1994), när (spoilers--->) Andy brutit sig ut ur fängelset, tittar upp mot himlen i regnet och bara räcker upp armarna. 

Kvalitetsmässigt bästa filmen du någonsin sett? Schindler's List (1993) och Nyckeln till Frihet (1994). Tycker även både Titanic (1997) och Avatar (2009) är väldigt bra gjorda när det gäller effekter. Cameron är en fantastisk filmskapare.

Och slutligen, har du någon självklar favorit av alla filmer du någonsin sett? Ja, det har jag - Big Fish (2003). 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwixua_htMHNAhVGiywKHTz1C4EQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.landthieves.com%2Fboard%2Farchive%2Findex.php%2Ft-94083-p-10.html%3Fs%3Dc2a344d79ebff1340cbfdf491246f77c&psig=AFQjCNEd5wvkV_sr-vhW9CvvhC3uLPzchw&ust=1466883432412694

5 kommentarer:

 1. Jag lånar det här om det är okej! Länkar dig självklart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är helt okej! Ser fram emot att få läsa dina svar :)

   Radera
 2. Alltså jag älskade verkligen Mumien 2, hahaha! Såg den om och om igen. Jag undrar om jag ens skulle orka ta mig igenom hela idag :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med, haha! Såg om båda de två första filmerna för bara några månader sedan för att se om jag fortfarande skulle gilla dem, och jag skäms nästan för att erkänna det men de är faktiskt ganska underhållande ändå :D Jag är verkligen svag för sådana äventyrsfilmer, oavsett kvalitet ;)

   Radera
 3. jag lånar den :D och länkar.

  SvaraRadera