söndag 3 januari 2016

Heartland: Säsong 2

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fmoviepilot.com%2Fposts%2F1476645&psig=AFQjCNHiHiR9TAet3fW9yUHE0QLzrfQYEA&ust=1451865225689912

Heartland är en dramaserie från 2007 med Amber Marshall i huvudrollen. Serien är fortfarande i sändning och är idag inne på sin nionde säsong. Andra säsongen innehåller 18 avsnitt och totalt finns hittills 139 avsnitt att se. Inga större spoilers kommer skrivas ut, men kommer det upp något så markerar jag det med grönt. Det är med andra ord fritt fram att läsa för både den som sett serien och den som bara blev lite nyfiken på titeln.

Heartland baseras på böckerna skrivna av Lauren Brooke och utspelar sig på en hästranch, där vi får följa en familj på tre medlemmar samt deras nära och kära i den fiktiva staden Hudson, Alberta. Andra säsongen tar vid efter att Ty Borden återvänder till Heartland efter ett struligt besök hos sin far i storstaden. Redan i första avsnittet får vi träffa nykomlingen Caleb som blir intresserad av Amy och samtidigt kommer Mallory fram till att det bästa sättet att undvika internat, är att fly hem till ranchen. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fwww.cbc.ca%2Fplayer%2FShows%2FShows%2FHeartland%2FSeason%2B2%2F&bvm=bv.110151844,d.bGg&psig=AFQjCNEApP82D8RFVztWkTpK8sgTIZR0-w&ust=1451864656927307

Andra säsongen har tagit längre tid för mig att ta mig igenom än den första. Kan bero på att säsongen innehåller fler avsnitt, men det kan också bero på att jag anser att den första säsongen var bättre. Framförallt beror det nog på att detta är en dramaserie där dramat aldrig är mycket större än att det kretsar kring relationer, hästar och jobbiga grannar. Det är avslappnande, ett perfekt tidsfördriv för den som inte orkar med något alltför komplicerat. Men personligen har jag lätt att tröttna för sådant här, och därför behövde jag den där lilla pausen mellan första och andra säsongen. Precis som jag behöver en paus nu innan jag sätter igång nästa säsong. Däremellan är jag i nöd av lite action. Vad säger ni om Agents of S.H.I.E.L.D’s andra säsong?

Jag är inte imponerad av skådespeleriet i Heartland, varken i andra eller första säsongen. Men som tur är för serien så gör det inte så mycket. Det är ju trots allt en tonårsserie. Enda problemet är det faktum att när något ska verka tragiskt eller bara väldigt seriöst så har jag en tendens att börja skratta i stället för att känna medlidande med karaktärerna. Vissa saker känns bara så fejk. Tyvärr. Men, det finns också andra saker som de lyckas bättre med och ett exempel på det är relationerna. Det är lätt hänga med i storyn och relationerna är lätta att förstå utan att börja gapflabba när en vacker kyss slutligen sker. Två karaktärer som jag sett en stor utveckling med genom säsongens arton avsnitt är Ashley och Caleb. Jag gillade inte någon av dem särskilt mycket i början, men under säsongens sista avsnitt kom jag på mig själv med att älska dessa två. Framförallt när de var tillsammans. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiVnPWRq4zKAhXJDCwKHQ4NBxAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.cbc.ca%2Fplayer%2Fplay%2F2473018521&bvm=bv.110151844,d.bGg&psig=AFQjCNEApP82D8RFVztWkTpK8sgTIZR0-w&ust=1451864656927307

Trots att kvalitén inte alltid är på topp, finns det ändå en hel del fördelar med denna serie. Främst måste jag säga att det finns något i varje avsnitt som gör allt lite intressantare. Det är också det som gör att jag alltid vill fortsätta titta. Många avsnitt är nämligen väldigt ‘äventyrliga’, och ofta handlar det om att rädda en häst i nöd eller något liknande. Trots att jag inte är någon större hästmänniska upplever jag detta som en intressant story genom varje avsnitt, och även om man alltid vet att det kommer lösa sig så är vägen dit ändå lika underhållande. Dock måste jag säga att vissa avsnitt har varit otroligt förutsägbara. Till en början var det på en tillräckligt låg nivå för att det inte skulle störa mig som tittare, men mot slutet av säsongen upplevde jag det tyvärr som otroligt irriterande. När det känns som att manusförfattarna verkligen försöker chocka en, när de försöker skriva in ett stort ”WTF-moment” och i stället blir det bara så löjligt eftersom man fattar direkt vad det handlar om. Ett exempel är Lou’s internetpojkvän. Det var inte precis någon större chock att Peter och P.W. visade sig vara samma person. Hur naiva tror de att vi är? Ursäkta, men sådant irriterar mig verkligen något enormt.

Även om de flesta skådespelarna inte är något vidare talangfulla (även om jag tror och hoppas att de lever bättre in i sina roller när några säsonger passerat) så har det ändå varit roligt att se några välkända ansikten i form av gästskådespelare. Ett exempel är den numera Emmy- och Golden Globe-nominerade Tatiana Maslany som vi tidigare (eller senare) sett i BBC’s hit-serie Orphan Black.

Utöver detta är Heartland verkligen en mysig serie som passar perfekt att titta på när man inte orkar något alltför komplicerat. På många sätt påminner den om TV-serien Wildfire i och med den vackra miljön, hästranchen och djuren som ständigt syns i bild. Jag kan även relatera serien till typiska familjedraman så som Gilmore Girls, Switched At Birth samt The O.C där vi även där får följa en tonårskille med ett mörkt förflutet. Så mitt tips - gillar du någon av dessa serier, se även Heartland. Den kan mycket väl överraska dig! 


6 kommentarer:

 1. Åhh, är så avundsjuk, verkar som du har så mycket tid att kolla på saker! Jag går i tvåan på gymnasiet och har knappt tid över till något, har 8 uppgifter nu över lovet 8! Och jag fick mitt första F någonsin för ungefär en månad sedan, ugh - har i princip aldrig kommit under ett C. Vill bara kunna kolla på serier och filmer igen haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag går också andra året på gymnasiet, men jag går film- och TV-produktion vilket innebär att det vi gör är mest praktiska saker. Får sällan uppgifter att göra hemma (så länge man hinner klart det man ska på lektionen d.v.s) så det är bra :) Men det är mest nu på lovet som jag hinner, och på helgerna för på veckan när det är skola känns det som att jag inte gör annat än att pendla... Tar 1,5 timme till skolan och likalångt hem igen. Spenderar alltså 3 timmar på bussen varje dag... Hade varit perfekt om man kunde titta på saker på bussen, men tyvärr kan jag inte det heller eftersom jag blir så åksjuk då haha

   Radera
 2. 3 timmar? Oj, jag valde att gå på ett gymnasium i samma stad för att slippa pendla faktiskt. Jag går Sam-sam, då det bara finns dem vanliga inriktningarna på min skola - tyvärr faktiskt. Skulle vilja gå något lite annorlundare, är såå trött på alla ämnen. Speciellt matte!! Haha, går såå dåligt. Kan inte koncentrera mig alls längre, känner hela tiden att matte är meningslöst efter grundskolan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns bara ett gymnasium där jag bor och de har också bara de vanliga ämnena. Därför valde jag att söka mig till Göteborg i stället där det finns så mycket mer att välja på. Det är jobbigt att pendla, men det är heeeelt klart värt det då jag verkligen brinner för det jag får göra varje dag! Jag hade inte alls passat in på en samhällslinje... Håller med om matte, men slipper det i alla fall i trean :)

   Radera
 3. heartland blir bättre längre fram. Tyckte den var mysig men rätt seg fram till tredje säsongen. Det händer mer då också. Jag älskar iof djur så blir lätt kär i sådana serier men ja.

  SvaraRadera
 4. Svar: du borde verkligen läsa Cinder, den är super! :)

  SvaraRadera