fredag 11 mars 2016

Clerks (1994)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi1h6_l7bjLAhVsDZoKHQ5oBFMQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Ftomalcockccw.wordpress.com%2F2010%2F11%2F05%2Fworld-building-the-view-askewniverse%2Fclerks-movie-poster%2F&psig=AFQjCNHzQj7OUrvuV9ytodLN_ciLt_ot-A&ust=1457793412070357

Clerks är en komedifilm från 1994, regisserad av Kevin Smith. Filmen spelades in med en lågbudget, men köptes senare av filmbolaget Miramax som ökade värdet på filmen med nästan tio gånger mer. Många anser Clerks vara en kultfilm, och på senare år har det även gjorts en uppföljare samt flera andra filmer (även regisserade av Kevin Smith) där några av karaktärerna återvänder, exempelvis Jay and Silent Bob Strike Back (2001) och Dogma (1999). 

Clerks utspelar sig till största del i en liten snabbhandelsbutik där vi får följa huvudkaraktären Dante under ett dygn då han tvingas åka in till jobbet på sin lediga dag. I videobutiken bredvid jobbar Dantes vän Randal som är ohyfsad mot såväl vänner som kunder. Han struntar även fullständigt i sina arbetssysslor i videobutiken, och föredrar i stället att komma in i Dantes butik för att störa honom i arbetet och dessutom förolämpa hans kunder. I rollerna ser vi bl.a. Brian O'Halloran, Jeff Anderson, Jason Mewes och Marilyn Ghigliotti. Vi får även se regissören Kevin Smith i rollen som droglangaren Silent Bob.

Denna film har blivit kallad saker som "Screamingly funny!" och "The funniest movie of the year!", och därför har man givetvis även haft väldigt höga förväntningar. Att det dessutom är en kultfilm gör bara alla förväntningar ännu högre. Därför måste jag nu, efter att för första gången ha sett denna omtalade film, säga såhär. Om detta var den roligaste filmen som kom ut under hela 1994, så kan det inte ha släppts särskilt många bra komedifilmer det året. Jag förstår absolut varför denna film anses som speciell och jag har även viss förståelse för dess kultförklaran. Men vad jag nu kan konstatera är att detta inte alls är min humor. Jag känner en hel del personer som jag skulle kunna tipsa denna film om, men jag själv är verkligen inte en av dem. Och det beror helt på vilken typ av humor man har. I Clerks är den rå och snuskig. Det är inte en film för barn, och inte heller för folk som är känsliga för grova ord. Jag tillhör inga av dessa kategorier, kände mig inte alls förolämpad av filmen då jag själv umgåtts med en del personer som är precis som karaktärerna i filmen. Men, jag tyckte heller inte att humorn var rolig och därför blev filmen helt enkelt, ur min synvinkel, allmänt tråkig. 

Det fanns dock en del aspekter som gjorde upplevelsen något mer underhållande för mig, och det var helt enkelt karaktärernas unika sätt att se på världen samt det faktum att de i princip kan bete sig hur som helst på jobbet utan att vara rädda för att bli sparkade. Man undrar ju hur länge det kan pågå innan någon överordnad blir riktigt förbannad. Filmens unika tema är vad som gör den speciell, vilket även gör den relativt underhållande från början till slut. Men inte tillräckligt för att få mig att skratta eller ens sluta titta på klockan var femte minut.

Detta är en film som kan vara både jättebra och jättedålig på samma gång, helt beroende på vilken typ av humor man har. Vilken typ av människa man är. Var man kommer ifrån. Är du van vid vulgära språk, småstäder med droglangare runt varje hörn och människor som bryr sig mer om utseende än hjärta så tror jag du kan finna denna film väldigt underhållande. Är du däremot mer åt det lugna romantiska familjekomedi-humoristiska hållet så lär du knappast gilla Clerks. Men från mig kan den i alla fall få lite poäng för dess unika tema och härligt svartvita filmning.

Betyg: 5/10 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiKsMPn7bjLAhVCb5oKHXXXAekQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fhullindependentcinema.com%2F2015%2F12%2F30%2Fcult-cinema-sunday-clerks-fruit-january-17th%2F&bvm=bv.116573086,d.bGs&psig=AFQjCNF3AmViAywOfnykQKScCD9cXzxoLA&ust=1457793414628868

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar