lördag 6 februari 2016

Mitt stora feta grekiska bröllop (2002)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj507W4juPKAhUBhiwKHZl_C_kQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.moviefone.com%2F2015%2F12%2F23%2Fthe-my-big-fat-greek-wedding-2-poster-shows-greeks-dont-change%2F&bvm=bv.113370389,d.bGg&psig=AFQjCNF-PKo1TTu-YRsamaGcRiZglApAxQ&ust=1454847153717736

Mitt Stora Feta Grekiska Bröllop (originaltitel My Big Fat Greek Wedding) är en romantisk dramakomedi från 2002, regisserad av Joel Zwick (Full House, 1987). Manuset är skrivet av Nia Vardalos som även spelar huvudrollen, Toula Portokalos. Hon fick en oscarsnominering för bästa manus, men förlorade dessvärre emot Pedro Almodóvar för filmen Tala med henne.

Mitt Stora Feta Grekiska Bröllop följer den 30-årige Toula, som trots sin grekiska familjs misstycke, förälskar sig i engelskläraren Ian som inte har någon grekisk bakgrund. När Ian friar börjar den jobbiga uppgiften att se till att hennes familj och släkt ska acceptera att hennes val av man inte är den typiska greken. Förutom Nia Vardalos ser vi även bl.a. John Corbett, Michael Constantine, Andrea Martin och Louis Mandylor i rollerna.

Detta är en film jag velat se länge, och nu äntligen blev det gjort. Jag hade vissa förhoppningar då jag hört att det är en trevlig film att se, men samtidigt hade jag inte direkt blivit besviken om jag inte hade gillat den. Därför blev jag istället positivt överraskad över att jag gillade den så mycket som jag gjorde. Romantiska komedier är inte precis min typ av genre, och därför är det alltid lite extra roligt när man hittar en film som faktiskt underhåller, då de flesta övriga filmer inom genren ofta uttråkar mig.

Mitt stora feta grekiska bröllop är en väldigt trevlig film som känns ganska mycket verkligare än andra romantiska komedier som snarare har en tendens att förlöjliga romansen. I denna film får vi i stället en verklighetstrogen blick på ett förhållande, där själva förhållandet har en större roll än romansen det består av. Visst får vi en del romantik, men det är inte romantiken som står i fokus. Istället får vi se hur olika släkter från olika delar av världen, olika traditioner, samspelar för att ens nära och kära ska vara lyckliga - i det här fallet Toula och Ian. Det är härligt att se att man kan komma över något som existerat i generationer, som man blivit inmatad ska vara rätt, i och med att man inser hur världen förändrats och att "raser" egentligen inte längre bör existera. Dock upplevde jag vissa karaktärer som otroligt irriterande när de ännu inte riktigt nått dit. 

Mitt Stora Feta Grekiska Bröllop är en sevärd film, absolut. Jag som inte ens gillar romantiska komedier särskilt mycket, tyckte denna var en av de bättre. Gillar du komedier med inslag av drama även om den komiska delen fortfarande finns kvar, så kan jag rekommendera denna film. Jag ser fram emot uppföljaren som har premiär i mars!

Betyg: 7/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi16vWEjuPKAhUCWCwKHVU2BekQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fandrewsidea.wordpress.com%2F2011%2F03%2F04%2Fmy-big-fat-greek-wedding-xenophobes-xenophiles%2F&psig=AFQjCNF2jBfkZuKFTchpfSHaVvTvTNL3_g&ust=1454847130509304

2 kommentarer:

  1. Roligt att du gillade filmen trots att du såg den så pass långt efter att den kom ut! Vissa filmer kan ju ha svårt att leva upp till en hype 14 år efter sitt release-datum. Den är dock verkligen mysig och rolig! Det ska bli spännande att se om uppföljaren blir lika bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag blev faktiskt lite förvånad över hur mycket jag gillade den. Vet inte riktigt varför egentligen, tyckte väl helt enkelt att den var väldigt mysig.

      Radera