söndag 29 maj 2016

Vi vegetarianer

Jag vet inte om jag någonsin nämnt det på bloggen, troligtvis inte eftersom detta är en filmblogg och inte riktigt har med ämnet att göra. Men det är så att jag alltid har varit väldigt mån om både djur och natur, och därför valde jag i augusti förra året att bli vegetarian. Detta trodde jag aldrig skulle funka för mig som lever i en familj där alla älskar kött, men till min överraskning gick det hur bra som helst - kan äta precis samma maträtter, bara att jag byter ut kött mot något jag gärna kallar för fejk-kött (soja-produkter). På så sätt får jag nästan exakt samma smakupplevelse, fast utan att behöva oroa mig för att ett djur (eller miljön) kommit till skada! Bra va? Passar mig utmärkt eftersom jag hatar både svamp och bönor. 

För att uppmärksamma vegetarianism, tänkte jag idag skriva om några film- och tv-karaktärer som bidragit till att inspirera mig till att bli vegetarian. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi2sPHSmP_MAhWDGCwKHXEYD_MQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fthefriendlyfig.com%2F2015%2F02%2F13%2Fphoebe-buffay-vegetarianism%2F&psig=AFQjCNHtydv2FNjXD1cjclIoEH2k8cWdIw&ust=1464608144074636

Pheobe Buffay (Vänner)
Jag älskar karaktären Pheobe av så många olika anledningar, men hennes miljömedvetenhet är en av de största. Enda nackdelen är att det ibland känns som att serieskaparna till Vänner endast har gjort henne till vegetarian för att förlöjliga det. Flera gånger skämtas det tyvärr om att hon väljer att inte äta kött, och det ogillar jag starkt. Serien har visserligen några år på nacken och spelades in då det inte var lika accepterat att vara vegetarian/vegan, men jag ser inte riktigt det som någon ursäkt. Men som karaktär är det omöjligt att inte beundra Pheobe och hennes aktiva val av att vara hälsosam både mot sig själv, djuren och naturen. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjlxJXmmf_MAhXFFiwKHVvhCuUQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fgiphy.com%2Fgifs%2Fthings-10B5dZVwYuRBG8&psig=AFQjCNHsdCPQeSsnHoIRtzCZ453DHadi6g&ust=1464608452407774

Lisa Simpson (The Simpsons)
Lisa är precis som Pheobe en väldigt djur- och miljövänlig personlighet. Därför är hon aktiv i mycket frågor som kretsar kring både miljöförstöring och djurplågeri. En start är såklart att bli vegetarian. Möjligtvis även vegan, där är jag lite osäker då jag inte minns helt och hållet. Men kött äter hon inte i alla fall! 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjevpv7mf_MAhUDDiwKHfLhAqwQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.reddit.com%2Fr%2Fgifs%2Fcomments%2F3h8gfs%2Fmy_fishs_an_asshole%2F&psig=AFQjCNHPd-2UpQLxHDwLA_Gxxud8WDMyeQ&ust=1464608496993703

Bruce (Finding Nemo)
"Fish are friends, not food." 
Även om det slutar med att han totalt tappar kontrollen och inser att hungern är starkare än vänskapen, så är det ändå en underhållande haj som åtminstone försökte sitt bästa med den vegetariska dieten.  

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwif0penmv_MAhVICSwKHRx1CpcQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.headoverfeels.com%2Ftag%2Flainie-kazan%2F&psig=AFQjCNHvERbBRcSGkMT9INCPT6-XcCXYoQ&ust=1464608589256940

Ian Miller (My Big Fat Greek Wedding)
Ian kommer till den ultimata grekiska familjen och vill inte äta kött - detta väcker såklart en del undran (och ilska) inom familjen. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwib9f6NmP_MAhWDDywKHRo6BscQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Ftinypic.com%2Fusermedia.php%3Fuo%3D4AtXI6JI7G8w16Lno1LnoIh4l5k2TGxc&psig=AFQjCNG_hkjaXiaIoCxUiGc4S28gfamXjg&ust=1464607999442306

Marcus Brody (Indiana Jones and the Last Crusade)
"No thank you, ma'm. I'm a vegetarian."
Att Marcus är vegetarian nämns bara i en scen i filmen, men det räcker för att han ska få komma med på listan då han lätt är den bästa Indiana Jones karaktären - ja, efter Indy såklart. Marcus är så otroligt härlig, och har även bidragit med mycket humor till Indiana Jones-serien.  

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiKt7rtm__MAhUoIJoKHZQBCtAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.mtv.com%2Fnews%2F2384633%2Ftopanga-maternal-moments-boy-meets-world%2F&bvm=bv.123325700,d.bGs&psig=AFQjCNFdPNl-bjtrvWQv5y-G3Nvacv9sXg&ust=1464608991459625

Topanga (Boy Meets World)
Klart att Topanga ska få komma med på ett hörn här. Jag har bara sett första säsongen av Boy Meets World, men vet med mig att hon är vegetarian som en del av hennes själsresa. På bara 22 avsnitt har jag i alla fall förälskat mig i denna karaktär, hon är underbar.

Värda att nämnas; Candace (The Perks of Being a Wallflower), Dr. Temperance Brennan (Bones), Rachel Berry (Glee). Sistnämnda tänker jag bara gissa på då jag HAR FÖR MIG att det nämndes någon gång att hon var vegetarian, men är inte helt säker och tänker därför inte uttala mig mer om saken.

4 kommentarer:

 1. Roligt inlägg :D Bara en fråga för en som inte är så insatt: Är inte sojabönor ganska dåliga för miljön också? Har bara hört det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr finns det ju en del forskning som säger att sojabönor kan vara ett större miljöhot än man först trodde, men jag skulle ändå välja det framför kött eftersom köttproduktionen leder både till mycket utsläpp av växthusgaser, samt djurens plågor. Skulle alla människor på jorden samtidigt bli vegetarianer och byta ut kött mot soja så skulle det knappast vara särskilt bra för miljön, men så länge det fortfarande finns väldigt få vegetarianer (även om fler och fler väljer den kosten) så tror jag inte att det är något större problem. Skulle det bli värre så finns det alltid annat man kan äta också som är gott. Själv äter jag gärna mat med mycket grönsaker i, ex. spenatlasagne, broccoliomelett m.m :)

   Radera
 2. du har nämnt det någon gång vet jag för jag kom ihåg att du var det alla fall :D. Bra inlägg. Jag äter jätte mycket veg-mat men har inte riktigt disciplin nog för att inte äta kött alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan absolut räcka att man bara byter ut några måltider i veckan mot vegetariskt, själv är jag inte sådär extrem att jag kräver att alla andra på jorden också blir vegetarianer, mitt mål är snarare att alla på jorden ska äta kanske hälften så mycket kött ungefär :) Grejen är ju den att det finns så många som är helt och hållet ANTI allt som har med ordet "vegetariskt" att göra, och vill inte ens smaka på en köttfri rätt. Det är som om de tror att ordet "vegetarisk" betyder "giftig" eller nåt liknande... ganska roligt ändå, känner många personer som är precis så och det är bara så löjligt att man nästan börjar skratta när de kommer med sina argument ;)

   Främst vill jag att djuren man äter ska ha blivit behandlade bra, och sedan få dö lugnt och stillsamt utan att vara rädda. Men är man inte slaktare själv så kan man ju aldrig veta säkert vad det är man stoppar i magen, så därför väljer jag bort köttet. Visst finns det de som tar bra hand om djuren innan slaktning, men det finns också de djur som går genom hela livet rädda, som vet precis varför de finns till - för att tillfredsställa människans magar. Jag tror faktiskt att många djur förstår mer än vad man ibland kan tro, det har faktiskt bevisats att vissa djur står och darrar alldeles innan de ska slaktas eftersom de förstår att de bara står i "kö" för att vänta på att bli slaktade.

   Jag började faktiskt på samma sätt som du - jag tänkte egentligen bara att jag skulle testa att äta mer vegetariskt, men inte helt och hållet. Men sen insåg jag efter bara någon vecka hur lätt det var, och framförallt, gott. Så då var det bara att fortsätta äta den goda maten, denna gången med ett gott samvete :)

   Radera