lördag 2 januari 2016

The Theory of Everything (2014)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjqvef8qYvKAhUFkCwKHchaAxEQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.sonicscoop.com%2F2015%2F02%2F16%2Fcomposer-johann-johannsson-on-scoring-the-theory-of-everything-abbey-road-and-unusual-inspiration%2F&psig=AFQjCNGj8U1JynW6IGqV_VOmJBg7IVlzFw&ust=1451830801938560
The Theory of Everything är en verklighetsbaserad dramafilm från 2014 baserad på boken skriven av Jane Hawking. Filmen regisserades av James Marsch (Man on Wire, 2008) och blev nominerad till fem Oscars, däribland för bästa skådespelare i huvudroll som tog hem priset under Oscarsgalan 2015.

I The Theory of Everything får vi träffa och följa den kända fysikern Stephen Hawking innan och efter han diagnostiserades med den neurodegenerativa nervsjukdomen ALS. Trots att han uppskattades leva i två år efter upptäckten av sjukdomen, lever han än idag och redan om två veckor blir han 74 år gammal. Samma dag som lilla jag blir 18, David Bowie blir 69 och minnet av Elvis Presley blir 80. Ay, I know my history.

Självklart hade man hört talas om Stephen Hawking innan denna film började talas om, men allt jag visste om den kända fysikern var i princip att han var ett geni som blivit förlamat. Sen är jag ju heller inte någon höjdare på varken vetenskap eller allmänbildning, men men. Det är därför film är ett sådant fantastiskt fenomen, för nu efter att ha sett The Theory of Everything, kan jag beskriva Hawking på bättre vis än bara genom de två orden "förlamat geni". Det kan nog komma väl till pass i framtiden när folk förväntar sig att man ska vara lite mer allmänbildad. 

Mina förväntningar på The Theory of Everything var extremt höga när filmen kom ut, men senare har de sänkts då jag om och om igen fått höra "Den är bra, men..." Det finns alltid ett men. "...men den är långtråkig.", "...men jag råkade visst somna någonstans i mitten av filmen.", "...men den var alldeles för lång.", "...men jag gillar inte den typen av drama." Vad är "den typen av drama"? Vad jag förväntade mig när jag satte på denna film, var att jag helt enkelt skulle tröttna och efter halva filmen börja titta på klockan var femte minut tills eftertexterna började rulla. Till min förvåning blev det i stället så att eftertexterna började rulla, vilket gjorde att jag tittade på klockan och undrade var tiden tagit vägen. Så nej, jag håller faktiskt inte riktigt med om att filmen var uttråkande. Jag förstår vad ni menar när ni säger så eftersom filmen är en typisk drama film, d.v.s action-fri, deppig och över två timmar lång. Men personligen tycker jag att den var precis lagom lång och lagom dramatisk.

Filmen var välskriven och innehöll bra och passande bakgrundsmusik som mer än lagom förtjänade sin Oscarsnominering. Men det som stack ut som mest var ju utan tvekan skådespelarinsatserna. Vilket inte alls kom som någon större chock för mig eftersom detta alltid varit det största argumentet till varför The Theory of Everything är en så bra film. Felicity Jones var riktigt duktig och detsamma gäller övriga skådespelare. Men den som tog över hela filmen var Eddie Redmayne i rollen som den förlamade Stephen Hawking. Helt otrolig talang den killen har, som han har växt de senaste åren. Första gången jag såg honom var nog i Les Miserables som bara var några år sedan. Som sagt, otrolig talang. Cred till den/de som stått för casting också, både Jones och Redmayne känns som rena kopior av det verkliga paret Jane och Stephen Hawking. 

The Theory of Everything är verkligen ett bra drama som jag starkt rekommenderar till dig som gillar dramafilmer och verklighetsbaserade berättelser. Filmen berörde absolut, dock hade jag ändå förväntat mig att bli mer berörd. För mig var detta inte någon snyftare, utan mer åt det deppiga hållet. Men samtidigt blev filmen inte alltför depp då det fantastiska mirakel vi kallar hopp, alltid fanns i ögat på Hawking. Vad denna man bevisat, är att hopp ibland är starkare än odds. Teorin är att han inte hade levt idag om det inte hade varit för hans hjärna. Dels geniet som döljde sig bakom sjukdomen, men även hoppet om att kunna leva utan armar och ben. Det är vad som har förmågan att göra glimten starkare än oddsen.

BETYG: 8/10  

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi3xcy9qYvKAhWGjSwKHVfnAxMQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.hbo.com%2Fmovies%2Fthe-theory-of-everything&psig=AFQjCNGj8U1JynW6IGqV_VOmJBg7IVlzFw&ust=1451830801938560

3 kommentarer:

 1. Jag vill se denna, älskar sånt här :). Jag måste ta mig tiden för det bara :).

  SvaraRadera
 2. ååh, men måste se den! :D

  Sv: hihi, en dröm som gick i uppfyllelse verkligen :')

  SvaraRadera
 3. Kommer ihåg att jag var lite osäker på den förut, så ville aldrig se den när det gick på bio. Men nu är jag lite inne på att se den nån gång ändå och ge den en chans åtminstone. :)

  SvaraRadera