onsdag 2 mars 2016

Vecka 9: Topp 5 Tim Burton filmer

I samarbete med Felicia, Emelie, Sara och Julia.
 För er som läst min blogg ett tag är det nog inget okänt faktum att min favoritregissör är Tim Burton. Så vad passar inte bättre då än att utöka veckans tema "Topp 5" till "Topp 5 Tim Burton Filmer"? Det är svårt att göra en topplista på bara fem titlar när jag älskar nästan alla Burtons filmer, men jag har såklart ändå några favoriter och det är de fem främsta som jag kommer ta upp i detta inlägg.

5
The Nightmare Before Christmas (1993)
Det är sant att Tim Burton inte regisserat The Nightmare Before Christmas, men han har medverkat i produktionen av den och därav står även hans namn framför titeln. Det är trots allt Burtons berättelse då det är han som skrivit originalmanuset och skapat alla härliga karaktärerna. The Nightmare Before Christmas bjuder på underhållning i form av musik och dans, ett mörkt tema blandat med komedi samt den udda men extremt fascinerande animationen som är typisk för just Tim Burton. Filmen är perfekt att se runt antingen jul eller halloween, men fungerar också bra resten av året. Vi får under en timme och femton minuter följa pumpakungen Jack Skellington som är ledare över den skrämmande högtiden Halloween, men som plötsligt får julfeber och bestämmer sig för att han vill sluta skrämmas och istället göra barnen glada precis som den högst omtyckta jultomten. 

4
Beetlejuice (1988)
Beetlejuice är en underbar film med samma knasiga tema som resterande Burton-filmer. Vi får här följa ett nygift par efter att de tragiskt nog dör i en bilolycka, och sedan blir fast i sitt hus som spöken. Men när en ny familj flyttar in i hemmet tar de hjälp av det gamla liket Beetlejuice i ett desperat försök att hemsöka och skrämma iväg den irriterande familjen. Beetlejuice är verkligen underbar - komedin är rolig, skådespelarna är riktigt underhållande (framförallt Michael Keaton i rollen som Beetlejuice) och den härliga Tim Burton-känslan genomsyrar såklart hela filmen. Gillar du Burton så är Beetlejuice ett stort måste! 

3
Corpse Bride (2005)
Visst är The Nightmare Before Christmas underhållande, men Corpse Bride är enligt mig helt klart den bästa animationen av Tim Burton. Filmen är speciell på så många nivåer, först ut är den extremt utstickande handlingen. En man som av olyckshändelse råkar fria till ett lik och till följd dras ner till underjorden... Kan det bli bättre än så för oss Burton-fans? Okej, visst jag har fortfarande två titlar högre upp på listan, but still. Mitt största argument till varför Corpse Bride är så bra, är följande: Världen Burton byggt upp. Allt är omvänt. Istället för att visa ett glatt liv och en dyster underjord, får vi ta del av en värld där livet är det jobbiga, gråa och dystra medan döden är rena paradiset. Människor som anser att allt handlar om makt och rikedom v.s skelett som sjunger och dansar och bara lever livet för första gången någonsin. Vilken värld skulle du välja? 

2
Edward Scissorhands (1990)
Edward Scissorhands. Edward Scissorhands. Åh, älskade Edward Scissorhands. Har du aldrig sett en Tim Burton film och ska välja den första, filmen som kommer ge dig ett bra helhetsintryck på denna fantastiska regissör - då skulle jag utan tvekan i första hand tipsa om Edward Scissorhands. Detta är en så otroligt fin film och hade det inte varit för min stora kärlek till nästkommande film på listan, så hade Edward Sc utan tvekan varit min absoluta favoritfilm. Med ett betydelsefullt budskap, en väldigt speciell värld och ett fantastiskt manus, blir detta en film ingen bör missa. Filmen inspirerades av den klassiska berättelsen om Frankenstein och följer den unge Edward som på konstgjort vis blivit till av en gammal vetenskapsman. Men när vetenskapsmannen dör innan han hinner göra händer åt Edward, blir den unge mannen fast i en ensam värld utan riktiga händer. Men en dag kommer en kosmetikaförsäljare förbi och knackar på dörren till den övergivna byggnaden. Hon hittar den ensamme Edward och bestämmer sig för att ta med honom hem, dock blir hans närvaro inte helt accepterad i den lilla staden på grund av hans annorlunda händer som består av långa saxar i stället för fingrar.

1
Big Fish (2003)
Sist men verkligen inte minst, har vi min absoluta favorit, Big Fish. Det är långt ifrån första gången jag nämner att detta är min favoritfilm, så några av er kanske har lärt er det vid det här laget. Även om jag säkert har kommit med många argument förut, tänker jag åter igen ge min motivering till varför Big Fish är så underbar, storartad, fantastisk. Sagolik. Till att börja med kan jag förklara den ganska simpla (men väldigt intresseväckande) handlingen. Berättelsen utforskar livet av den döende Edward Bloom, då hans son försöker ta reda på vilka, av alla historier den gamle mannen berättat om sitt liv, är sanna och vilka som inte är mer än påhittade sagor och myter. Säger inte handlingen allt? Big Fish är en film som kan tolkas på många olika sätt beroende på vem det är som ser filmen. Själv tolkar jag allt som ett enda viktigt budskap - att våga drömma. 

Det är sant att dessa filmer inte är för alla, men gillar du en så gillar du garanterat övriga också! 

2 kommentarer:

  1. Jag har nog aldrig sett en av Tim Burtons filmer men skulle det vara någon så skulle jag välja att se Edward Scissorhands! Har lite svårt för animerat som inte är Pixar eller Disney, hehe :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du inte sett någon så ska du definitivt välja Edward Scissorhands. Den är fantastisk!

      Radera