lördag 9 april 2016

Let's talk about wicked TV villains!

TV-serievärlden bjuder oss på alla möjliga olika karaktärer. Det som gör just tv-serier så bra, något som få filmer har chansen att lyckas med, är karaktärsutvecklingarna. Att ha förmågan att gå så djupt in i en karaktär så att det känns som att man som tittare, känt de hela sitt liv trots att de egentligen bara är ansikten på en skärm. Vissa önskar man att man kunde ha vid sin sida dag och natt, medan andra karaktärer får en att visa sådan avsky att man tackar Gud för att slippa gå och släpa på dem i det verkliga livet. Jag har gjort det, och jag är inte ens religiös. Det jag tänkte prata om idag handlar om just dessa karaktärer. De som är så vrickade att man börjar fundera över vilken hemsk jävla barndom de måste ha haft. 

Det finns två typer av skurkar. Dels så finns det de som är rena psykopater och gör allt för att förstöra allt i sin väg, med det enda syftet att det är precis vad de lever för. De har ingen personlighet, ingen ånger och ingen medkänsla. Ändå lyckas de gång på gång lura både övriga fiktiva karaktärer, samt oss tittare, att tro att de kanske har en personlighet trots allt. Men nej, för dessa människor är allt bara ett spel. Och de är fast beslutna på att vinna. Mer än avskyvärda psykopater finns det även en annan sorts skurk. Nämligen, de som faktiskt har en personlighet. Men på grund av egna erfarenheter blivit så skadade att de helt enkelt inte känner att de har något val. Men dessa karaktärer finns det alltid en återvändo för. Vi bakom skärmarna sitter alltid och håller tummarna för att denna person en vacker dag ska inse vad hen gör fel och släppa sin ilska i utbyte mot ett bättre liv. Dessa karaktärer blir dock ett inlägg för en annan gång. Idag ska jag prata om förstnämda - de rent motbjudande psykopaterna som, trots sina vrickade sinnen, ger publiken spänning och gör manuset fulländat. Utan dessa karaktärer kan en serie tappa sitt syfte, och även om avskyn vi känner gentemot dem är kämpig så är det ändå karaktärer vi på något oförklarligt sätt hatar så mycket att det nästan går över till beundran. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj2mK6moIHMAhVB2SwKHSdyCmsQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.outlanderpod.com%2Fpreviews-and-official-photos-of-outlander-episode-115-wentworth%2F&psig=AFQjCNGkTxsA7UFxPNHwfZda5GGtpj47Eg&ust=1460280871125601

Vi kan börja med någon jag nyligen kommit att hata, efter att slutligen ha sett klart hela första säsongen av tv-serien Outlander. Den jag syftar på är givetvis den äckligt hatade skurken Black Jack Randall, spelad av den Golden Globe-nominerade Tobias Menzies. Har du ännu inte sett klart den första säsongen av Outlander, men tror dig veta hur hemsk han är så kan jag säga dig direkt - nej, du är inte ens nära. Usch, jag vet inte om jag någonsin har avskytt någon så mycket som jag avskytt Jack Randall. Tobias Menzies framförande är fantastiskt och tack vare honom, samt ett extremt välskrivet manus, blir Randall till en skurk ingen någonsin hade velat möta i verkligheten, om inte bara för att få skada honom på samma sätt som han har skadat våra älskade huvudkaraktärer. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiDopCvnoHMAhXGBSwKHemYCJIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.amc.com%2Ftalk%2F2012%2F09%2Fchristopher-heyerdahl-interview&psig=AFQjCNHaDujYfx4jlDxwuY_BbFBOiFVXqQ&ust=1460280352689073

Näst har vi någon som började som en irriterande karaktär i bakgrunden, men som genom säsongerna växte till att bli en av de värsta karaktärerna jag fått uppleva på TV. Denna man är vidrig på så otroligt många sätt, det går nästan inte att beskriva med ord. Karaktären jag pratar om är Thor Gundersen, a.k.a. The Swede från den välgjorda westernserien Hell on Wheels. The Swede är en känslokall psykopat och mördare, och hans avsky gentemot seriens huvudkaraktär gör att han alltid kommer i vägen för den vi vill att det ska gå bra för. Hans äckliga handlingar får oss upprepade gånger att önska att han bara kunde dö, men samtidigt är han en karaktär som är nödvändig för seriens överlevnad. Han har bidragit med mycket spänning och oro, och helt ärligt - vad är en serie utan sina hemska skurkar som gör livet surt för huvudkaraktärerna? 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj3wZzTnoHMAhXK1ywKHc0xB6gQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fvillainstournament.wikia.com%2Fwiki%2FJim_Moriarty&psig=AFQjCNEGYUUL2aF5SLY2TwrB5tMjDErMwQ&ust=1460280428314140

Sista karaktären jag tänker nämna får jag faktiskt erkänna att jag aldrig avskytt på samma sätt som övriga. Snarare är han rent av briljant. Men det betyder inte att han är något annat än en psykopat. För er som har sett BBC's helt obeskrivligt fenomenala tv-serie Sherlock, vet ni nog exakt vem jag pratar om. Om inte annat ser ni ju det på bilden ovan... Hur som helst, Jim Moriarty är en karaktär som man får lite av en hat-kärlek till. Självklart hatar man honom på grund av hans onda tankar och besattheten kring att förgöra sin livslånga fiende, men samtidigt är han så otroligt smart att man nästan önskar att han ska lyckas med sin plan. Eller är det bara jag som känner så? Jag glömmer aldrig scenen när (för att visa spoiler, markera texten--->) han bröt sig in på ett museum och klädde sig i kungakläder med det enda syftet "to prove a point". Som sagt, helt briljant. 


Det var allt för detta inlägget, men jag är väldigt nyfiken på vad ni har att säga om ämnet! Vilka karaktärer från TV har fått dig rysa av avsky?

8 kommentarer:

 1. jag gillar ofta de såkallade onda karaktärerna men någon jag inte stod ut med var VEE i orange is the new black, hon var ju verkligen genom ond och tror jag aldrig stört mig så mycket på en karaktär förutom någonsin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara sett de sju första avsnitten, men lade ner den serien eftersom jag aldrig fastnade. Minns inte ens vem Vee är...

   Radera
 2. sv: hon är med i andra säsongen, du skulle minnas henne ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha okej, det förklarar saken ;)

   Radera
 3. Hmm, bland onda karaktärer så avskyr jag Daniel Hardman i Suits. Han är bara ute efter att utnyttja alla för att själva vinna makt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterligare en karaktär jag inte minns... Är inne på andra säsongen av Suits, men det var längesen jag såg ett avsnitt senast (ungefär två år sen skulle jag tro) så jag kan ha glömt en del karaktärer. Borde jag minnas honom, eller är han inte heller med förrän i senare säsonger?

   Radera
  2. Han kommer nog inte förrän säsong 3 :)

   Radera