tisdag 22 mars 2016

The Shannara Chronicles: Säsong 1

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiOi6uSg9TLAhWE_SwKHaxBCK8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.comicbookmovie.com%2Ffantasy%2Fnew-trailer-for-the-shannara-chronicles-and-four-new-clips-a129697&psig=AFQjCNHpIIuYl2nJl4Ghe1ZhfQn1uOs4nw&ust=1458726856238903

Nu när hela säsongen finns ute bestämde jag mig för att se klart MTV's nya tv-serie The Shannara Chronicles som baseras på en bokserie skriven av Terry Brooks. Säsongen innehåller tio avsnitt och om det kommer ytterligare säsonger återstår att se.

The Shannara Chronicles är skapad av Alfred Gough och Miles Millar (som även skapat bl.a. den omtalade tv-serien Smallville) och serien utspelar sig i den fiktiva världen de kallar "The Four Lands". Vi får under dessa tio avsnitt följa huvudkaraktärerna Wil, Amberle och Eritrea då de måste ta sig till den mytomspunna platsen Safehold för att hindra demoner från att ta över världen. I rollerna ser vi bl.a. Austin Butler (The Carrie Diaries), Poppy Drayton (When Calls The Heart), Ivana Baquero (Pans Labyrint), Manu Bennett (The Hobbit: En oväntad resa), Aaron Jakubenko (Neighbours) och John Rhys-Davies (Sagan om Ringen).

Detta är en berättelse om alla möjliga varelser - alver, troll, demoner, jättar, människor och gnomer är bara några. I Shannara finns inga gränser mellan sagor och verklighet. När första trailern släpptes för ungefär ett halvår sen, då blev jag plötsligt väldigt taggad inför denna serie trots att den producerats av kanalen MTV, som är kända för sina typiska tonårsserier. Men jag gillade temat och eftersom jag älskar både Sagan om ringen, Hobbit-filmerna och allt annat som har med fantasy att göra (men fortfarande är av god kvalitet), så kunde jag inte låta bli att ha en del förväntningar inför The Shannara Chronicles. När de fyra första avsnitten släpptes i förväg, bestämde jag mig för att kolla igenom alla avsnitt redan då och jag måste säga att jag var ganska fast. 


Det finns ingen tvekan om att The Shannara Chronicles är en tonårsserie och därför även besitter alla de aspekter som gör en tonårsserie så extremt "tonårig". Vi har det gamla vanliga - klyschiga repliker, triangeldraman och förvånansvärt unga skådespelare i nästan alla roller. Titta bara på prinsarna som ska föreställa prinsessan Amberle's farbröder. Jag skulle snarare kalla dem äldre bröder till henne. Trots alla klyschor så lyckades ändå serien fånga min uppmärksamhet på grund av de positiva delarna - ett raskt tempo vilket gör att man aldrig riktigt blir uttråkad, en vacker miljö som alltid lyckas fascinera mig som tittare samt en viss spänning i slutet av varje avsnitt som gör att man hela tiden vill sätta på nästa. 

Storyn är inget nytt, utan följer i princip samma gamla visa som alltid i fantasyfilmer/böcker/serier. Några ungdomar är världens enda hopp från undergång. Jag är glad att första säsongen inte innehöll fler avsnitt än såhär eftersom jag just nu känner mig ganska mätt på Shannara-världen. Men samtidigt hoppas jag absolut på en fortsättning eftersom jag i det stora hela gillar serien. Den är lite som The Vampire Diaries för mig - vid olika tillfällen väldigt irriterande på grund av alla klyscher, återvändna storylines och kärlekstrianglar, men samtidigt kan man inte låta bli att gilla det eftersom avsnitten är lite smått beroendeframkallande. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjgvdz_g9TLAhWD3SwKHePICLgQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.mtv.com%2Fepisodes%2Fhrn1us%2Fshannara-utopia-season-1-ep-108&psig=AFQjCNHMTHrl2RgUNPfYAATqyA8DvHO_nQ&ust=1458726844528489

Skådespeleriet är inget att hurra över tyvärr, och flera karaktärer hade jag väldigt svårt att fastna för. De enda två jag egentligen nu, efter dessa tio avsnitt, ärligt kan säga att jag gillar, är människan Eritrea som har ett väldigt intressant förflutet, samt Allanon som är en s.k. "druid" och med hjälp av sin vetskap om ondskan, guidar de tre tonåringarna på deras resa för att rädda ett döende träd. 

Sammanfattningsvis så får jag säga att serien levde upp till mina förväntningar, och gjorde mig inte besviken vilket jag förberedde mig på ganska tidigt på grund av det ungdomliga temat. Jag gillar att det äntligen kommit en serie som påminner lite om Sagan om ringen när det gäller världen och miljön, det finns alldeles för få sådana. Närmaste man kommer är väl Game of Thrones, och även om jag älskar den serien så är det också en väldigt komplex serie med karaktärer som är svåra att gilla fullt ut. Ibland är det skönt att ha något lite lättsammare att titta på. 

Gillar du exempelvis serier som Once Upon a Time, The Vampire Diaries och Teen Wolf så lär du troligtvis även gilla The Shannara Chronicles. Säsongen går att streama gratis HÄR, men personligen tycker jag detta är en serie som egentligen borde ses med riktig HD-kvalitet. Den 2:a maj släpps den på DVD/Blu-ray och går att förhandsboka HÄR.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiz3OX9g9TLAhUHiCwKHRlbA-0QjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.inverse.com%2Farticle%2F9872-mtv-s-shannara-chronicles-rides-non-existent-game-of-thrones-backlash&psig=AFQjCNHdR2qoya0OUILb4fxMBSZPQiY8Rw&ust=1458727081680453

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar