fredag 15 januari 2016

Mission: Impossible - Rogue Nation (2015)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiVvLL806zKAhVFiQ8KHTNPChEQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.hdwallpapers.in%2Fmission_impossible_rogue_nation_2015-wallpapers.html&psig=AFQjCNENcIF6tTQuN4saRzHJchouOoNtOw&ust=1452976051475971 

Rogue Nation är den femte filmen i Mission: Impossible serien vars första film hade premiär 1996. Såhär 19 år senare kommer Rogue Nation ut, denna gång regisserad av Christopher McQuarrie. McQuarrie kommer även stå för regin i nästkommande M:I film som är planerad att ha premiär någon gång under 2017.

I femte M:I filmen får vi följa agenten Ethan Hunt efter att IMF stängs ner och han är tvungen att gå 'rogue', d.v.s överge underrättelsetjänsten för att fortsätta uppdraget på egen hand. Med hjälp av sina f.d. medarbetare som numera jobbar för CIA, måste Ethan hitta ledaren till en organisation vars enda syfte är att förstöra IMF för alltid. I rollerna ser vi som vanligt, Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg och Ving Rhames, som denna gången fått sällskap av vår svenska Rebecca Ferguson samt Alec Baldwin. 

Jag har alltid gillat Mission: Impossible filmerna och denna var inget undantag. Jag tycker att alla filmerna hittills har hållit en relativt bra kvalitet, och det är ingen jag blivit besviken på. Konstigt nog är faktiskt den första filmen den jag gillar minst. Det brukar vara tvärtom, att filmerna blir sämre och sämre. När jag var yngre älskade jag 2:an och det var utan tvekan min favorit, men nu när jag blivit äldre har jag insett att den inte är så bra som jag hade satt upp den till att bli i mitt huvud. Även om jag fortfarande gillar den. Största anledningen till det är faktiskt alla identitetsbedrägerier. Maskerna de skapat, och filmens stora tvist i slutet. 

Actionscenerna var som vanligt häftiga, och i denna gången bjöds vi på mycket biljakter. Kanske lite väl mycket, det var i princip bara biljakter. Men, inget jag störde mig på särskilt mycket då jag gillar action så länge det inte tar över hela filmen. Vilket det inte gjorde i Rogue Nation. Filmen hade en handling, som visserligen inte gick jätte djupt, men som ändå höll filmen underhållande från början till slut. Vissa saker var väldigt klyschiga, och det känns som att Mission: Impossible börjar bli lite som James Bond. En snygg ny tjej i varje film, som huvudkaraktären Ethan Hunt kan bli förälskad i. Och i nästa film är hon mystiskt borta, och en ny tjej dyker upp - så börjar det om igen. 

Jag älskar som vanligt humorn i filmen, det vill säga Simon Pegg's karaktär, Benji. Jag gillar att både han och Luther har blivit "regulars", och alltid kommer tillbaka i varje film. Detsamma gäller Jeremy Renner's karaktär Brandt. Det gör att den röda tråden genom filmerna känns åtminstone lite starkare. Skådespelarna gör ett helt okej jobb, även om det inte är några WOW-prestationer precis. Men det behövs inte när det gäller actionfilmer, då finns det så mycket annat att fokusera på. Dessutom har skådespelarna inte heller det bästa materialet att jobba med om de vill visa riktiga talanger. Ett tillskott till denna film var vår halvsvenska Rebecca Ferguson (The White Queen) i rollen som Ilsa. Då flera av skurkarna var svenskar, fick vi höra en del svenskpratande vilket alltid är roligt för oss som kommer ifrån Sverige. Sven-scenen i Titanic slutar man aldrig älska. 

Ja, vad finns det mer att säga egentligen? Femte Mission: Impossible filmen bjöd på underhållning, action och även både lite humor och romantik. Gillar du de tidigare M:I filmerna kommer du garanterat även gilla den senaste uppföljaren, detsamma gäller om du tycker om filmer som Die Hard, James Bond, The Man From U.N.C.L.E m.fl.  

Betyg: 7/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fabcnews.go.com%2Ftopics%2Fentertainment%2Fmovie-reviews.htm&psig=AFQjCNGqGaROaknSg7w1QurtnPqjBxss6g&ust=1452976131719002

2 kommentarer:

  1. Mission Impossible är jättebra men jag har faktiskt aldrig sett den första :D Jag är väldigt sugen på att se Rogue Nation men det kanske är överflödigt att se den första om den nu inte är den bästa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väldigt längesen jag såg den första M:I filmen, men jag minns bara att jag inte var jätte imponerad. Du kanske känner annorlunda om du ser den :)

      Radera