söndag 3 april 2016

Mars Attacks! (1996)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwicmraYnfDLAhXCE5oKHW0ZA-gQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fent.163.com%2Fphotoview%2F51HH0003%2F286969.html&psig=AFQjCNGk8mzeLbhb2qlJv_IIsUTzR4mBkg&ust=1459695919220207

Mars Attacks! är en komedi från 1996, med en speltid på 1 timme och 46 minuter. Filmen är regisserad av Tim Burton och skriven av Jonathan Gems. Marsianerna som dyker upp i filmen är baserade på samlarkort från 60-talet.

Filmen följer en rad olika karaktärer efter att jorden påträffas av marsianer, d.v.s utomjordingar från planeten Mars. Frågan är bara om de verkligen är så fredliga som de naiva jordmänniskorna vill tro... Om de är fredliga eller inte kan diskuteras, men en stor dos elak humor har de i alla fall. I Mars Attacks! får vi återträffa en stor mängd välkända skådespelare så som Jack Nicholson, Glenn Close, Pierce Brosnan, Sarah Jessica Parker, Danny DeVito, Michael J. Fox och Natalie Portman. Även den världskände sångaren Tom Jones medverkar i rollen som sig själv. 

Jag har faktiskt aldrig tidigare sett hela Mars Attacks, utan bara ungefär första halvan. Jag och en nära vän såg den för länge sen, men tyvärr somnade jag efter knappt halva filmen... Så jag kan inte riktigt hävda att jag har sett den tidigare. Vad jag mindes är i alla fall att filmen var ganska tråkig och konstig trots alla välkända ansikten. Så nu när jag åter igen gav den ett försök var mina förhoppningar inte jättestora även om jag såklart ville gilla den eftersom det är en gammal komediklassiker samt eftersom den är regisserad av min favoritregissör, Tim Burton. Kort sagt - första halvan av filmen kände jag precis som första gången. Men, sen efter halva filmen insåg jag att den faktiskt (trots extremt dåliga effekter och orealistiska utomjordingar) var ganska rolig. Under andra halvan av filmen skrattade jag till mer än några gånger och det går inte att undkomma att filmen är underhållande trots den dåliga kvalitén. 

Filmen är riktigt löjlig på så många nivåer och därför gör det mig väldigt förvånad över hur många bra skådespelare som valt att medverka. Visst, detta var på 90-talet, men ändå. Jag tycker att de kunde ha ansträngt sig lite mer med att få utomjordingarna och effekterna att se lite bättre ut, men samtidigt måste jag erkänna att humorn kanske inte hade blivit lika bra utan de fula små varelserna som ska föreställa marsianer. Dessutom hade det väl inte riktigt gjort originalkorten rättvisa om de sett annorlunda ut. Det framställs tydligt och klart att utomjordingarna verkligen bara vill jävlas med människorna, vilket verkligen är underhållande att följa som tittare. Men detta beror också givetvis på vilken humor man har. Detta är inte "dåliga skämt"-humor, utan snarare "dåligt beteende"-humor. Hur marsianerna beter sig, vilket på många sätt faktiskt är ganska likt ett mänskligt beteende, är utan tvekan underhållande. Det märks också att filmen faktiskt driver lite med mänskligheten. 

Det finns inte jätte mycket att säga om denna filmen faktiskt. Den är löjlig, besitter extremt dåliga effekter, dåliga utomjordiska kostymer och trots de välkända ansiktena kan jag inte säga att skådespelarprestationerna imponerar något vidare. Trots allt detta (plus en väldigt uttråkande start) ska jag ändå erkänna att jag gillade filmen och fann den underhållande. Löjlig, irriterande och konstig. Men underhållande. Gillar du Burton så ska du se Mars Attacks. Gillar du dåliga komedier från 80-90-talet så ska du se Mars Attacks. Har du stora problem med dåliga effekter, då ska du verkligen inte se Mars Attacks. Gillar du underhållning precis som jag, varsågod och bedöm själv om detta är en film värd att se.

BETYG: 5/10
https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiHqLH4nPDLAhXjd5oKHcgYC-oQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.papodecinema.com.br%2Ffilmes%2Fmarte-ataca&psig=AFQjCNHf0QVAvT7KZPv1sLqnOAU5XAqTfQ&ust=1459695852797061

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig. Har sett den här filmen ett par gånger och hyser nån slags hatkärlek till den. Den är inte bra någonstans men minst sagt underhållande! Lite av en guilty pleasure-rulle :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis - guilty pleasure är ett perfekt uttryck för denna film :)

      Radera