måndag 2 maj 2016

Lawless (2012)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiKnaXH7LrMAhXGYZoKHQ9eCi8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.canongate.tv%2Fauthors%2Fmattbondurant&psig=AFQjCNFPj157fSa6VVaG84V88fMbwJCi5A&ust=1462259846450190

Lawless är ett kriminaldrama från 2012, regisserat av John Hillcoat (Road, 2009). Filmen baseras på den verklighetsbaserade boken The Wettest County In The World skriven av Matt Bondurant, som lever idag och är barnbarn till filmens huvudkaraktär Jack Bondurant.

Jack Bondurant är den yngste av tre bröder som under depressionen i början av 30-talet, arbetar med alkoholsmuggling under förbudstiden i Franklin County, Virginia. Vi får följa bröderna Jack, Howard och Forrest medan deras kriminella affärer hotas av en korrumperad liga polismän som ledarbrodern Forrest vägrar muta av. I rollerna ser vi många välkända ansikten, däribland Shia LaBeof, Tom Hardy, Jason Clarke, Jessica Chastain, Guy Pearce, Gary Oldman, Mia Wasikowska och Dane Dehaan.

Jag hade inte jättehöga förväntningar på Lawless innan jag såg den och visste inte heller att den baserades på en sann historia. Trots att jag inte visste mycket om filmen och därav inte hade mycket förväntningar, var filmen ändå ganska annorlunda från vad jag hade förväntat mig. Dels var den råare och på så sätt mycket verkligare då inget var förfinat överhuvudtaget. Lawless bjuder på en verklighetstrogen berättelse om livet som laglös på 30-talet och i det ingår blod, hänsynslöshet och ren brutalitet.  

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjJtJbY7LrMAhVoOJoKHcDFDG8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.heyuguys.com%2F28-new-hi-res-images-from-lawless-with-tom-hardy-shia-labeouf%2Fwettest-countyscene-147shootout-at-the-bridge-2%2F&psig=AFQjCNErAqiACElw9nqmNavcgA60VUzjUQ&ust=1462259881822888

Jag är inte känslig för lite blod, men flera scener i denna film var extremt råa. Det kan vara bra att veta innan man ser filmen så att den känslige tittaren kan bli varnad. Enligt mitt tycke kan det bli för mycket, men samtidigt får man även tänka att, om det verkligen var såhär det fungerade i kriget mellan laglösa och lagbundna människor på 30-talet, då vill man inte heller att det ska förfinas bara för att tittaren ska få en lite trevligare upplevelse. Är det verklighetsbaserat så ska det stämma, och därför kan jag inte sätta detta som en nackdel till filmen även om jag personligen känner att detta blev en av anledningarna till att detta inte riktigt är en film för mig. 

Handlingen är intressant att följa, och likaså karaktärerna. Men även om karaktärerna på många sätt var väldigt intressanta att följa, så tycker jag att det blir mindre ointressant att följa karaktärer som man själv inte kan varken relatera eller sympatisera med. De korrupta poliserna är inte alls så bundna till lagen som de borde, snarare tvärtom så är de lika hemska som de människor som står under kriminaliteten. Eftersom tre av de sistnämnda står som huvudkaraktärer i filmen blir det lite jobbigt att följa, helt enkelt eftersom de alla är lika brutala och därav svåra att sympatisera med. Vi får inte se hur de blivit som de blivit och varför de är beryktade som en oslagbar brödratrio. Den enda brodern vi verkligen får lära känna är den yngste, Jack som spelas av Shia LaBeof. Denne är olik sina två bröder på så sätt att han ses som en feg ynkling som inte passar in i branschen. Därav försöker han göra allt för att bevisa att även han kan göra vad som krävs för att bli en del av den grova svarta handeln. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwitrJXw7LrMAhXLE5oKHTbjDtAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.heyuguys.com%2F28-new-hi-res-images-from-lawless-with-tom-hardy-shia-labeouf%2F&psig=AFQjCNGTP-gM9YlPO6CwTdp1Kbs_lPl5Dw&ust=1462259932124851

Jag hade gärna fått lära känna övriga bröder lite bättre, framförallt ledarbrodern Forrest som vi får se två väldigt motsatta delar av - dels som en hänsynslös mördare, dels som en man som bryr sig om sin familj och vissa andra människor runtomkring honom och då även besitter en personlighet. Varför han blev som han blev kommer alltid vara oklart. Personligen hade jag föredragit att få veta mer om insidan av honom istället för den råa utsidan.

Filmen bjuder på passande musik som på ett bra sätt reflekterar tiden berättelsen utspelar sig under. Filmen är verklighetstrogen, storyn är intressant och likaså flera av karaktärerna även om jag gärna hade fått ett större djup i dem. Som slutsats kan jag säga att detta är en bra film om man gillar gangsterfilmer, men personligen är inte detta riktigt min genre och därför var den för mig ganska halvdan på grund av brutaliteten samt de osympatiska karaktärerna. Men jag får ändå säga att det finns flera gangsterfilmer jag älskat och därför hade jag även kunnat gilla denna så mycket mer, om manuset hade spelat lite mer på djupet av karaktärerna. 

Gillar du gangsterfilmer, kriminaldraman och inte har något emot blod så tror jag Lawless kan vara en film för dig. Föredrar du lättsammare filmer och vet med dig att den historiska gangstervärlden inte riktigt lockar dig, så kanske detta är en film du bör hålla dig borta från. Men även om detta inte var en film helt för mig, så är jag ändå glad att jag såg den tack vare den intressanta och verklighetstrogna handlingen. Så är du osäker, varför inte se filmen och få dig en egen uppfattning? Det är trots allt väldigt många bra skådespelare som medverkar.

BETYG: 7/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi80rCG7brMAhXDHpoKHf_pBhUQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.heyuguys.com%2F28-new-hi-res-images-from-lawless-with-tom-hardy-shia-labeouf%2Fwettest-countyscene-08-3%2F&bvm=bv.121070826,d.bGg&psig=AFQjCNFhYfq1tA2JMbY5DjDSKbP6RTUooQ&ust=1462259975319056

2 kommentarer:

  1. Hmm, jag började titta på den här en gång men var tvungen att stänga av efter en stund då jag tyckte den var så evinnerligt tråkig! Den blir kanske bättre efter en stund alltså?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tyckte den blev ganska intressant i handlingen efter ett tag, men håller med om att den var lite trög i början. Men å andra sidan var den ungefär likadan genom hela filmen så tyckte du den var så tråkig i början att du var tvungen att stänga av den så tror jag inte att du hade uppskattat resten av filmen heller...

      Radera