lördag 23 januari 2016

Something New (2006)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjsxuuf7sDKAhWhfnIKHXbjC9EQjRwICTAA&url=http%3A%2F%2Fwww.superiorpics.com%2Fsanaa_lathan%2Fwallpaper%2FSanaa_Lathan_in_Something_New_Wallpaper_4_800.html&psig=AFQjCNG2Kp4lmlUT-d3H3VSxIVPkWFkrog&ust=1453670366668746

Something New är en romantisk komedi från 2006, regisserad av Sanaa Hamri (Systrar i jeans) och skriven av Kriss Turner (The Bernie Mac Show).

Filmen följer Kenya, en ung svart kvinna med ett bra jobb som revisor, men där tyvärr stressen och arbetet tar över hennes vardag. När flera av hennes vänner förlovar sig och börjar bilda familj, bestämmer hon sig för att gå på en blinddejt med en väns vän. Saker och ting blir dock komplicerat när hon träffar Brian, blinddejten som visar sig vara vit. I rollerna ser vi bl.a. Sanaa Lathan, Simon Baker, Taraji P. Henson, Mike Epps och Donald Faison. 

Denna film hittade jag via netflix, guldgruvan för film och TV. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i genren romantisk komedi/drama, då dessa filmer vanligtvis lämnar mig besviken eller rent av uttråkad. Den enda jag egentligen kan säga på rak arm att jag gillar, är Love Actually. Dåligt exempel, vem gillar inte Love Actually? Men, det jag ville ha sagt är det faktum att romantiska komedier oftast inte är något för mig då de flesta inom genren har en tendens att falla platt på alla aspekter förutom romantiken. Och eftersom jag inte är någon större romantisk person så gör det filmens speltid till relativt onödigt slöseri med tid. Something New var en mysig film, och jag är säker på att ni som gillar denna typen av filmer, även skulle gilla denna film. Dessvärre fann jag den ganska tråkig och heller inte särskilt trovärdig. 

http://24.media.tumblr.com/tumblr_m68n7hByni1rtmfvyo1_1280.jpg

Som sagt så var filmen mysig, dock störde jag mig till viss del på flera av karaktärerna. Till att börja med, kan jag nämna huvudkaraktären Kenya. Mot slutet gillade jag henne, men det tog sin lilla tid innan hon nådde dit. I början var hon nämligen väldigt otrevlig mot blinddejten Brian, endast på grund av det faktum att han var vit när hon hade förväntat sig att få träffa en svart man. Jag kan absolut förstå hennes frustration då det säkert kom som en chock, men samtidigt tycker jag inte att det borde vara en så stor grej som hon verkar uppleva att det var. Det finns miljontals svarta därute som dejtar vita, vice versa. Jag kan även förstå om det hade varit så att hon helt enkelt inte fann honom attraktiv på grund av hyn, men hon klargjorde senare att det inte var problemet. Så varför var hon då så otrevlig mot honom? Ingen aning faktiskt. 

Men. När Kenya väl lärde känna Brian lättade det aningen, vilket gjorde att jag som tittare började gilla henne mycket bättre. Vilket leder mig till ytterligare en detalj jag störde mig på under filmens gång - att Brian, trots att Kenya verkade finna honom motbjudande, fortfarande försökte förföra henne. I verkligheten kan jag inte ana annat än att han hade stuckit direkt, och inte ens försökt vara trevlig mot henne. Jag inser nu att detta låter som väldigt destruktiv kritik mot filmen, men dessa är endast några smådetaljer som jag störde mig på. Bortser man från det så var filmen helt okej - mysig och romantisk. Filmen hade även ett tydligt budskap, och det hade kunnat göras väldigt bra, men istället anser jag att de misslyckats med att framföra budskapet - att s.k. "raser" inte bör spela någon roll när det handlar om äkta kärlek. På vissa aspekter fungerade det, men samtidigt var det ibland en plåga att se hur många av karaktärerna reagerade på Kenyas nya pojkvän. Hallå eller, vi lever faktiskt på 2000-talet, har vi inte kommit förbi det stadiet ännu? Tyvärr inte i alla samhällen. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fwww.cineplex.com%2FPeople%2Fblair-underwood%2FPhotos&bvm=bv.112454388,d.bGQ&psig=AFQjCNHV_CZw7KedNZ8yYgsOKovPtmD8-A&ust=1453670336152936

Something New har flera tydliga brister, men samtidigt är det en mysig film som en äkta romantiker inte vill missa. Filmen bjuder på charm, läckra närbilder samt ett härligt normbrytande agerande från huvudkaraktärens sida. Även om det inte hade skadat att få se saker och ting lite mer ur Brian's synvinkel, så gillade jag ändå filmen. 

Sammanfattningsvis så är Something New en helt okej film, och passar säkerligen den som gillar romantiska komedier (även om humorn i denna film inte riktigt bevisar sin egen existens). Jag ångrar inte att jag såg den, men kommer nog inte se den igen.

Betyg: 6/10

http://www.dogomovies.com/something-new/movie-review/14662874

1 kommentar:

  1. Gillar egentligen inte den här filmen, men Simon Baker är så snygg och så jävla bra så på nåt sätt gillar jag den ändå. Haha!

    SvaraRadera