måndag 18 april 2016

Let's talk about live-action fairytales!

Något jag alltid älskat väldigt mycket är sagolika berättelser. Världar som är uppbyggda endast med hjälp av fantasin som egentligen inte har några gränser. Detta är anledningen till varför jag älskar exempelvis Sagan om Ringen så mycket som jag gör. En värld som är så olik våran egen att vi borde finna det löjligt, men där vi istället finner det magnifikt, extraordinärt, fantastiskt just eftersom det är så olikt vår egen värld. I dagens inlägg kommer jag diskutera vad jag älskar bäst i filmer som dessa, sagor på filmduken. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiF0enw1JXMAhWHGCwKHbetBRAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.sky.com%2Fmovie%2Fever-after-a-cinderella-story-1998&psig=AFQjCNENQNftoqq1Pcy47Sj1Z-1cp-FoDA&ust=1460982180837821
 Drew Barrymore och Dougray Scott i För Evigt - En Askungesaga (1998). 
 
Det viktigaste i en berättelse är och kommer alltid vara manuset. I en saga är den viktigaste punkten, själva sagan. Vad är det som berättas? Vilka karaktärer får vi följa och vad är det som skiljer deras livshändelser från det vardagliga liv vi själva lever? Många av de mest sagolika berättelser som skrivits, tar upp dolda budskap, och även om dessa inte alltid handlar om livsviktiga saker så är det något som alltid gör en berättelse snäppet bättre. Helt enkelt eftersom det då blir lättare att relatera till själv som tittare. Blir en värld alltför overklig, där tittaren kommer till en punkt då denne inte längre kan relatera till karaktärerna, då går berättelsen över kanten. Men så länge det finns aspekter som gör berättelsen och karaktärerna lätta att relatera till, då finns det inga gränser för hur långt man kan ta fantasin i övriga delar av sagan. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiG08WE1ZXMAhWM2SwKHaK5COYQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Ftheredlist.com%2Fwiki-2-20-777-783-view-2000-s-profile-2010-balice-in-wonderland-b.html&psig=AFQjCNFYVB35KV2oBkXKbESjzaTxzy1dFw&ust=1460982221981940
 Mia Wasikowska i Tim Burton's Alice i Underlandet (2010).

Miljön är en stor del i bra filmatiserade sagor. Världen. Hur ser världen ut i sagan, vad skiljer den från vår egen och varför blir den egentligen så otroligt tilltalande? En berättelse som jag absolut älskar, som 2010 gjordes en filmatisering av från min favoritregissör Tim Burton, är den högst sagolika berättelsen om Alice som, genom att falla ner i ett stort hål, hamnar i den overkliga världen Underlandet. Baserat på den otecknade Burton-versionen, kan jag hävda att den vackra miljön, tillsammans med de riktigt snygga kostymerna, gör filmen till en fantastisk upplevelse. Filmen är inte på något sätt felfri, tvärtom så har den många brister, men är man precis som jag, ett stort fan av orealistiska sagovärldar tillsammans med oförglömliga karaktärer, så är denna film verkligen en upplevelse. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjLqqen1ZXMAhXGBSwKHWMPDQwQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fabcnews.go.com%2FEntertainment%2Fthings-knew-princess-bride%2Fstory%3Fid%3D25248519&psig=AFQjCNGoLGB4sxJnWFaOXO8454od10Ab6w&ust=1460982294986136
Robin Wright och Cary Elwes i Rob Reiner's Bleka Dödens Minut (1987).

Alla filmer måste inte vara jätte allvarliga eller besitta ett viktigt budskap. Ibland är det skönt att kunna fly verkligheten, och då är en fantasifylld sagofilm en bra start. Vad som kan göra en berättelse så bra, samtidigt som den egentligen inte besitter några kvalitetsrika egenskaper, är repliker. Minnesvärda dialoger som lever kvar i många många år efter att berättelsen skrivits. Ord som, trots att de inte har någon större innebörd, ger upphov till ett kultförklarande av filmen. Ett exempel på en sådan film är Bleka Dödens Minut (originaltitel The Princess Bride) från 1987. Vad som har gjort denna film till en riktig klassiker, är alla härliga repliker som lever kvar än idag. Några värda att nämnas, som man säkert hört refereras till i andra verk, är följande: "Have fun stormin' the castle!", "Inconcievable!", "As you wish." och "Hello. My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die.". Ytterligare en känd replik har dessutom blivit en s.k. "meme" - "You keep using that word, I do not think it means what you think it means.

Har du precis som jag, en oförklarlig passion till det orealistiska men samtidigt så fantastiska, kommer jag här dela med mig av en lista med filmer jag skulle rekommendera. Alla dessa är otroligt härliga men på många olika sätt. Gillar du Disney men har tröttnat på alla gamla varianter och vill ha en ny och lite mognare syn på berättelserna, så är följande filmer bra tips:

För Evigt - En Askungesaga (1998): Min personliga favoritversion av den klassiska sagan om Askungen. Filmen bjuder på underhållning i form av äventyr, humor, en härlig miljö samt kärlek vid första ögonkastet.
Alice I Underlandet (2010): En nytänkande syn på den kända berättelsen om Alice som föll ner genom ett djupt hål. Här får vi träffa nya härliga versioner av de gamla karaktärerna så som den galne hattmakaren, haren med klockuret och den röda drottningen.
The Princess Bride (1987): En riktigt härlig äventyrsrulle som besitter alla de typiska delarna i en bra berättelse. Prinsessor, magiker, svärdfäktning, jättar, pirater, äkta kärlek och onda prinsar. Vad mer kan man hoppas på i en bra äventyrsfilm? 
Sagan Om Ringen (2001): Den bästa av de bästa. Vad mer kan man säga? Har du inte sett Sagan om Ringen så har du verkligen missat något.
Cinderella (2015): Den senaste versionen av Askungen som jag personligen tycker var en väldigt bra och modernare titt på den klassiska sagan. Många bra skådespelare, dock följde filmen (till skillnad från För Evigt - En Askungesaga som var mer nytänkande) samma gamla mönster som alla de kändaste versionerna av Askungen-sagan. Men helt klart en film värd att se.
Stardust (2007): Stardust är en av mina favoriter när det gäller sagolika filmer, och därför är den givetvis även ett stort tips från mig. En fantasifylld rulle med härliga karaktärer, kärlek, magi och stjärnor som faller från himlen. Vad finns det inte att gilla?
Snow White and the Huntsman (2012): En ny och ganska annorlunda titt på berättelsen om Snövit. Den är inte riktigt så sagolik som de flesta andra filmer på listan, men gillar man en mer seriös ton på gamla klassiska sagor så är detta absolut en film värd att se. 
Förtrollad (2007): En rolig, charmig och lite annorlunda berättelse som blandar saga med verklighet på ett väldigt underhållande sätt. Här ser vi Amy Adams som en tecknad prinsessa, som på grund av en avundsjuk drottning, blir ivägsänd till det alltför verkliga 2000-talets New York. 
Ella den Förtrollade (2004): Här har vi ytterligare en version av Askungen, där vi får se Anne Hathaway i rollen som den unga kvinnan Ella, som tack vare en fe blivit förtrollad till att lyda allt någon säger åt henne att göra. Jag älskade denna film som liten, och visst är den lite omognare och barnsligare, men jag tycker personligen ändå att den funkar lika bra som familjefilm som för ett barn, såvida man inte hoppas på något stort. 
Narnia (2005): Vem älskar inte Narnia? Världen som är uppbyggd i denna berättelse är väldigt trevlig att få följa och personligen älskar jag denna film lika mycket idag som jag gjorde som liten, även om jag nu insett att den på vissa sätt är ganska löjlig. Men har man inget emot några brister i kvaliteten så är detta en film att rekommendera till hela familjen. 
Maleficent (2014): Wow, jag har aldrig riktigt insett hur stor Askungen-berättelsen tydligen är. En stor del av filmerna på denna listan är baserade på just denna karaktär, men här får vi faktiskt följa hennes onda fiende - drottningen Maleficent. Filmen ger oss en större inblick i skurkens karaktär och vad som drivit henne till att försöka ta död på den oskyldiga unga flickan Aurora. Intressant berättelse med en mycket vacker miljö, dock är den för mig personligen inte den bästa.
Oz The Great And Powerful (2013): En film baserad på Trollkarlen från Oz, där vi får följa självaste Oz och hur han blev den mäktige trollkarlen som i originalberättelsen står som svaret på alla frågor. Vi får även återträffa "The Wicked Witch From The West" och se vad det egentligen var som drev henne till att gå över till den mörka sidan. Personligen gillade jag filmen tack vare en mycket vacker miljö samt en relativt underhållande berättelse. 
Merlin (2008): Merlin är en supercharmig tv-serie innehållande allt som den typiska sagan ska stå för. Trollkarlar, drakar, kungar och prinsar, onda häxor och massvis med andra övernaturliga väsen. Välkommen till Camelot!
The Shannara Chronicles (2016): Gillar man tonårsserier och världen som berättas i Sagan om Ringen, då gillar man troligtvis även Shannara. I denna berättelse får vi träffa alver, jättar och troll, demoner och många andra finurliga varelser.
Once Upon a Time (2011): Här har vi serien som står för alla de kändaste sagoverk som skrivits. Snövit, Rödluvan, Skönheten och Odjuret, Peter Pan, Pinocchio, Alice I Underlandet, Herkules, Merlin, Trollkarlen från Oz och mycket mycket mer.

Har du, utöver dessa, någon härligt sagolik film att tipsa om så är givetvis alla tips varmt välkomna! 

1/2/3/4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar