lördag 2 april 2016

Let's talk about genres!

Idag tänkte jag prata om ett jätteroligt ämne, nämligen GENRAR! En genre är som vi alla nog vet, den kategori en viss berättelse blir stämplad som. Komedi, drama, action, thriller, äventyr, fantasy, musikal, sci-fi, romantik, skräck, animerat. Och så finns det ju även en massa undergenrer som är mindre viktiga. 

Olika personer brukar vanligtvis fastna för olika sorters genrer. Någon kanske oftast väljer de mysiga romantiska komedierna medan någon annan föredrar de obehagliga skräckfilmerna. Min fråga till dig är 
VILKEN ÄR DIN FAVORITGENRE? Vilken genre tillhör de flesta filmerna du håller mest kära? Hur många av dina favoritserier tillhör t.ex. komedigenren? Hur många tillhör drama? Och finns det någon genre du tycker är extra jobbig att titta på, en genre du ogillar mer än övriga? 

Personligen har det varierat väldigt mycket för mig genom åren. Förr hatade jag t.ex. sci-fi, nu älskar jag det. Som yngre gillade jag heller inte vanliga dramafilmer utan fann de ofta väldigt uttråkande. Nu är jag oftast villig att ge dem en chans då jag insett att det finns riktigt många bra dramafilmer. Har dock också insett att många av dem är just det - uttråkande. Men men, alla genrer har sina guldkorn precis som sina besvikelser. 

Den genre som jag alltid älskat och troligtvis alltid kommer älska, är äventyr. Japp, jag är en sån där äventyrsfanatiker som älskar de gamla godingarna så som Indiana Jones, Den vilda jakten på stenen, Goonies, Stand By Me, Jurassic Park, Mumien, Pirates of the Caribbean, Sagan om ringen, National Treasure, need I say more?  Skattjakter måste ju vara det bästa som finns. De är sällan av bästa kvalitet, men underhållande är de ändå. Väldigt synd att det görs så få sådana nu för tiden, men visst kommer det ändå någon fantastisk äventyrare lite då och då. Avatar, Hunger Games... Ja, det var väl alla. 

Jag är väldigt nyfiken på vilka genrer folk vanligtvis gillar - av mina egna erfarenheter verkar det som att de flesta föredrar romantiska komedier. Men långt ifrån alla, så varsågod och kommentera! Vilken genre är DIN genre?


6 kommentarer:

 1. Haha, jag avskydde också drama när jag var yngre för att jag tyckte det var tråkigt. Nu älskar jag det, finns jättemånga bra rullar inom genren. Mina favoritgenrer i övrigt är nog annars sci-fi och fantasy, pga att de ofta bjuder in till andra världar och hjälper en att tillfälligt fly från verkligheten. Men det finns förstås bra filmer inom alla genrer, lika mycket som det finns dåliga:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, alla filmer fungerar ju som ett sätt att fly från verkligheten (vilket alla kan behöva ibland), men framförallt just fantasy som besitter en lite extra stor verklighetsflykt :)

   Radera
 2. seriösa draman som är realistiska är det bästa jag vet. Även när det gäller serier men det finns inte direkt ett hav av dem i serieväg. Vill kunna relatera så gärna en handling där familjen är viktig. Gillar inte fantasy för det mesta men har en lite hata eller älska relation där :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dramafilmer och -serier kan vara riktigt bra så länge handlingen är fängslande. Oftast blir de också väldigt berörande till skillnad från t.ex. fantasy som kanske hellre fokuserar på annat. Inget är så bra som en film som verkligen berör :)

   Radera
 3. Älskar draman! Felicia nämnde familjedraman här i kommentarsfältet men jag är mer intresserad av draman som fokuserar på den personliga utvecklingen - hur huvudkaraktären väljer att hantera motgånger m.m. Gillar alltså mer fokus på en persons livsöde än en grupp av människor. Ofta kommer det ju in en grupp av människor i handlingen ändå, men de är då inte huvudfokus. Jag kan till exempel tänka mig att "Still Alice" är en film jag gillar, som handlar om hur karaktären tacklas med sin begynnande demenssjukdom. Den vill jag verkligen se!
  Jag var heller inte speciellt intresserad av sci-fi när jag var yngre men jag håller med dig om att det är en riktigt bra genre!
  När jag var liten älskade jag fantasy, både att läsa och att titta på. Nu är jag inte så förtjust i det!
  Romantiska filmer är också en favoritgenre. :) Älskar "En Dag" med Anne Hathaway och Jim Sturgess. Förmodligen tycker jag att den är så bra för att man verkligen får lära känna personerna på djupet och deras kärlek är så fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 'En dag' har jag också alltid gillat. I fokus står både vänskap och romantik vilket blir en så bra mix :)

   Jag är nog lite mitt emellan er två, jag gillar både familjedraman och draman där en viss karaktär står i fokus. Karaktärer som är riktigt välskrivna får en ofta att verkligen känna vilket kan göra upplevelsen helt suverän :) När det är många karaktärer med i en film är det svårare att få ett större djup i varje karaktär, men samtidigt kan ju banden och relationerna vara tillräckligt ändå.

   Radera