torsdag 28 april 2016

Clueless (1995)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiax9G6lLHMAhVBFSwKHTF1DtMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.pluggedin.com%2Fmovie-reviews%2Fclueless%2F&bvm=bv.120853415,d.bGg&psig=AFQjCNFDDVTk-mJeJoHtqdMERNkn850UGA&ust=1461926719627030

Clueless är en tonårsfilm från 1995, skriven och regisserad av Amy Heckerling (Look Who's Talking, 1989). Filmen är 97 minuter lång och ingår inom genren romantisk komedi.

Denna härliga tonårskomedi följer skolans rikaste och populäraste tjej Cher, efter att hon bestämmer sig för att använda sin popularitet till att göra gott. När en ny elev inträder i skolan, får hon idén att förvandla denna unga tjej till någon som varje kille på skolan i sinom tid kommer vilja ha istället för att låta henne hamna i samma fack som skolans pundare. I rollerna ser vi bl.a. Alicia Silverstone, Paul Rudd samt den avlidna Brittany Murphy.

Clueless blev en hit på 90-talet när den hade premiär, och har under åren blivit något av en kultkomedi. Detta beror på filmens charm, karaktärernas verkliga syn på tonårslivet, samt budskapet som kretsar kring ungdomars girighet. Grupptryck är något som tar stor plats i denna film och det får vi ta del av när Brittany Murphy's karaktär Tai träder in i bilden. När hon märker hur stort inflytande populariteten har på henne, så väljer hon det framför sitt sanna jag. Tyvärr släpper detta aldrig riktigt, och det är dessvärre en av nackdelarna med denna film.

Själv har jag växt upp med Clueless och därför har den även setts många gånger om. Jag har aldrig varit ett stort fan av High School komedier, varken nu eller när jag var liten, men även jag kan erkänna att det är skönt med lite avkopplande tonårstrams ibland för att slippa den råa verkligheten. Även om Clueless precis som de flesta andra filmer inom samma genre, har en tendens att bli överdriven vid vissa tillfällen, så tar filmen ändå upp ämnen som alla som gått i skolan kan relatera till. Främst står två sidor av High School i fokus, nämligen stereotyper och popularitet. Det jag uppskattar, som avviker lite från övriga filmer med skolans populäraste tjej i en av huvudrollerna, är att trots hennes beroende till den enorma populariteten, ändå faktiskt är snäll. Hon är ingen mobbare och ser inte ner på andra som inte är lika populära. Istället hjälper hon gärna folk som har det sämre och snarare än att trycka ner på andra så uppskattar hon bara att själv få så mycket uppmärksamhet som möjligt, men anser fortfarande att människors olikheter är positiva. 

Med detta sagt får jag ändå hävda att Clueless är en relativt vanlig tonårsfilm med typiska tonårsbekymmer, stereotypiska karaktärer och halvdana skådespelare. Men är detta just den genre du brukar dras till så kan den absolut vara värd att se.

BETYG: 6/10 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwikk6XCk7HMAhVJXSwKHR18Be0QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.forbes.com%2Fsites%2Frachelarthur%2F2015%2F07%2F17%2Fchers-virtual-clueless-wardrobe-is-now-a-reality-20-years-later%2F&psig=AFQjCNGq7wJbFr9RXIZgd39GePgvM4AC0A&ust=1461926707233535

2 kommentarer:

  1. Jag tycker verkligen om Clueless, tycker verkligen den var mysig + att Paul Rudd är en favorit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en mysig film som passar perfekt som ett litet tidsfördriv när man bara vill koppla av :)

      Radera