söndag 17 april 2016

You Again (2010)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwivteOmuJTMAhXlB5oKHchkDuEQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.heyuguys.com%2Fnew-uk-trailer-poster-and-images-from-you-again%2F&bvm=bv.119745492,d.bGs&psig=AFQjCNGtkPVUlPW2QhKsi0j41oxKvdnPLg&ust=1460940147489144

You Again är en komedi från 2010, regisserad av Andy Fickman (She's The Man, 2006) och skriven av Moe Jelline. I rollerna ser vi bl.a. Kristen Bell (Veronica Mars, 2004), Jamie Lee Curtis (A Fish Called Wanda, 1988), Sigourney Weaver (Alien, 1979), Odette Annable (Banshee, 2013), Victor Garber (Titanic, 1997), Betty White (The Golden Girls, 1985) och James Wolk (Zoo, 2015)

You Again är en familjekomedi som följer den unga kvinnan Marni Olsen efter att hon inser att hennes äldre bror är på väg att gifta sig med den elaka Joanna, samma tjej som under High School fick Marni att må jätte dåligt på grund av mobbing. Hon måste nu göra allt för att få Joanna att erkänna sina misstag, alternativt att ta den sista utvägen att övertala sin bror om vilken hemsk människa han är på väg att gifta sig med. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjM_-HNt5TMAhWpAJoKHQcqBvcQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fcollider.com%2Fkristen-bell-interview-you-again%2F&psig=AFQjCNFWbFIoueg92_hB9zeR0WcqYBjhWg&ust=1460939962946315

You Again är en film jag hade noll förväntningar på eftersom den dels fått ett av de sämre betygen på IMDB, men också för att den, bara genom framsidan av DVD:n, framstår som en löjligt dålig komedi. Men trots detta bestämde jag mig för att se den, helt enkelt eftersom jag faktiskt tyckte att själva handlingen verkade lockande. Dessutom medverkar många bra skådespelare, vilket givetvis är en nyfikenhet i sig. 

Jag var till en början lite skeptisk till om mobbing-delen av filmen skulle framstå som ett förlöjligande, eller om den faktiskt skulle ta upp detta viktiga ämne på ett bra sätt. De första tio minuterna av filmen tydde på det förstnämnda alternativet, men genom filmens gång övergick det långsamt till det sistnämnda - att filmens budskap faktiskt nådde fram. Ändå var många delar tröttsamma, klychiga, stereotypiska och förutsägbara, vilket alla är de delar i en film jag tenderar att avsky. Men samtidigt bjöd filmen på underhållning, inte riktigt i form av skratt, utan snarare familjekänslan som hävde fram en hel del leenden ur mig under filmens gång. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiykIPnt5TMAhWlKJoKHfIgB-wQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fcollider.com%2Fjamie-lee-curtis-interview-you-again%2F&psig=AFQjCNHTn48SpgFfmpXtz3pZjZGWi7UGag&ust=1460940015820108

Jag tycker absolut att hela mobbing-delen hade kunnat göras bättre och många gånger blev filmen rent av överdriven. Skådespelarna har alla presterat mycket bättre i andra filmer, så jag förstår inte riktigt vad som gick fel här. Filmens kvalitet är helt enkelt inte på någon vidare hög nivå, men trots alla dess nackdelar lyckas karaktärerna underhålla, och för mig var ståndpunkten i detta relationerna inom familjen. Att få följa relationen mellan Marni och Joanna var intressant eftersom det är lätt att undra hur en mobbare och den utsatta ska kunna komma över ett förflutet som säkerligen varit jobbigt för de båda två, och sedan kalla varandra för familjemedlemmar. Ett utfall som detta är aldrig särskilt troligt i en sådan situation, men jag gillar ändå att filmen gav oss två olika syner på budskapet - dels att mobbing är otroligt fel och kan förstöra någons liv, men även att alla människor kan förändras med tiden. Till och med de värsta mobbarna kan inse sina felsteg när de växer upp. 

Jag gillade You Again. Det är en härlig komedi som tar upp ett viktigt ämne på ett väldigt lättsamt sätt. Filmen hade utan tvekan kunnat göras bättre, och karaktärerna kändes inte särskilt trovärdiga då jag flera gånger hade svårt att veta var jag hade dem, framförallt karaktären Joanna som varierade mellan att vara sympatisk och rent av ondskefull. Trots filmens många nackdelar gillade jag den och fann både filmen underhållande och budskapet något berörande. Att få ta del av en stark syskonrelation är även det något jag uppskattar på film och TV eftersom det, enligt mig, är (när det görs på ett bra sätt) en av de allra bästa karaktärsrelationerna.

BETYG: 6/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjMu4bTt5TMAhWJAJoKHdSJAdIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fcollider.com%2Fkristen-bell-interview-you-again%2F&psig=AFQjCNEvytq01ddiU5KvB9TCBEV1eA94Ag&ust=1460939973964025

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar