onsdag 20 april 2016

Vecka 16: Kostymdrama

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjtuq3TlJ3MAhVF1ywKHRxHASYQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.fanpop.com%2Fclubs%2Fpride-and-prejudice-1995%2Fimages%2F32121795%2Ftitle%2Fwallpaper-wallpaper&bvm=bv.119745492,d.bGg&psig=AFQjCNGPFbf_iPZoTImAMjjKWJZRryjc_g&ust=1461239793245933

Detta är ett samarbete med Felicia, Emelie, Sara, Julia och Karin. Glöm inte kolla in deras inlägg om ämnet kostymdrama!

Veckans tema är kostymdrama och jag har faktiskt inte sett särskilt många kostymdraman när det gäller filmer. Detta beror på att jag oftast upplever de som väldigt långtråkiga, trots att jag alltid fascinerats av alla vackra kostymer. Den enda jag kommer att tänka på såhär på rak arm är Marie Antoinette (2006) och den tycker jag var förfärligt dålig när det gäller manus. Har visserligen även sett filmatiseringar av de två klassikerna Great Expectations (1946, 2012) och Jane Eyre (2011) men ingen av dessa imponerade något jätte stort helt enkelt eftersom det inte riktigt är min typ av genre. Dock skulle jag absolut tipsa om den sistnämnda om du själv är väldigt intresserad av kostymdraman, men jag kan varna för att detta är en ganska mörk version av berättelsen.

Det jag helt enkelt tänkte ägna detta inlägg åt, är tre serier som jag själv faktiskt gillar väldigt mycket trots den (enligt mig) ganska trista genren. Varför jag gillar kostymdraman i serier men inte i film är svårt att svara på, kanske har jag bara haft otur och inte riktigt fått sett de bästa guldkornen i filmvärlden. Men vi får väl se, rätt som det är så kanske jag ser en film som vänder på hela min åsikt om det vi kallar kostymdraman. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjH6Nuzlp3MAhVGDCwKHWrSARwQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.independent.co.uk%2Farts-entertainment%2Ftv%2Fnews%2Fpoldark-to-get-second-series-as-bbc-confirms-aidan-turner-to-return-as-cornish-hero-ross-10162618.html&psig=AFQjCNGKutkZ1KN0-aTVD-8rP0Si61qOPA&ust=1461240287606885
Poldark
Poldark är en relativt ny brittisk serie (första säsongen sändes förra året) och har sen dess fått väldigt mycket god kritik. Jag upptäckte serien genom att läsa en del recensioner på nätet, men vad som fick mig att faktiskt ta tag i den var avsaknaden av Being Human som jag just hade sett klart. Det är nämligen Aidan Turner som spelar huvudrollen i Poldark, och han hade även en av huvudrollerna i Being Human. Trots att jag inte var överförtjust i genren gav jag den ett försök (dels eftersom jag påminde mig själv om hur överraskad jag blev av den fantastiska Downton Abbey som även den är ett kostymdrama) och jag ångrade mig verkligen inte. Poldark är en sån där serie som utspelar sig under många år - bara första säsongen utspelar sig under ungefär fem års tid skulle jag tro. Detta är något jag själv aldrig gillat särskilt mycket, men trots detta lyckades serien fånga mitt intresse. Det hände mycket under åren som gick och det var fascinerande att få följa. Säsongen innehåller bara åtta avsnitt, och det var faktiskt precis lagom för att inte hinna tröttna. Poldark kan jag beskriva med ett ord - fascinerande. Miljön, kostymerna, skådespelarna. Även manuset är väldigt gripande och bara det är anledning till att se serien. Visst gäller det att man har intresset, men titta på mig som inte alls gillade genren innan. Detta är en serie jag antagligen kommer följa tills dagen då den blir nedlagd/avslutas. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwidk_zfnZ3MAhXD2CwKHY1YDtwQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.pbs.org%2Fwgbh%2Fmasterpiece%2Fwatch-online%2Ffull-episodes%2Fdownton-abbey-season-5-episode-9%2F&psig=AFQjCNFpbcQneQOWyH8v7kJpFaKo1o6Bzw&ust=1461242258829082
Downton Abbey
Jag har redan rekommenderat denna serie flera gånger, men här kommer samma argument igen. Eller argument, och argument... Egentligen har jag inga. Jag kan verkligen inte förklara vad det är som gör Downton Abbey så bra, den bara är det. Jag såg de första tre säsongerna i ett svep och jag älskade varenda minut av det. Vad mer kan jag säga egentligen? Mer än detta - för några år sedan var jag fullt bestämd på att aldrig någonsin se denna serie. Jag hade bara sagt åt mig själv att nej, detta är inte en serie för mig. Jag kommer inte gilla den. Den kommer vara urtråkig, jag måste ju ha action, spänning och dramatik för att bli underhållen. Men så fel man kan ha. Här är beviset på att det är riktigt dumt att döma en serie/film innan man sett den. Dramatik finns det gott om kan jag lova, och även spänning existerar faktiskt i Downton-världen även om det inte är den spänning man ser i t.ex. actionfilmer. Allt jag kan säga är att ge den en chans innan du säger nej, den kan faktiskt överraska. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiFl6jnlZ3MAhVCEiwKHY0SBbQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Freign-cw.wikia.com%2Fwiki%2FLadies-In-Waiting&psig=AFQjCNELmCjk9hCIx352p0kKEyFnNPLh9A&ust=1461240127022297
Reign
Sist ut har vi en serie jag var fullständigt beroende av under första säsongen. I andra säsongen avtog det tyvärr lite, men låt det inte hindra dig. Första säsongen är fantastisk och jag kunde verkligen inte sluta titta. Här har vi en lite mer ungdomlig variant, så funderar du på att ge dig på ett lagom långt projekt där vackra miljöer och kostymer är i fokus, men inte vill ta dig an något så stort som Downton Abbey, eller något så verkligt som Poldark, så är Reign ett stort tips. Serien har det mesta du kan önska i en ungdomsserie - kärlek, vänskap, spänning, ondska, godhet. Men vad denna serie lyckas med, till skillnad från så många dåliga ungdomsserier, är kvaliteten. Det är bra utan att bli cheesy. Det är helt enkelt en ungdomsserie som inriktar sig på unga vuxna istället för äldre barn.

9 kommentarer:

 1. tittar inte på Reign men ser inte deras klänningar typ väldigt moderna ut. Det kan va på den bilden bara då jag inte sett serien men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vissa klänningar ser ganska moderna ut, framförallt på den bilden jag valde. Serien är ju ganska känd för alla olika kläder, klänningar och kostymer. Väldigt vackra kläder de flesta men det finns också väldigt mycket överdrivna varianter som är mindre snygga... Hur verklighetstrogna dessa kläder är vet jag faktiskt inte, är inte så jätte insatt i kläderna som bars av kungligheterna under dessa perioder i tidshistorien.

   Radera
  2. googlar du på "reign dresses" så ser du att det varierar väldigt mycket, men klänningarna ser ju absolut mer moderna ut än i många andra liknande serier. Dock tror jag att kungligheterna på 1500-talet använde mer kläder i denna stil än "vanliga" människor. Men den bilden ovan, absolut där håller jag med dig, minns att jag reflekterade över just detta någon gång när jag såg ett visst avsnitt.

   Radera
 2. Reign är en serie jag verkligen vill se! Låter perfekt för mig :) Tack för bra tips i övrigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tror du skulle gilla den! :)

   Radera
 3. M Antoinette var verkligen en dålig film! Snygg om något bara. Poldark och Reign är fantastiskt dock. Saknar verkligen säsong 1 tiden av sistnämnde, var bland det bästa som fanns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller hur! Tycker verkligen den blev sämre i säsong 2... Har inte sett klart hela säsongen (är på ungefär avsnitt 14 i säsong 2) och har planerat att se ikapp en vacker dag, men jag är inte sådär jättesugen precis, tycker den tappade allt som var så bra i säsong 1... Dessutom har jag redan fått en MAJOR spoiler vilket också gör att man tappar intresset lite.

   Radera
 4. Ah okej! Jag ligger ungefär 4 avsnitt efter i säsong 3. Tycker inte alls om det magiska temat serien har, med Bash! Kommer knappt ihåg säsong 2 faktiskt, men antar att säsong 3 håller samma klass som den. Alltså lite 50/50, tyvärr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, säsong ett var helt klart bäst.

   Radera