onsdag 6 april 2016

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjUhpe5hfrLAhVEWiwKHePJASQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fdeadline.com%2F2016%2F02%2Fbatman-v-superman-2-super-bowl-spots-gotham-and-metropolis-1201697762%2F&psig=AFQjCNG_Yp-AA45utGJynLt_tb3g-cERwg&ust=1460033144843629

Vi fortsätter på temat superhjältar, för här kommer min recension på det senaste biobesöket - Batman v Superman. Filmen hade premiär i slutet av mars, och är regisserad av Zach Snyder (som även regisserat Man of Steel, 2013). Två uppföljare är planerade, Justice Leage Part I (2017) och Justice League Part II (2019) där flera av skådespelarna kommer reprisera sina roller.

Batman v Superman utspelar sig efter händelserna i Man of Steel, och stålmannen är nu både älskad och hatad av jordens alla människor. Folket vet inte om de ska avguda eller frukta honom, och denna debatt är långt ifrån slutdiskuterad. Bruce Wayne från Gotham City, bestämmer sig för att undersöka saken och hur han än vänder på det så ser han inte Clark Kent som något annat än ett hot mot världen samt staden han älskar. Samtidigt jobbar Lex Luthor på en plan för att förgöra sin livslånge fiende. I rollerna ser vi bl.a. Ben Affleck, Henry Cavill, Jesse Eisenberg, Amy Adams, Diane Lane, Gal Gadot och Jeremy Irons. 

Jag var inte imponerad av Man of Steel när jag såg den efter premiären 2013, men ändå hade jag höga förhoppningar på Batman v Superman. Man of Steel var tråkig, händelselös och alldeles för lång, och dessvärre hamnade Batman v Superman i samma mönster. Jag gillade början och drogs in i berättandet, men det dröjde inte alltför länge innan jag totalt tappat intresset och ett tag kändes det verkligen som att ingenting hände. Ingenting viktigt åtminstone. Ingenting värt att lägga sin tid på. Nu i efterhand minns jag knappt vad filmen handlade om, mer än Batman och Superman och deras dispyt. Som tydligen inte var så stor som man under hela filmens speltid blivit inmatad. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwixhtnuhfrLAhXBBiwKHeXZBaQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fbloggar.aftonbladet.se%2Ffilmbloggen%2F2016%2F03%2Fdystert-skranigt-och-trist%2F&psig=AFQjCNFcvY5TAQKSm8DpRnrZRecCTDBmrQ&ust=1460033256898379

Jag säger inte att filmen inte har sina fördelar, absolut inte. Jag är glad att jag såg den och jag satt inte uttråkad hela filmen. Men mitt-delen var verkligen tråkig och dessutom tycker jag det är lite synd vad de gjort med karaktärerna. Bruce Wayne blev utmålad som en halvgalen surgubbe. Stålmannen har tydligen snarare blivit skurk än hjälte. Vad hände där egentligen? Och vad kommer egentligen allt Wayne's hat ifrån? Visst, han har alltid varit den där mörka, dystra karaktären. Men vad kommer egentligen hans besatthet med Clark Kent ifrån? En hel del frågor väcktes, och få fick vi svar på. Exempelvis, vad betydde alla dessa drömmar? 

Trots att det inte hade varit alltför svårt att somna till denna filmen, så måste jag ge den lite cred för den seriösa känslan man fick. Jag som personligen har ganska svårt för superhjältar då jag tycker hela idén kan kännas riktigt löjlig, måste säga att jag gillar när det blir en verkligare ton på det hela. Det dystra temat gjorde att det kändes verkligare, dock kan jag inte hävda detta om hela filmen. Mot slutet hände någonting som förstörde ganska mycket för mig - filmen kändes plötsligt inte alls lika realistisk. För er som sett filmen: Hur snabbt gick det inte för Batman att totalt glömma bort sin ilska mot Superman? "Våra mammor har samma namn, yey nu är vi bästisar." Scenen när Batman skulle rädda Martha Kent från Lex Luthor, och han säger "I'm a friend of your son's.", gjorde mig så otroligt irriterad. Yeah, right. Du försökte inte alls döda honom en kvart tidigare. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjly7_rhfrLAhVDDCwKHeR7CjAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fscreenrant.com%2Fbatman-v-superman-spoilers-leak-explained%2F%3Fview%3Dall&psig=AFQjCNGmdcBlT3y2KwdkDQGIojGypp14-g&ust=1460033250315778

När det gäller skådespelarvalen så står jag fast vid att, precis som i förra filmen, både Cavill och Adams passar utmärkt i rollerna av Clark Kent och Lois Lane. Även Ben Affleck tycker jag funkade bra i rollen som Bruce Wayne (även om ingen är så bra som Christian Bale). Någon jag däremot är väldigt besviken på är Jeremy Irons i rollen som Wayne's betjänt Alfred. Jag tycker skådespelaren är jätte duktig, så honom har jag inte alls något emot (har älskat honom i alla andra filmen han medverkar i). Men jag tycker helt enkelt inte att han passar i rollen, tyvärr. 

Jag måste erkänna mig besviken på denna filmen, men samtidigt är jag som sagt, glad att jag såg den. Jag tycker att den ligger ungefär på samma nivå som Man of Steel, och även om jag verkligen inte är något superfan av den filmen så minns jag ändå att det var okej underhållning för en kväll. Jag tycker att mycket kändes lite för rörigt, fler frågor ställdes än besvarades och manuset var inte precis oscarsvärdigt. Dock gillade jag både början och slutet, även om slutet gärna hade fått komma lite tidigare. Även skådespelarna presterar bra, och jag tycker Ben Affleck passade bra i rollen som Bruce Wayne. Så kort sagt; gillade du Man of Steel så tror jag du även kommer finna Batman v Superman tilltalande. Men förvänta dig inte något mästerverk.  

BETYG: 6/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjKqO_uhfrLAhUFKywKHbIMClIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fscreenrant.com%2Ftag%2Fbatman-v-superman%2F&psig=AFQjCNHezfvEemyRkPl5OV5ef6IpyBcTIQ&ust=1460033009829286

4 kommentarer:

 1. Det enda som gav en ett fåtal förhoppningar till den här filmen var alla trailers! Men den var verkligen inte bra tycker jag, urtråkig och egentligen ganska slarvigt gjord. Har dock hört att Snyder skall vara anti-heroism, konstigt val av regissör??? Men iallafall, bra att man inte hade skyhöga förhoppningar. DC och episka superhjältefilmer verkar inte gå så bra ihop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en hel del förhoppningar efter alla trailers, men innan jag steg in i biosalongen hade jag faktiskt hört en hel del dåliga saker om filmen, och därför sänktes mina förväntningar lite. Men ja, filmen var ju väldigt... omvänd. På något sätt. Anti-heroism är nästan rena beskrivningen av filmen, trots att två av de största hjältarna i filmhistorien besitter huvudrollerna.

   Radera
 2. tyckte den var helt okej men lite rörig. Gillar DC mycket mer än Marvel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den var välgjord på vissa sätt, men manuset förstörde filmen för mig... Rörig är ett perfekt ord att beskriva den med. Men å andra sidan planeras ju två uppföljare, och då kanske saker och ting förklaras lite bättre, vilket kan göra att man får mer förståelse för denna filmen.

   Radera