torsdag 7 april 2016

Black Sails: Säsong 1

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiCt__Iu_rLAhWFBiwKHRLTCwQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.amazon.com%2FBlack-Sails-Season-Toby-Stephens%2Fdp%2FB00E1LSJIO&psig=AFQjCNEvvXvMzrNNjBwg4tKSLqhgtJx9dA&ust=1460047669538265

Black Sails är en TV-serie från 2014 med hittills tre säsonger samt en fjärde på ingång. Första säsongen innehåller totalt åtta avsnitt på ungefär en timme vardera. Serien skapades av Robert Levine och Jonathan E. Steinberg, och serien har redan vunnit två Primetime Emmy's för både ljudredigeringen och de visuella effekterna.

Black Sails blandar verkliga händelser med sagorna från det berömda litterära verket Skattkammarön, som både skrivits massvis med böcker om och gjorts filmer på. Serien utspelar sig på 1700-talet, tjugo år tidigare än händelserna i Robert Louis Stevenson's berättelse och vi får då följa kapten Flint och hans besättning efter att en ung Long John Silver blivit involverad i en stor och farlig skattjakt. I rollerna ser vi bl.a. Toby Stephens, Luke Arnold, Zach McGowan, Hannah New och Jessica Parker Kennedy.

Jag såg första avsnittet av Black Sails efter premiären för lite drygt två år sedan, helt enkelt eftersom jag alltid varit intresserad av skattjakter, pirater och dylikt. Jag gillade avsnittet och hade tänkt se resten av säsongen när alla avsnitt släppts, men det dröjde längre än det var tänkt. Men nu, äntligen, tog jag tag i detta projekt och såg klart hela säsongen av denna fantastiska serie, som jag nu är jätteglad åt att ha sett en hel säsong av, och ännu gladare åt att kunna fortsätta direkt på säsong 2. Så det kanske inte var hela världen att jag väntade så länge trots allt. Nu har jag ytterligare två säsonger att se ikapp. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjZyvq4ufrLAhVIiywKHfJODHEQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Ftwoheadednerd.com%2F2014%2F03%2F28%2Fnerdtv-black-sails-season-1-review%2F&psig=AFQjCNGC-EhMz0sewX5xYF462j_GD6TRhQ&ust=1460047102841494

Visst tog det några avsnitt att komma helt och hållet in i serien, precis som med Game of Thrones var det många namn att memorera, många ansikten att urskilja. Men för mig tog det inte särskilt lång tid att fastna, redan i avsnitt två skulle jag nog säga. Men för varje avsnitt blev det mer och mer spännande, för varje avsnitt ville jag se mer och mer. Detta är en serie som verkligen slukar in tittaren, och när man väl blivit fångad är det svårt att släppa taget. 

Black Sails är en serie med ett relativt lugnt tempo, men inte så långsamt att man tröttnar. Av tittaren krävs det att man är koncentrerad och gillar de intensiva konversationerna lika mycket som de sprängande kanonerna. Något jag var lite orolig över innan jag tog tag i denna serie på allvar, var att avsnitten var så långa. Jag som person har väldigt lätt för att tröttna om något blir för långt eller utdraget och därför brukar jag medvetet välja bort de längsta filmerna, de längsta avsnitten och de längsta säsongerna. Men med Black Sails fungerade detta bra i med att säsongen var så kort. Då skadar det inte alls om avsnittet är någon kvart längre än de flesta andra serieavsnitten man ser. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi0sP2ZufrLAhWJ_iwKHaERBaUQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.fanpop.com%2Fclubs%2Fblack-sails%2Fimages%2F36129786%2Ftitle%2Fblack-sails-season-1-first-look-photo&psig=AFQjCNH91R1w6zXNpv4j47DYb-H1ZwNUXQ&ust=1460047037950371

Jag kommer inte längre undvika spoilers, så från och med nu - läs på egen risk. 

Black Sails bjuder på många karaktärer, några har vi djupdykt in i, medan andra fortfarande är lite av ett mysterium för oss tittare. Det finns många karaktärer i fokus, men den jag ser som huvudkaraktär, åtminstone dessa senaste avsnitten, har varit kapten Flint. Trots att en stor del av hans historia fortfarande blivit osagd, har vi fått lära känna honom. Eller snarare, känt med honom. Det är svårt att få en uppfattning på vad det är han försöker uppnå, och varför han är villig att riskera så mycket. Det är också svårt att förstå om det mål han försöker uppnå beror på en stark viljestyrka, eller bara ren galenskap. Hur det än ligger till så har jag under de flesta avsnitten, av någon för mig okänd anledning, alltid stått på hans sida. Trots att han många gånger riskerar allt för mycket, trots att jag förstår precis varför besättningen tvivlar på honom, så kan jag inte låta bli att hela tiden hoppas på att han har rätt. Att allt till slut kommer vara värt mödan. 

När det gäller John Silver så finns det fortfarande många frågor. Vem är han egentligen, varför ville han stjäla kartan från första början? Givetvis förstår jag att den är värd mycket pengar, han gick ju igenom mycket för att försöka sälja den. Men jag kan bara inte låta bli att ha en känsla av att han har en egen plan, ett eget mål. Det är tydligt att allt han säger, har en dold agenda. Han har ju verkligen en näsa för att lägga sig i andras affärer, och att det skulle vara helt utan anledning har jag väldigt svårt att tro. Vad Silver's mål med allt detta är vet jag inte, men om jag gillar honom? Självklart! Han är den enda i serien som bjuder på lite humor, och har så vitt jag kan se har han även en väldigt charmig personlighet. Klart att han varit en favorit enda sen starten.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiAi92lufrLAhXF_iwKHc2VA4sQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fblack-sails.wikia.com%2Fwiki%2FEleanor_Guthrie&psig=AFQjCNFWBySrRz82HnNDT1jlrYGT91H9dA&ust=1460047062612793

När det gäller Eleanor Guthrie kan jag säkert hävda att hon inte är någon favorit. Förhoppningsvis ändras min uppfattning om henne senare, men hittills har hon inte riktigt gett mig någon anledning att gilla henne. Snarare tvärtom, jag avskydde nämligen hur hon betedde sig mot stackars Max. Det märktes att hon var ledsen för det, men det spelar ingen roll. Att hon sedan inte lyfte ett finger för att hjälpa henne, endast på grund av principen "it was her choice", gjorde mig riktigt irriterad. Hon var ledsen, kände sig övergiven och förrådd. Klart som fan att hon inte vill ha din hjälp. Men det betyder inte att hon vill bli våldtagen dag och natt för resten av sitt liv. Det var inte förrän Bonny bestämde sig för att göra någonting åt saken, som Eleanor gick med på att hjälpa till. 

Resterande karaktärer är det ingen jag gillar speciellt mycket (mer än såklart stackars Max som jag nog skulle säga är min favorit). De flesta övriga verkar mest vara lömska pirater, men det är mest så det ser ut nu. Jag ser fram emot att lära känna de allihop bättre, främst Charles Vane som verkar vara en väldigt intressant karaktär, framförallt nu framåt slutet. Billy Bones verkar det vara många som gillar, men jag är inte helt såld på honom ännu. Jag kan inte riktigt förklara varför, han har egentligen bara bevisat att han är en bra person. Men jag tycker väl mest bara att han är ganska tråkig. Om det blir en karaktär vi någon gång får träffa igen, återstår att se. 

Sammanfattningsvis så gillar jag verkligen Black Sails. Till en början önskade jag mest att få lite mer action, vilket jag faktiskt fick emot slutet. Hoppas det fortsätter så eftersom det är då avsnitten blir som mest spännande. Inför nästa säsong hoppas jag att vi får lära känna karaktärerna bättre och lära oss mer om deras förflutna, framförallt den väldigt intressanta kapten Flint. Bäst av allt denna säsongen har varit hur verklighetstrogen den har känts. Miljön är fantastisk och priset serien fått för bästa visuella effekter är mer än välförtjänt. Black Sails är ett stort tips om du gillar serier som t.ex. Vikings, Hell on Wheels och Game of Thrones

https://www.google.se/imgres?imgurl=https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/3tlC7CNLBUCXnPJCAg1CmQ--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjtzbT0xO3c9MTI4MDtoPTk2MDtpbD1wbGFuZQ--/http://l.yimg.com/os/publish-images/tv/2014-01-24/94ad7ece-8b1d-425f-a0ac-57c84208446d_Tom-Hopper-Billy-Bones-Toby-Stephens-Captain-Flint-Mark-Ryan-Gates-Luke-Arnold-John-Silver-.jpg&imgrefurl=http://tv.yahoo.com/photos/black-sails-season-1-1390429099-slideshow/&h=853&w=1280&tbnid=FSdjw2G6sm6kMM:&docid=pQGu3jfGrtmTwM&ei=CTsFV9ADxKmyAazPpqAE&tbm=isch&ved=0ahUKEwiQrLiAufrLAhXElCwKHaynCUQQMwhTKCwwLA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar