onsdag 25 maj 2016

Vecka 21: Dokumentär

Detta är ett samarbete med bloggarna; Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Emelie på GothamAlley och Karin på KarinsUniversum. Kolla även in deras inlägg angående veckans tema! 

Dokumentärer är något jag inte kollar på alltför ofta, men varför vet jag inte för de är oftast både lärorika och intressanta. De jag sett är dokumentärer som gått på tv medan man bläddrat genom kanalerna och sedan fastnat, helt enkelt eftersom dokumentären handlar om något jag själv varit intresserad av.

Det finns en som jag tycker var extra intressant, nämligen Finding Vivian Maier som hade premiär 2013. Anledningen till att jag fann intresse i denna filmen var främst eftersom jag varit på en utställning på Göteborgs Konstmuseum som handlade om just Vivian Maier. Jag fann henne redan då väldigt intressant, och hon var verkligen en fantastisk fotograf trots att hon aldrig blev någon "riktig" fotograf. För att förklara,

Finding Vivian Maier (svenska titeln lyder Vivian Maiers Okända Bildskatt) utforskar en äldre kvinna vid namn Vivian Maier som dog år 2009 efter att ha levt sedan 1926. Men det var inte hennes dödsdatum som var intressant, utan det hon lämnade efter sig. Vivian var en väldigt ensam kvinna som föredrog att hålla sig för sig själv och ingen verkade veta särskilt mycket om henne. Efter hennes död togs hennes lägenhet omhand, och i den hittade man en gigantisk samling med fotografier (samt kortfilmer) tagna av Vivian under hela hennes liv. Tyvärr verkar hon ha varit väldigt introvert och avskydde uppmärksamhet, och därför skulle hon troligtvis vända sig i graven av denna upptäckt som gjort henne världskänd. Men hennes fotografier var bara för fantastiska och framförallt, för verkliga, för att hållas gömda. 

Alla hennes bilder är tagna på gator och torg, av äkta människor och ingenting är förfalskat eller iscensatt. Detta gör även bilderna så otroligt känslosamma och samtidigt vackra. De skildrar livets tragiska sidor likaväl som dess glädje. Större delen av bilderna är från 50-talet då hon var ung, och detta gör de extra kraftfulla. Vivian framställs av bekanta som en sur tant som hatade de flesta av sina medmänniskor, men varför fascinerades hon då så starkt av världen att hon ville ta bilder av allt hon såg?

Här är några av Vivians fotografier, de som jag personligen fastnade för mest när jag var på utställningen som hölls i hennes minne förrförra hösten. 


Några, hehe... Beroendet rusar upp så fort jag bläddrar igenom hennes bildarkiv, helt fantastiska bilder. Det här är äkta gatufotografi!

6 kommentarer:

 1. har vi gjort detta i 21 veckor? sjukt länge ju :D! Riktigt snygga bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nej LÄNGRE! Det är vecka 21 nu (på 2016), vi började på vecka 41 förra året ;) Alltså har vi gjort det i totalt 32 veckor :D

   Radera
  2. Vi började i slutet av september :)

   Radera
  3. åh, haha. Trögheten tog över här ;) Men oj, bra jobbat av oss :D

   Radera
 2. Wow, vilka fantastiska bilder! Det är ju helt makalöst vilken begåvning hon hade. Fint att världen fick se dessa bilder till slut. Kul att jag har varit på samma trappa som 8:e bilden med kvinnan från ca 40- till 50-talet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja, oj det gör det ju ännu roligare att se bilden om man själv varit på samma plats fast 70 år senare! Älskar sådana resor i tiden, bara tragiskt nästan att tänka att majoriteten av människorna på bilderna är döda för länge sen... Säkert några av barnen också. Men men, it's the circle of life :)

   Radera