torsdag 21 januari 2016

Trassel (2010)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiPzfO7ubnKAhVLXSwKHa85D2EQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fdisney.wikia.com%2Fwiki%2FTangled&psig=AFQjCNHnU9sJZ13W545BC4Vf__gx02t8PQ&ust=1453415648478968

Trassel (originaltitel Tangled) är en animerad äventyrsfilm från 2010. Filmen producerades av Walt Disney Company och regisserades av Nathan Greno (Frost) och Byron Howard (Bolt). 

Trassel är Disney's version av den kända berättelsen om Rapunzel. Vi får följa den unga prinsessan då hon fyller 18 och för första gången lämnar tornet hon suttit fängslad i hela sitt liv. Med hjälp av den efterlysta tjuven Flynn Ryder, söker hon sin högsta dröm - att få se de magiska ljus i himlen som tänds varje år på hennes födelsedag. Rösterna görs av bl.a. Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy, Ron Pearlman och Jeffrey Tambor. 

Första gången jag såg Trassel var på biopremiären 2010, i 3D dessutom. Jag var förälskad redan i första scen och njöt av varje sekund av filmen. Och när eftertexterna väl började rulla, efter vad som kändes som bara några minuter, längtade jag redan tills jag fick se den igen. Vilket jag gjorde. Ett flertal gånger. Trassel är absolut en film man kan se mer än en gång, detta enbart på grund av dess otroliga charm, humor, romantik, fascinerande animation samt det underhållande äventyret.

Walt Disney Company har gjort många fantastiska filmer, både animerade och icke-animerade. Även om det finns många av de äldre klassikerna som jag verkligen älskar, så har Trassel imponerat så stort på mig att den lyckats hamna högt upp på topplistan. Trots detta är det svårt att jämföra filmen med de gamla godingarna som Lejonkungen och Robin Hood. Animationen är helt fantastisk och på många sätt så mycket bättre än dessa, men att hävda det känns inte riktigt rättvist mot dem. Så istället tänker jag jämföra med den väl omtyckta filmen Frost som så många verkar älska. Frost är en underhållande film, men efter att ha sett Trassel hade jag alldeles för höga förhoppningar på den. Vilket säger sig självt - Trassel slår Frost. Ingen tvekan om saken.

Som sagt - Trassel har det mesta vi tittare efterfrågar i en animerad familjefilm. Humorn är rolig humor, animationen är bra animation och kombinationen mellan äventyret, humorn och romantiken utgör några extremt underhållande scener. Stort tips om du inte redan sett den. Och om du sett den, varför inte se den igen? Det gjorde jag och jag roas fortfarande lika mycket som första gången jag såg filmen.

Betyg: 8/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjP3azhubnKAhWFVywKHdSuC7wQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D16u9f48dFsU&psig=AFQjCNExhycAIct9R5GNdRIwxhPXkGPXqg&ust=1453415700984560

6 kommentarer:

 1. Håller med dig - Trassel är en riktigt bra film!

  SvaraRadera
 2. Har inte sett den, men gillar många Disney-filmer så får kanske ta och göra det sen nån gång. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar du Disney så kommer du älska Trassel :)

   Radera
 3. jag har faktiskt inte sett den men hört mycket bra om den så kanske dags att de den :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, absolut sevärd underhållning! :D

   Radera