fredag 8 april 2016

Good Morning Vietnam (1987)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjkrealpf_LAhWK2SwKHfMnDo8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fquotesgram.com%2Fgood-morning-vietnam-quotes%2F&psig=AFQjCNHJcXxdDsFWJhGdFEbF9VSoouPhMg&ust=1460213492766822

Good Morning Vietnam är en dramakomedi från 1987, regisserad av Barry Levinson (Sleepers). Robin Williams blev nominerad till en Oscar för sin prestation som den verklighetsabaserade huvudkaraktären Adrian Cronauer.

Good Morning Vietnam utspelar sig under vietnamkriget och följer den (till viss del) sanna historien om Adrian Cronauer, en discjockey som kommer till Saigon, Vietnam för att jobba på deras militära radiostation. Men även om hans närvaro gör många av soldaterna gladare, finns det även de som misstycker till Adrians muntra sinne. I huvudrollen ser vi, som sagt, Robin Williams. 

Den senaste tiden har jag betat av en hel del filmer som jag alltför länge haft på min "vill-se"-lista. Alien, Snatch, Mars Attacks, La Femme Nikita, Under Toscanas Sol m.fl. Recensioner av de två sistnämnda har jag inte publicerat på bloggen ännu, och jag ber om ursäkt för det, men det är så mycket recensioner jag har efter mig så det blir lite omvänd ordning. Hur som helst, så har jag (som ni märker) äntligen fått se den härliga åttiotalsfilmen Good Morning Vietnam - a.k.a. filmen som gav Robin Williams sitt stora genombrott. Så vad tyckte jag? Fortsätt läsa så får du se. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwitkoC5pf_LAhVCXSwKHQvTC5IQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fquotesgram.com%2Fgood-morning-vietnam-movie-quotes%2F&psig=AFQjCNFF7ocio4o8ZHpkej4S1dIEqlofLA&ust=1460213533038982

Jag måste erkänna att jag hade förväntat mig en mer lättsam film. Good Morning Vietnam är visserligen lättsam på många sätt, men inte alls som jag hade trott. Jag har svårt att kalla det en komedi eftersom den tar upp många viktiga delar av vietnam-kriget, inte bara radion som sändes under denna tidsperiod. Filmen är baserad på en verklig händelse, Adrian Cronauer har funnits i verkligheten och så vitt jag vet lever han än idag. Det som skedde, vad som fick Mitch Marcowitch att skriva en film om det, var helt enkelt hur Cronauers närvaro påverkade både radiostation, soldater och överordnade. Det är de sistnämnda som i filmen, och verkligheten, är antagonisterna. Under denna tid (1965-1966) var det bestämt att radiostationerna som soldaterna fick lyssna på inte fick lov att uppmuntra eftersom denna munterhet skulle göra soldaterna instabila, ofokuserade och framförallt skulle den allvarlighet som enligt staten var nödvändig för soldaterna under krigstiden, äventyras. Och detta fick ju verkligen inte hända. Inga Beach Boys, ingen Elvis Presley och Frank Sinatra var på gränsen till okej. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi-rKvIpf_LAhWH1SwKHWATB6UQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.movpins.com%2FdHQwMDkzMTA1%2Fgood-morning%2C-vietnam-(1987)%2Fstill-531935232&psig=AFQjCNG5fluaHCsyZj8cE0OOCWTyBSMl1w&ust=1460213565264424

Vad denna film bevisar är att en känsla av glädje är minst lika viktig för att överleva som ansvarstagande och fokus. Detta gör filmen till en bra budskapsbärare. Jag anser att det budskapet utförts väl samtidigt som jag måste säga att filmen fortfarande håller den lättsamma tonen. Våra känslor som tittare, varierar mellan att känna oss berörda och redo att skratta. Adrian Cronauer är en härlig karaktär att följa och Robin Williams prestation är verkligen välförtjänt den oscarsnominering han blev tilldelad. Han är verkligen duktig på att imitera och hitta på egna fantastiska röster, något jag upptäckte redan i Mrs. Doubtfire (1993). Dock hade jag själv ganska svårt att hänga med i allt han sa under radiosändningen eftersom han pratade så fort, och därför fick jag tyvärr inte ta emot särskilt mycket humor från de delarna av filmen.

Good Morning Vietnam är absolut en film värd att se, den är både lättsam och berörande, den tar upp två olika viktiga ämnen - dels hur radiosändningen fungerade under krigen på denna tiden, samt själva kriget i sig. Filmen bjuder oss på karaktärer från båda sidor av den väpnade konflikten och vi får därför se både vad krig kan göra med en människa, samt hur olikheterna mellan de båda sidorna får folk att se fienden som inget annat än en ovärdig, skamlig usling. Det tog ett tag för mig att komma in i den, men Good Morning Vietnam är en film värt att se eftersom den bjuder på underhållning samtidigt som vi får ta del av en verklighet som faktiskt har existerat och fortfarande gör i vissa delar av världen.

BETYG: 7/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjqu-PZpf_LAhWKFSwKHRSgAYwQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.standbyformindcontrol.com%2F2014%2F09%2Funpopular-opinions-about-good-morning-vietnam%2F&bvm=bv.118817766,d.bGg&psig=AFQjCNE180-JhV1VzGyz6XHbZPlIZLGKmA&ust=1460213460944142

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar