fredag 27 maj 2016

Office Space (1999)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiBs9XEhPvMAhXKFCwKHa0GBo4QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.fanpop.com%2Fclubs%2Foffice-space%2Fimages%2F665412%2Ftitle%2Foffice-space-wallpaper&psig=AFQjCNEff21--gLVS5D3m9UWS_xLcPn2yg&ust=1464465306504073

Office Space är en komedi från 1999, skriven och regisserad av Mike Judge (Beavis and Butthead). Filmen blev aldrig någon succé på biograferna, men har senare uppnått kultstatus, främst inom målgruppen kontorsarbetare. 

Office Space följer IT-arbetaren Peter Gibbons som är trött på sitt jobb, sina chefer och sina tråkiga arbetsuppgifter. Efter ett besök hos en hypnosterapeut börjar Peter se livet ur ett annat perspektiv och bestämmer sig för att, tillsammans med två av sina medarbetare, stjäla pengar från företaget de arbetar för. I rollerna ser vi bl.a. Ron Livingston (The Conjuring, 2013), Jennifer Aniston (Vänner, 1994), David Herman (Futurama, 1999), Ajay Naidu (Requiem for a Dream, 2000) och Gary Cole (Pineapple Express, 2008). 

Detta är en film jag velat se länge, helt enkelt tack vare dess kultstatus samt positiva kritik. Trots att jag inte vanligtvis hittar komedier som jag faktiskt tycker är roliga, hade jag ändå höga förhoppningar på Office Space. Jag kan inte riktigt säga att förväntningarna var helt uppnådda, men jag blev inte särskilt besviken heller egentligen. Filmen underhöll lagom från början till slut, men precis som de flesta andra komedier jag ser så sticker den varken ut eller överraskar. Humorn är även den på en lagom nivå, det är aldrig så att man gapskrattar men på något sätt blir det ändå relativt underhållande. 

Vad som i Office Space står för själva underhållningen är varken roliga repliker eller roliga händelser, utan snarare karaktärerna i sig. Hur de alla är väldigt trötta på arbetslivet de tvingas leva varje dag - det blir roligt helt enkelt eftersom man oftast själv kan relatera till det. Vem har inte haft en daglig sysselsättning som känns som att den spelas om dag för dag, som om ens liv var en trasig skiva som bara går på repeat om och om igen. Filmens tre huvudkaraktärer är alla trötta på detta liv och det syns tydligt i återkommande suckar genom filmens gång. 

"So I was sitting in my cubicle today, and I realized, ever since I started working, every single day of my life has been worse than the day before it. So that means that every single day that you see me, that's on the worst day of my life." 

Karaktärernas trötta blickar underhåller, men skådespelarna levererar inget utöver det ordinära. Tack vare manuset har de inte mycket att visa, och därför gör de inte det heller. Men, eftersom detta är en enkel komedi så spelar det som tur är ingen större roll. Nu efter att ha sett Office Space så kan jag nog slutligen komma till slutsatsen att jag personligen inte är någon komedifilms-person, helt enkelt eftersom dessa sällan sticker ut ur mängden. Även om detsamma gäller Office Space så får jag ändå säga att jag gillar den. Dock föredrar jag drama eller action, med mer spänning, känslor och händelserika event. 

Office Space är en lagom underhållande komedi som inte är så speciell som jag hade hoppats på, men som ändå underhåller. Komedin är tystare än i många andra komedier, men detta är något jag själv bara uppskattar eftersom jag inte gillar den typen av löjlig och överdriven humor som lätt släpps in i andra filmers manus. Något jag måste få tillägga är att jag verkligen gillade slutet på filmen, det blev så snyggt på något sätt. Lätt bästa scenen i filmen.

Betyg: 7/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwinubHfhPvMAhWEDiwKHWxyDuoQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DdoOdq7rs4Eg&psig=AFQjCNHx7umwrm6kIYfA285hTIfHcLCsRA&ust=1464465362605664

2 kommentarer:

  1. Vilket roligt citat, haha! Blev lite sugen på att se den här :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar du citatet så gillar du nog resten av filmen också. Jag tycker nämligen den repliken speglar ganska bra vad för typ av film detta är :)

      Radera