torsdag 9 juni 2016

Brooklyn Nine-Nine: Säsong 1

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiXpNSWz5nNAhXH_ywKHe7sCpAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.eggplante.com%2F2016%2F04%2F13%2Fbrooklyn-nine-nine-3-22-bureau-review%2F&psig=AFQjCNGzRPLijRyEuAuw6GvKPUGSGNhyAQ&ust=1465516134943064

Brooklyn Nine-Nine är en komediserie från 2013, skapad av Daniel J. Goor och Michael Schur. Serien är pågående och hittills finns fyra säsonger där den fjärde har premiär i september. Varje säsong innehåller runt 22 avsnitt på ca 22 min/avsnitt. Detta är en spoilerfri recension.

Brooklyn Nine-Nine ingår inom genren komedi och följer ett polisdistrikt i Brooklyn efter att de får en ny chef. Främst får vi träffa den väldigt smarta men även väldigt omogne Jake Peralta samt hans kollegor - den klumpige Charles Boyle, den tuffa Rosa Diaz, den ordentliga Amy Santiago samt den stela poliskaptenen Ray Holt. I rollerna ser vi bl.a. Andy Samberg, Andre Braugher, Stephanie Beatriz, Terry Crews, Melissa Fumero, Joe Lo Truglio och Chelsea Peretti.

Brooklyn Nine-Nine är en serie man hört mycket om den senaste tiden, dels eftersom den kända komikern Andy Samberg (Saturday Night Live) spelar huvudrollen. Jag såg några avsnitt på TV för ungefär två år sedan och gillade det jag såg, därför bestämde jag mig senare för att påbörja säsongen från början. Efter att nu ha sett klart hela första säsongen måste jag säga att jag verkligen gillar serien. Den blandar rolig humor med kvalitet i form av duktiga skådespelare, ett välskrivet manus och sammanhängande händelser i varje avsnitt.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjmiYu2z5nNAhVChSwKHWYfCE4QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.geekbinge.com%2F2014%2F03%2F26%2Fbrooklyn-nine-nine-season-1-review-fox-delivers-a-schurfire-hit%2F&psig=AFQjCNHLg6liZGRPNpoMFGLjCM-PcLzc_g&ust=1465516200706103

Skådespelarna är (för det mesta) övertygande vilket är positivt med tanke på att många av skådespelarna till liknande komediserier lätt känns överansträngda och därav även onaturliga. Det kändes lite så i början av Brooklyn Nine-Nine också, men det dröjde inte länge innan man vande sig vid de olika karaktärernas personligheter och började uppskatta dem snarare än att irritera sig på dem. Skådespelarna gör helt enkelt något positivt av det onaturliga - de gör sina karaktärer väldigt underhållande. 

Något jag verkligen gillar i humorn av Brooklyn Nine-Nine är alla referenser till andra filmer och serier. Ett exempel är följande replik från avsnitt 20:

Boyle: "Did I just plan the worst wedding in history?"
Peralta: "Second worse. Red wedding, Game of thrones."

Detta är bara en av alla referenser jag lade märke till under säsongens gång. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiUiuqpz5nNAhXMGCwKHSu1DqkQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.geekbinge.com%2F2014%2F03%2F11%2Fbrooklyn-nine-nine-season-1-episode-20-review-fancy-brugdom%2F&psig=AFQjCNETWGknHI9ApEJLMg4FMcfVvIGSfA&ust=1465516175153679
 
Eftersom komedin är den största delen av varje humorserie, krävs det att detta underhåller tillräckligt mycket för att roa tittaren genom alla avsnitt. Detta lyckas Brooklyn Nine-Nine med, och när jag hävdar att detta är min typ av humor så innebär det humor som spelar väldigt mycket på två olika saker. Den första delen är karaktärerna. De förlöjligar varandra, och främst är det kapten Holt som underligt nog blir en stor del av underhållningen, helt enkelt eftersom denna karaktär är så speciell. Han visar inte känslor överhuvudtaget, men det betyder inte att han gömmer undan dem. Snarare tvärtom, han visar istället känslorna i form av repliker. Med ett helt neutralt ansiktsuttryck kan han säga saker som "I am very sad." utan att vara ironisk. 

Den andra stora delen av humorn i Brooklyn Nine-Nine, är polisarbetet. Serien gör något roligt av polisarbetet, och det underhåller väldigt mycket eftersom de verkligen lyckas sätta precis vad det är som utmärker en typisk polisserie. Allt vi får se i de seriösa mordfalls-serierna, får vi även se här - fast med en stor dos humor. Tror du denna humorn lockar dig, så är det bara att sätta på första avsnittet redan idag. Seriens två första säsonger finns på Netflix. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj1_ISnz5nNAhXF2SwKHci1CeMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.geekbinge.com%2F2014%2F03%2F04%2Fbrooklyn-nine-nine-season-1-episode-19-review-tactical-village%2F&psig=AFQjCNG_afAccSS6leHMxMdvlLfhlV5Wyg&ust=1465516169157807

2 kommentarer:

  1. Roligt citat! Haha. Snacka om att det kan vara tidernas sämsta bröllop (för de inblandade)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha ja, jag älskar alla film & serie-referenser i Brooklyn Nine-Nine. Game of Thrones dyker upp i konversationerna ett flertal gånger faktiskt :)

      Radera