måndag 22 februari 2016

Hail, Ceasar! (2016)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjMn-qP7InLAhXG_SwKHeAmDywQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.empireonline.com%2Fmovies%2Fnews%2Fgreet-new-hail-caesar-promos%2F&psig=AFQjCNFxUG0hqHbeZZBwlQs_I9f_HC2ztw&ust=1456178056407947

Hail, Ceasar! är en amerikansk komedi från 2016, med både manus och regi av bröderna Coen. Filmen hade svensk premiär i fredags och idag tog jag mig till biografen för att se, vad jag trodde skulle bli, den nya The Grand Budapest Hotel. Men när jag lämnade biografen kan jag inte direkt säga att det var den känslan jag fick av filmen. 

Hail, Ceasar! är en svår film att förklara handlingen till. Men jag ska göra mitt bästa. I denna nya komedifilm får vi helt enkelt följa huvudkaraktären Eddie Manix under år 1951, då han jobbar hårt för att se till att hålla alla skådespelare i schack. Men att hålla pressen borta medan skandalerna blir fler och fler, är inte det lättaste i 1950-talets Kalifornien. I rollerna ser vi bl.a. Josh Brolin, George Clooney, Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Alden Ehrenreich, Scarlett Johansson och Channing Tatum - med något enstaka inslag från Frances McDormand och Jonah Hill (som verkligen inte förtjänar att vara med på framsidan då han var med knappt två minuter av hela filmen). 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjWjo6q-YnLAhWFVSwKHSP2BR4QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fcollider.com%2Fchanning-tatum-george-clooney-jonah-hill-hail-caesar-interview%2F&psig=AFQjCNFnnSzWMT8owiUMfbndp9alJjwoEA&ust=1456181601248285

Jag är besviken. Sen jag såg trailern när den släpptes i höstas, har jag varit väldigt nyfiken på denna film och hade därför en hel del förhoppningar när jag gick in i biosalongen. Jag erkänner, på vissa sätt påminner filmen om Wes Anderson's fantastiska The Grand Budapest Hotel, men endast på grund av att båda filmerna är väldigt... skumma. Men skillnaden är bara att Wes Anderson gjort det så otroligt bra, medan det denna gången bara blev skumt, osammanhängande och värst av allt - humorn fanns inte där. Jag skrattade till en gång - under den enda scenen Frances McDormand medverkade i. Resten av filmen satt jag och väntade på att något roligt skulle hända, men nej. Istället blev det bara långtråkigt. Ändå är filmen bara 1 timme och 45 minuter lång. 

Jag är dock inte besviken på skådespelarna, de gjorde sitt bästa. Manuset hade dessutom kunnat bli väldigt bra - jag gillar idén. Men ändå blir det inte bra, och ärligt talat så förstår jag inte riktigt vad de ville säga med den här filmen. Vad var syftet? Tydligen inte humor i alla fall. Varje karaktär hade sin egen storyline och ingen av dem fick ett ordentligt avslut. Få av dem kunde kopplas ihop med en annan storyline, vilket gjorde att filmen kändes osammanhängande. När eftertexterna började rulla kunde jag inte annat än att undra vad sjutton jag just vittnat. Jag måste säga att jag är extremt nyfiken på vad bröderna Coen tänkte när de skrev detta manus. Vad skådespelarna tänkte när de läst manuset och accepterat rollerna. På något sätt känns det som att jag måste ha missat något, något som förklarar allt, men vad i så fall? Sällskapet jag hade med mig kände precis som mig, så har jag missat något så är jag inte ensam. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiSoKmS-YnLAhUIZCwKHY5YCRsQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.hailcaesarmovie.com%2F&psig=AFQjCNFQlFl9HS7_8LPptQR-GT4RiXAMdA&ust=1456181551347735

Det finns dock ingen tvekan om att det finns en dold charm i filmen, vilket höjer betyget lite. Även om ingenting i hela filmen verkar vettigt, så blir man ändå underhållen. Vi får oss en vacker syn på femtiotalet, och trots den ganska usla handlingen, gillade jag karaktärerna väldigt mycket. Men eftersom det fanns så pass många, så syntes varje karaktär ytterst lite. Min favorit var DeAnna Moran, spelad av ingen mindre än Scarlett Johansson, men även hon medverkade ytterst lite och hade en ganska kass storyline. 

Hail, Ceasar! gjorde mig besviken på flera nivåer, jag kan säkert säga att jag inte fick vad jag hade förväntat mig. Men charmen vi kan hitta i filmer som The Grand Budapest Hotel, syns även i Hail, Ceasar!. Dock kunde jag själv inte hitta någon större humor i filmen, vilket gjorde den ganska långtråkig. Och eftersom det inte heller fanns något alls som förde storyn framåt, blev jag till slut irriterad. Men tack vare härliga karaktärer, ett glatt femtiotal och bra skådespelare, blir detta ändå en film värd att se för den som inte bryr sig om varken humor eller ett sammanhängande manus. Gillar du Coen's Burn After Reading så kan jag även tänka mig att du skulle tycka om Hail, Ceasar!. Jag har ju trots allt läst en del bättre recensioner om filmen, så det kan också hända att detta helt enkelt inte var min typ av humor.

BETYG: 5/10 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjDhsPR-YnLAhXGfiwKHV26AysQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.sf.se%2Ffilmer%2FHail-Caesar%2F&psig=AFQjCNF2V3DZNayUr3N7x9iN6kZ99riP7g&ust=1456181683876585

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar