torsdag 5 maj 2016

Are we britts' now, ey?


Du vet de där filmerna och serierna där man regelbundet hör ord som "wanker", "bollocks", "bugger", "plonker" och "twat"? Ja, just det, de där härliga britterna. Jag har de senaste åren fått lite av en förälskelse till sådana filmer (och serier) då de har en egen typ av charm och humor som jag bara inte kan motstå. Idag tänkte jag därför skriva ett inlägg som jag velat ta tag i så länge, och nu äntligen ska det ske.

Det finns massvis med brittiska filmer och serier, och jag kan omöjligen ta upp alla i ett inlägg. Därför har jag bestämt mig för att dela upp mina tips i (vad som nu verkar bli) 6 olika inlägg. Jag kommer även avrunda nedåt för att endast tipsa om de filmer och serier där Storbritanniens alla egenskaper lyser igenom som mest. Där både karaktärer och skådespelare är så mycket britter som det bara går.

I denna första del tipsar jag om tre brittiska serier som alla är speciella, men på väldigt olika sätt. 

Misfits (2009-2013)
Misfits är en serie jag inte hade en tanke på att ge en chans innan jag såg den, helt enkelt eftersom det inte alls verkade som min typ av serie. Men en dag när jag bläddrade runt på Netflix utan något att se på, satte jag igång första avsnittet med enda avsikten att stänga av det efter 10 minuter eftersom jag var så säker på att jag inte skulle gilla det. Ja, det var innan jag lärde mig att fördomar mot serier och filmer är en väldigt dålig idé. Hur som helst så satte jag igång avsnittet och jag gillade det verkligen. Konstigt nog. Även nu kan jag inte riktigt förklara varför - den är grotesk på så många nivåer. Trots att jag vet att jag borde hata karaktärerna så kan jag inte låta bli att älska dem tack vare humorn i serien. Vad Misfits bjuder på är totalt 38 avsnitt av rå brittisk humor i form av snuskiga skämt och tragisk men ärlig komedi. Nu när jag försöker förklara serien så kan jag verkligen inte förstå hur jag kan gilla det. Detta är inte alls min typ av humor, jag borde hata det. Men tack vare seriens unikhet, humor och karaktärer så blir det bara så otroligt bra. Den är så ärlig på något sätt. 

"When I was growing up in Ireland, if the priests weren't fiddling with you, you were one of the ugly kids." - Nathan Young, Misfits.  

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjw16ympsHMAhVIFCwKHYzxCy8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fnotingale.deviantart.com%2Fart%2Fmerlin-gif-2-317480952&psig=AFQjCNHzlRBtaiTW0aorsYGS14fLxiAanA&ust=1462481504982443
  Merlin (2008-2012)
Här har vi den gamla goda Camelot-berättelsen i en ny tappning. Serien följer en ung Merlin efter att han anländer i Camelot och blir betjänt åt en blivande Kung Arthur. Detta är en otroligt mysig äventyrsserie som har både humor, drama, vänskap och action. Effekterna må vara extremt dåliga, men gillar man mysigheten i serien snarare än att bry sig om verklighetstrogna drakar, så är detta en serie jag tycker man kan ge ett försök. Det är sant att jag följt Merlin på tv, och därav på sätt och vis växt upp med den. Jag vet därför inte helt säkert vad jag skulle tycka om jag såg ett avsnitt för första gången idag, men mysig är den i alla fall. Gillar du serier som exempelvis Once Upon a Time och Legend of the Seeker så tror jag även Merlin kan passa.

"Hi, my name is Merlin. But most people just call me idiot." - Merlin, Merlin

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjXkJbPy8LMAhXEWywKHXPsC7MQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fgiphy.com%2Fsearch%2Fsherlock&psig=AFQjCNFEnMWjuk1ydyXzU6OBfjmm7ddTZg&ust=1462524906031377
  Sherlock (2010-) 
Sist men verkligen inte minst, har vi den fantastiska serien Sherlock som utan tvekan är en av de bästa serierna jag någonsin sett. Skulle nog sätta den på plats nr 2 efter Game of Thrones när det gäller kvalitetsserier. Sherlock följer Sherlock Holmes och Dr. John Watson i ett nutida London där de löser de svåraste brottsfrågor staden någonsin ställts inför. Vi får träffa nya versioner av de gamla karaktärerna så som Jim Moriarty, Mycroft Holmes och Irene Adler. Mordgåtorna är extremt välskrivna och varje avsnitt är nästan som en film. Hittills finns tre säsonger innehållande tre avsnitt per säsong där varje avsnitt är runt 1,5 h långt. Väl värt oavsett om man gillar kriminalserier eller inte.

"I'm not a pshycopath, Anderson. I'm a high-functioning sociopath. Do your research." - Sherlock Holmes, Sherlock.  


Samtliga serier finns tillgängliga på Netflix.

7 kommentarer:

 1. jag har bara sett skins av brittiska serier tror jag ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara sett ett avsnitt av den för länge sen. Vad tycker du om den, är den bra? Jag funderar nämligen på att ta upp den igen :)

   Radera
  2. ja, älskar skins. Minns att jag hatade första avsnittet dock när jag såg det första gången ;) men sedan gillade jag det. Det är en otroligt bra serie men också speciell.

   Radera
  3. Då ska jag ge den ett försök till, tror jag kommer gilla den mer efter några avsnitt :)

   Radera
 2. Tack för påminnelsen om Sherlock, det är ju en serie jag bara måste se! Har tänkt göra det så många gånger men glömt bort det.

  Så himla kul att se ett inlägg om Misfits! Det är en serie jag har velat se men inte läst så mycket om :D Måste ses!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda är verkligen sevärda! Sherlock bör ALLA se, men Misfits är en lite mer komplicerad serie som kanske inte passar alla... Men jag trodde verkligen inte den skulle passa mig men det slutade med att jag älskade de två första säsongerna (har inte sett resten ännu). Även om humorn kan vara väldigt rå så är den ändå väldigt rolig, och framförallt väldigt ärlig. Ärlig humor är ibland den bästa.

   Radera
  2. Något jag gillar med Misfits och många andra brittiska serier (även Sherlock) är att säsongerna är så korta :) Jag är en sån som föredrar korta säsonger framför långa så det passar mig perfekt. Misfits har 5 säsonger på 6-8 avsnitt/säsong. Sherlock har tre säsonger med 3 avsnitt/säsong (hittills).

   Radera