fredag 12 februari 2016

Hawaii Five-0 (2010 → idag)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjqpZfJ7ufKAhXIEywKHbbkD_kQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Ftelestrekoza.com%2Flink-gallery%2Falbums%2FCurrent_shows%2FHawaii_Five-0%2FCast%2FSeason_1%2F&psig=AFQjCNETXN66S9i8Lw1nckwNyMNAImpZSQ&ust=1455010481830694

Hawaii Five-0 är en action/kriminaldrama-serie från 2010, skapad av Leonard Freeman. Serien baseras på en äldre serie med samma namn, även den skapad av Freeman. Totalt finns hittills sex säsonger, där den sjätte just nu är i sändning. Under åren har Hawaii Five-0 vunnit en hel del priser, och dessutom blivit nominerad till en Golden Globe för bästa skådespelare i en biroll (Scott Caan). Detta är ett spoilerfritt inlägg.

Denna s.k. "polisserie", följer huvudkaraktären Steve McGarrett, en före detta Navy Seal. När han, efter det oväntade mordet på hans far, återvänder hem till ön Oahu på Hawaii där han växte upp, får han tillåtelse av guvernören att starta sin egen taktstyrka. Den röda tråden genom serien är i stort sett hatet mot Steves eviga fiende Wo Fat som tycks ligga bakom mer än bara mordet på hans far. I rollerna ser vi bl.a. Alex O'Loughlin, Scott Caan, Daniel Dae-Kim, Grace Park och Masi Oka. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjEts-x8efKAhXJ2ywKHYk3DeUQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.tvguide.com%2Ftvshows%2Fhawaii-five-0%2Fnews%2F304045%2F&psig=AFQjCNHb8O6d-xpTepaJilIuCJ9qmNUD8Q&ust=1455011238459818

Jag följer inte särskilt många polisserier, helt enkelt eftersom jag anser att detta "ett fall per avsnitt"-tema är väldigt uttröttande. Men det finns några få guldkorn som gör alla tråkiga fall värt det. Det är inte så att Hawaii Five-0 utmärker sig extra mycket på grund av att fallen är smartare, för det är de inte. De är bra, men inte unika eller bättre än fallen i alla andra typiska polisserier. Vad som dock gör Hawaii Five-0 så bra, är samspelet mellan karaktärerna. Alla humoristiska inslag som döljer sig i replikerna mellan, framförallt, de två huvudkaraktärerna Steve McGarrett och Danny "Danno" Williams. Ytterligare en punkt som gör just denna serie till en av de få kriminalserier jag följer, är att den röda tråden som alltid finns där, alltid är lika spännande. Wo Fat. 


Jag tror vi alla har hört talas om den så kallade "bromance" som uppfunnits efter att man insett hur mycket en vänskap mellan två karaktärer kan betyda för en film eller TV-serie. Bromance finns det gott om i Hawaii Five-0, både när det gäller liv och död, men även under relativt normala sammanhang, som t.ex. när två karaktärer sitter i en bil och diskuterar mat. Detta finner vi i varenda avsnitt av serien, och ändå tröttnar vi aldrig eftersom det är så otroligt underhållande. McGarrett och Williams utgör en perfekt duo på så många nivåer, och jag misstänker att det inte finns en enda tittare som misstycker till deras extremt roande vänskap. Jag citerar Savannah Walker (3x21): "These two fight, but really, they love each other."


Spänningen kring den röda tråden Wo Fat, är olika hög vid olika tillfällen. Vissa avsnitt nämns detta inte alls och de avsnitten blir då, enligt min åsikt, något tristare. Men, jag tycker också att det är värt väntan då vissa guldkorn dyker upp lite då och då. Avsnitt som helt och hållet fokuserar på huvudkaraktärerna och deras jakt på Wo Fat. Ett av mina favoritavsnitt är "Ki'ilua" (2x10) då lojaliteten som finns inom gänget visar sig som mest när en av deras närmaste förråder dem. 

Hawaii Five-0 är utan tvekan en serie värd att se för den som värdesätter spänning, humor och starka vänskapsband. Det skadar ju knappast heller att vi Lost-fan blir mer än tillfredsställda av det faktum att det blir lite av en reunion mellan skådespelarna Daniel Dae Kim (Jin Kwon/Chin Ho Kelly), Terry O'Quinn (John Locke/Joe White) och Jorge Garcia (Hugo "Hurley" Reyes/Jerry Ortega). 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiulYDY8OfKAhXKjCwKHVn5CvsQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fmostlyfive0.wordpress.com%2Ftag%2Fseason-3%2F&psig=AFQjCNFJEkwZ6jctfmbR7b3qyx0nYl5G9Q&ust=1455011050548070

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar