söndag 27 mars 2016

Alien 1-4 (1979-1997)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiFgY7eweDLAhWBhA8KHYClD-cQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fforum.popjustice.com%2Fthreads%2Fyour-favorite-movie-posters.59466%2F&psig=AFQjCNHWaz3jJqDQlVQJM7M0PU2bQv6Qzw&ust=1459155945253522

Hej hå, hoppas ni alla haft en bra påsk. Hos mig har påsken snarare spenderats som Halloween och det är vad ni kommer få ta del av i dagens  inlägg.

Nu, slutligen efter 18 långa år har jag äntligen sett de fyra första Alien-filmerna. Jag måste erkänna att jag aldrig varit särskilt sugen tidigare, eftersom denna filmserie tillhör de två genrer som jag alltid klassificerat som sämst (när det gäller min smak d.v.s) - skräck och sci-fi. Men den sistnämnda genren har jag faktiskt börjat uppskatta väldigt mycket de senaste två åren, och därför tänkte jag att jag såklart även måste se denna sjuttiotalsklassiker. Nu när de fyra första är över, ja då är det bara resten kvar... Och jag vet inte ens hur många filmer det är i Alien-serien, men många vet jag. Nu kommer det ju dessutom ytterligare en i augusti nästa år. Och antagligen tar det inte slut där... 

Istället för att skriva fyra enskilda inlägg om varje film, tänker jag skriva lite kortfattat om varje och vad jag tycker var bra/dåligt.  

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj-odKZv-DLAhUFXA8KHblhAKQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwheresthejump.com%2Fjump-scares-in-alien-1979%2F&psig=AFQjCNGDEDwBtyhhUaOzzaAn1GrPYKAqrA&ust=1459155294622805
Alien (1979) // BETYG: 7/10

Den första Alien-filmen kom ut 1979 och är regisserad av Ridley Scott. I rollerna ser vi bl.a. Sigourney Weaver, Tom Skerritt, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, Ian Holm, John Hurt och Yaphet Kotto. Jag måste säga att jag vart förvånad över hur mycket jag gillade filmen. Jag har alltid gillat överlevnadsfilmer, men skräck-genren är verkligen inte en favorit och det beror främst på det faktum att nästan alla skräckfilmer jag har sett har haft extremt dåliga handlingar, där det bara känns som att filmen gör allt för att försöka skrämma en, medan de totalt ignorerar allt annat som kan göra en film så bra - som t.ex. ett bra manus. Detta var inte fallet i Alien. Filmen var spännande och jag tyckte ändå att storyn var någorlunda intressant eftersom vi nu verkligen introducerades in i Alien-världen och fick se vad det verkligen är som utmärker sig hos dessa hemska varelser. Det tog mig dock ett tag att komma in i filmen, i början kändes allt ganska tråkigt och det var inte förrän den första utomjordingen kom in i bilden som filmen började fånga mitt intresse. Därifrån gillade jag det mesta, som sagt var filmen spännande, men samtidigt tycker jag att vi fick en ganska dålig introduktion till karaktärerna. Vi fick inte lära känna någon av dem särskilt bra vilket i sin tur gör att man heller inte bryr sig när folk dör som flugor. 

Eftersom filmen är gjord på sjuttiotalet är detta inte jättekonstigt, men jag måste ändå tillägga att dessa varelser såg lite så-där ut vid vissa tillfällen. Men givetvis förstår jag att detta säkert var "WOW" när filmen kom ut 1979. Den vann trots allt en Oscar för bästa effekter.  

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiqu5Kqv-DLAhWFnQ4KHXGhA3oQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.blogodisea.com%2Fcasting-aliens-reunido-28-anos-despues.html&psig=AFQjCNG8onwuTh4agvk34dKdri3wo49Gjg&ust=1459155329050575
Aliens - Återkomsten (1986) // BETYG: 8/10

Nästa film i franchisen är Återkomsten. Av de fyra Alien-filmer jag sett hittills är detta utan tvekan min favorit. Anledningen till det är främst eftersom den känns mer personlig. Vi har nu fått lära känna karaktären Ellen Ridley bättre, och hennes relation till den unga flickan Newt är så stark att det nu känns som en person vi får följa istället för, vad som lika gärna hade kunnat vara en känslolös robot. 

Andra filmen bjöd på mycket action, och det kan jag säga redan nu bara ökar för varje film. Detta är enligt mig både bra och dåligt - dels så ökar det tempot vilket gör att spänningen blir intensivare, men samtidigt kan det ibland bli lite för mycket vilket i stället gör att man tappar intresset. Ytterligare något jag lade märke till är att filmen inte alls är förutsägbar - förutom en detalj. Och det är att de mot slutet återanvänt samma "när du tror att allt är över och så visar det sig att du fortfarande är i fara"-scen. Detta tycker jag var lite tråkigt eftersom det inte bara blev förutsägbart, utan även tråkigt att behöva vittna ytterligare en gång.

Innan jag går vidare till nästa film måste jag bara berömma Sigourney Weaver som skådespelerska. I början av första filmen tyckte jag alla skådespelare var väldigt tråkiga och gav inte särskilt mycket, men redan i slutet av förra filmen visade Weaver att hon verkligen är duktig. I Återkomsten lyckas hon få sin karaktär att visa både tuffhet, mod, mänsklighet, rädsla och kärlek. Detta är också största anledningen till varför jag verkligen uppskattade denna film bäst.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwixtdHev-DLAhUFZw8KHaSRBk4QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fthatwasabitmental.com%2F2014%2F01%2F26%2Falien-3-1992-review%2F&psig=AFQjCNFQtj2vF41y_LGNirFUvJVHRggjgg&ust=1459155439228623
Alien 3 (1992) // BETYG: 6/10

Den tredje filmen tycker jag inte var lika bra som de två första, men helt okej underhållning bjöd den på ändå. Här får vi följa ett gäng kriminella som, obiously, ska överleva en alien-attack. Det fanns dock många nackdelar. Först och främst tycker jag att denna film kändes väldigt deppig. Visst, detta är skräckfilmer och det är väl inte så konstigt kan man tycka. Men de två första filmerna klarade sig utmärkt utan att bli för deppiga, och anledningen till att detta inte gäller den tredje filmen tror jag faktiskt främst beror på miljön de valt. Denna gången är rymdskeppet som en kloak - ingenting fungerar och allt är mörkt och dystert. Som om inte det vore nog är den enda vettiga personen där, vår kära Ripley och även hon har varit med om tillräckligt mycket för att börja se lite snett på tillvaron. 

Ytterligare något jag störde mig på var att filmen mot slutet kändes ganska rörig. Det var väldigt mycket action, springande fram och tillbaka och ärligt talat förstod jag inte riktigt vad det var karaktärerna försökte göra förrän de väl gjort det (vilket tog ett bra tag). Deras plan för att döda utomjordingen var lite osammanhängande i mina ögon och jag hängde helt enkelt inte alltid med på vad som hände. 

Men, jag får ändå tillägga att detta var en lagom bra film. Inte jätte bra, men inte dålig. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjUkey-wODLAhWE9g4KHdmrDNUQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fcomic-books-in-the-media.wikia.com%2Fwiki%2FDark_Horse_Comics%3A_Alien_4&bvm=bv.117868183,d.ZWU&psig=AFQjCNH_eOUKiKEVkBsvyQEBOnOHK4JhMQ&ust=1459155446668669
Alien - Återuppstår (1997) // BETYG: 6/10

Alien - Återuppstår är beviset på hur en fet check kan göra underverk. Det var inte meningen att Weaver skulle återvända till Alien-världen igen vilket antyddes i slutet av förra filmen, men trots detta är hon nu tillbaka - denna gången som en alien-liknande klon.

Helt ärligt så föredrog jag slutet på förra filmen framför slutet på denna film när det gäller ett avslut för Weaver's karaktär. Hon har varit med i alla filmer hittills, men kommer inte vara med i några fler (såvida hon inte återvänder i framtiden). Trots att jag verkligen gillar karaktären Ellen Ripley, trots att det alltid är trevligt att ha ett igenkänt ansikte med i varje film, så hade jag föredragit om hon inte återvände i den fjärde delen. Jag gillade slutet på förra filmen just eftersom det är ett riktigt avslut. Nu kommer man istället alltid undra vad som hände med henne, hur mår hon, var är hon. No one knows. Hon kommer bara inte vara delaktig i resterande överlevnadsförsök från hemska utomjordiska kryp. 

Det finns ytterligare en anledning till varför jag hade föredragit att den tredje blev den sista för Ellen Ripley, och det är att hon förändrats totalt i denna film. Visst, det är en klon, men hon har ju fortfarande sina minnen kvar. Hon känns som en helt annan person, och dessutom har hon praktiskt taget "gått över till den mörka sidan". Jag förstod inte riktigt hennes motiv i denna film. Hon verkade känna väldigt mycket sympati för utomjordingarna, och dessutom kalla sig själv för deras mamma. Ändå valde hon att hjälpa människorna utrota dem. Förhoppningsvis var den den gamla Ripley som hjälpte till där, men jag hade ändå svårt att förstå de exakta motiven med tanke på att hon verkade tillhöra båda sidor i dramat.

Jag gillade att vi i denna filmen fick se en annan sida av utomjordingarna. Tidigare har de endast målats ut som rena mördarmaskiner utan någon sympati överhuvudtaget. Denna gången var de snarare som riktiga varelser, nästan som djur. 

Något jag stör mig på i många skräckfilmer är hur de envisas med att visa riktigt råa scener. Inälvor som sprutar ut, o.s.v. Vad är egentligen meningen med det? Kan man inte få normal underhållning utan att få människohjärnor kastade i ansiktet på en. Tröttsamt... 

SLUTLIGEN. 
Vad tycker jag egentligen om Alien-filmerna hittills? Jag gillar det. Konstigt nog. Effekterna har utvecklats ganska mycket genom alla fyra filmer, vilket är intressant att få ta del av. Det är faktiskt även väldigt intressant att få se denna version av utomjordingar, framförallt när man själv sitter och undrar vad som faktiskt finns därute i universum. Det är lite roligt också att se hur de egentligen tänkte under ett sent sjuttiotal, till slutet av 90-talet. Första filmen utspelar sig någon gång under 2030-talet har jag för mig, och i filmen speglas datorer som... väldigt underutvecklade från hur det ser ut idag. Där är bevis på att man aldrig ens kunnat drömma om den typ av teknologi vi har idag. Vad de däremot tydligen kunnat drömma om, är Star Trek-liknande rymdresor och en hypersömn som kan få en människa att leva i minst tvåhundra år. 

Okej, nu har jag läst mig fram till att den enda filmen jag har kvar (exclusive nästa års uppföljare) är Alien vs. Predator från 2004. Jag har inte sett Predator än så det blir väl att jag får se den först.

4 kommentarer:

 1. Jag fullkomligt älskar Alien och Aliens. Alien mer än Aliens. Skulle nästan säga att Alien är en tio poängare just för att jag tror inte den skulle kunna göras bättre. Aliens är bra den med, men inte lika bra. Däremot trean och fyra... not so much.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar inte riktigt skräckgenren, så det kan vara därför jag uppskattade tvåan mer än ettan. Den har ju större handling än bara aliens. Brukar alltid vara ganska snål med poäng just eftersom jag anser att ingen film är perfekt... Alla kan göras bättre, alla har sina brister och därför finns det ingen film jag skulle ge en tia. Men ska man jämföra med bara andra filmer inom samma genre så ja, då skulle den säkert få full pott.

   Radera
 2. va, finns det fyra st? trodde bara det fanns två :o haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fem om man räknar med Alien vs Predator. Och så kommer det ytterligare en 2017 med bl.a. Michael Fassbender :)

   Radera