tisdag 26 april 2016

The Musketeers: Säsong 1

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjdsdHcu6zMAhUiEpoKHWZlAqMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fbooktrib.com%2F2014%2F09%2Fclothing-makes-the-musketeer-a-chat-with-bbc-costume-designer-phoebe-de-gaye%2F&psig=AFQjCNGXTqcRGEs5M8SXJQJmQJDmQbspLQ&ust=1461765701634155

The Musketeers är en brittisk äventyrsserie från 2014, skapad av Adrian Hodges, Simon J. Ashford och Simon Allen. Hittills finns tre säsonger där den tredje just nu är i sändning på kanalen BBC. Första säsongen innehåller 10 avsnitt på ca 55 minuter/avsnitt. Detta är ett spoilerfritt inlägg.

Serien baseras på Alexandre Dumas berättelse om de tre musketörerna och utspelar sig alltså i Paris på 1600-talet. Vi får här följa Athos, Porthos, Aramis och D'Artagnan på deras äventyr då de dagligen offrar sina liv för kung och fosterland. Säsongen tar vid efter att D'Artagnan förlorat sin far i ett brutalt mord och därför är ytterst bestämd på att utsöka hämnd på mannen som ansvarade för mordet. I rollerna ser vi bl.a. Tom Burke, Luke Pasqualino, Santiago Cabrera och Howard Charles.  

The Musketeers är en serie jag velat se väldigt länge, av tre olika anledningar. Äventyret, den kända berättelsen som jag alltid älskat samt det faktum att jag såg ett avsnitt på tv för ungefär två år sedan och gillade det. Och självklart, för att serien är brittisk. Jag har sett flera versioner av De tre musketörerna och gillat alla. Min favorit är utan tvekan, The Man In The Iron Mask från 1998 som jag växt upp med och därav sett (vad som känns som) hundratals gånger. Eftersom jag alltid älskat denna berättelse tack vare det underbara brödraskapet mellan musketörerna, så hade jag även höga förhoppningar på denna serie och hoppades verkligen att jag skulle gilla det. Och det kan jag säga direkt - jag gillade det inte bara. Jag älskade det.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiN5KPtu6zMAhUJQpoKHWOuCGMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.bbcamerica.com%2Fshows%2Fthe-musketeers&psig=AFQjCNGVOnj6BybnyWhI02iwa5RmSNetqA&ust=1461765736276140

Visst var vissa avsnitt bättre än andra, men i det stora hela var säsongen väldigt spännande från början till slut och varje karaktär är älskvärd på olika sätt. Ja, när det gäller musketörerna alltså. Sen finns det givetvis de karaktärer man rent av hatar, men det är också meningen med deras roller i dramat. När det gäller de fyra musketörerna vi i varje avsnitt får följa är alla extremt lätta att gilla och de har alla sina olika personligheter. Min favorit i övriga filmer jag sett om de tre musketörerna, har alltid varit D'Artagnan. Men i serien är min favorit hittills utan tvekan Aramis. Det är omöjligt att inte älska hans charm, och dessutom står han även för en stor del av humorn i serien. 

Ja, humor finns det gott om som tur är. Jag älskar äventyr blandat med humor, det blir så otroligt bra. Vänskapen mellan de fyra männen är även den en stor tyngd i varje avsnitt och det är enligt mig det bästa av allt genom säsongen. Precis som musketörernas motto lyder "en för alla, alla för en", är de alla villiga att offra sina liv både för kronan och för varandra.

Mer än humor och vänskap finns även en stor mängd action i varje avsnitt, i form av svärdfäktning och revolverduellerande på gatan. Även en bra dos romantik får vi ta del av, alla fyra huvudkaraktärer har under avsnitten haft varsin romantisk relation vid sidan av allt äventyr. Även starka kvinnliga karaktärer har vi fått ta del av vilket verkligen uppskattas med tanke på att detta är en serie som utspelar sig på 1600-talet då kvinnor praktiskt taget tvingades leva som männens ägodelar. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjkid3KvKzMAhWMJ5oKHRB-DaoQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dg55DcIJQg3Y&psig=AFQjCNHx2swDxr77WaHvWO-4TGxpJOSG1Q&ust=1461765932219733

Något jag dock lade märke till var att de ibland återanvände vissa tvister, vilket gjorde vissa avsnitt lite mer förutsägbara. Ett exempel är säsongens avslutning som inte var någon större chock med tanke på att en liknande tvist användes i säsongens andra avsnitt. Lite mer härlig musik hade inte skadat heller enligt mig och skådespelarna är bra men inte mer än så. I helhet är serien inte jätte avancerad och de kommer inte heller med någon enorm budget. Men detta behövs verkligen inte i denna serie, det viktigaste för mig är manus. Actionscenerna var (till större delen) snyggt gjorda och spänningen genom säsongen speglades hela tiden i manuset.

Sammanfattningsvis så älskade jag den första säsongen av BBC's The Musketeers och jag ser med glädje fram emot fler säsonger med alla de underbara karaktärerna Athos, Porthos, Aramis och D'Artagnan. Uppskattar du ett välskrivet manus i form av spänning, äventyr, relationer och härliga karaktärer så rekommenderar jag The Musketeers.

"Well, he knows the musketeers' motto. Every man for himself!" - Aramis, 1x02.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwig0MWCvKzMAhVsGZoKHZISAk8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.entertainmentoutlook.com%2F2013%2F12%2F26%2Fmusketeers-info-first-trailer%2F&psig=AFQjCNGd4H2SFE22vyUBHT6VKVCPEmfwQQ&ust=1461765780985486

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Jag har bara hört talas om den här serien men aldrig läst om den. Anledningen till att jag vet att den finns är tack vare att Luke Pasqualino som spelade Freddie i serien Skins även spelar i The Musketeers. BBC brukar ju leverera bra kvalitet så den verkar ju vara värd att kolla på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den verkligen! I alla fall om du gillar äventyr/action :) Såg nyss klart säsong 2 och jag tycker bara den blir bättre och bättre, säsong 2 var verkligen fantastisk i mina ögon :D

   Radera
  2. Finns förresten på Netflix om du har det och vill se den :)

   Radera