söndag 13 mars 2016

Spy Game (2001)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj-ke-EubzLAhXiFZoKHWXKCMkQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fgallerytheimage.com%2Fnode%2F754&psig=AFQjCNECTgz9WrbEpaZ1IdZDeod-n8nmsA&ust=1457916689548049

Spy Game är en film från 2001, regisserad av Tony Scott (Top Gun, 1986) och skriven av Michael Frost Beckner (Cutthroat Island, 1995). Musiken är skriven av ingen mindre än Harry Gregson-Williams (The Martian, 2015).

Spy Game utspelar sig år 1991 efter att CIA-agenten Tom Bishop har blivit arresterad i Kina för spioneri, och hålls i ett fängelse medan han inväntar sin avrättning. Under de 24 timmar som är kvar innan avrättningen tar plats, diskuterar hans överordnande på CIA vare sig de ska rädda honom eller låta honom avrättas i hemlighet. Medan staten försöker hitta anledningar till att låta honom dö då det är enklaste vägen ut för USA's säkerhet, arbetar Nathan Muir, mannen som från början rekryterade Bishop, emot klockan för att få ut honom ur fängelset innan klockan slår åtta då avrättningen ska ske. I rollerna ser vi bl.a. Robert Redford (Blåsningen, 1973), Brad Pitt (Fight Club, 1999), Catherine McCormack (Braveheart, 1995) och Stephen Dillane (Game of Thrones, 2011). 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjxoc_RubzLAhXlO5oKHX08C7kQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fveehd.com%2Fvideo%2F4709173_Spy-Game-DvDRIP-Action-Thriller-6-9-Imdb&bvm=bv.116636494,d.bGs&psig=AFQjCNHznnrBhCp94XR-kWUArWmC1IFIag&ust=1457916692074561

När jag satte igång denna film hade jag inga förväntningar alls eftersom jag faktiskt aldrig hört talas om den tidigare. Men när jag bläddrade igenom netflix-startsidan poppade denna film upp som toppval för mig, och då blev jag självklart genast intresserad. Robert Redford och Brad Pitt i en film om spioneri? Det här måste vara en film för mig! Och det var det. 

Jag är inte jätte imponerad, detta är en bra film men ingen tia. Men om jag förväntade mig något så var det väl en besvikelse eftersom filmer jag aldrig hört talas om och sedan sätter på bara för att jag gillar skådisarna, brukar sluta på så vis - att jag ångrar att jag satte på den och sedan tittar på klockan var femte minut tills filmen når sitt slut. Detta hände inte en enda gång under mitt filmtittande av Spy Game, tvärtom tyckte jag faktiskt att det var spännande från början till slut och på så vis tröttnade jag aldrig. 

Detta är inte en snabb film precis, den tar sig ganska långsamt framåt, men ändå är det alltid relativt spännande. Man vill som tittare hela tiden veta mer om karaktärerna samtidigt som man är väldigt nyfiken på hur det egentligen kommer sluta. Kommer Tom Bishop avrättas, eller lyckas Muir rädda honom? Trots detta är som sagt tempot ganska långsamt, och det vi egentligen får se är tillbakablickar genom åren då Muir tränade Bishop. Vi får följa deras relation och därför även förstå Muirs motiv till att rädda sin underordnad från en hemsk död. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiwsMmVubzLAhWKIJoKHXszDbkQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwatchesinmovies.info%2Fmovies%2Fspy-game-2001%2F&psig=AFQjCNF1n-wMArRrmmPV2iy4MwKr1mlXTw&ust=1457916724955796

Skådespelarna är duktiga, men det finns inga scener som får deras insatser att sticka ut. Musiken är bra, men hade gärna kunnat ta mer plats i de scener som ska få oss tittare att känna. Det fanns flera sådana scener, och därför kan jag inte hävda att detta är en lycklig film. Vi får till stor del följa livet som spion i ett främmande land, där terrorismen lurar runt varje hörn. Barn som skjuts på gatan och bomber som sprängs i var och varannan byggnad. Utöver actionscenerna får vi även en hel del lugna samtalsscener som gäller att hänga med i om man vill förstå vad som händer i filmen. Det gäller helt enkelt att sitta koncentrerad, och inte hålla på med annat samtidigt, för då lär man nog inte förstå ens hälften av allt som händer. Jag måste säga att jag verkligen gillade hur smart filmen var. Den är inte nära så smart som t.ex. Fight Club (1999) eller The Usual Suspects (1995), och inte alls på samma sätt. Här är det egentligen bara huvudkaraktären Nathan Muir (Robert Redford) som är hjärnan man får följa. Vi får se hur han lurar hela CIA genom att använda sin träning som amerikansk spion, och sin välutvecklade hjärna för att få hem någon som staten helst bara vill ha ur vägen. Jag måste säga att jag var lite rädd att jag skulle bli riktigt besviken över slutet, eftersom de byggt upp spänningen så pass väl, men när eftertexterna väl började rulla kände jag mig faktiskt väldigt tillfredsställd. 

Spy Game är verkligen ingen toppfilm, men det är en bra film och det räcker för att få mig att tipsa om den till er som gillar actionhrillers. Allting är bra, ingenting jättebra. Skådespelarna är bra, men inte mer än så. Manuset är bra, men inte mer än så. Musiken är bra, men inte mer än så (även om jag inte klagar på fantastiska Brothers In Arms som spelades i bakgrunden under en scen). Jag gillade filmen. Den var unik och följde en intressant berättelse. Främsta underhållningen var relationen som utvecklades mellan de två huvudkaraktärerna, samt spänningen kring vad allt skulle leda till. Så ja, jag skulle absolut tipsa om denna film även om ni inte ska förvänta er något mästerverk.

Betyg: 7/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjG3vCLubzLAhUsDJoKHZGfB7wQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.sky.com%2Fmovie%2Fspy-game-2001&psig=AFQjCNGW97PQ3Wbz9oHim85qFiPBL9bQsw&ust=1457916704216535

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar