söndag 17 januari 2016

Filmtips: Greven av Monte Cristo (2002)


Greven av Monte Cristo (originaltitel The Count of Monte Cristo) är en amerikansk äventyrsfilm från 2002, regisserad av Kevin Reynolds (Robin Hood: Prince of Thieves). Filmen baseras på boken skriven 1844 av Alexandre Dumas (som även är författare till De tre musketörerna).

Greven av Monte Cristo utspelar sig i Frankrike strax efter franska revolutionen tagit slut. I filmen får vi följa huvudkaraktären Edmond Dantes efter att han blir falskt anklagad för förräderi av sin bäste vän på grund av avundsjukan denne har gentemot Edmond. Efter att ha suttit fängslad fjorton år i ett brutalt fängelse, lyckas han med hjälp av en medfånge fly, och får dessutom besittning av en skattkarta som leder till ön Monte Cristo. Med skattens rikedomar planerar Edmond att utkräva sin hämnd gentemot de människor som satt honom i fängelse och tog honom ifrån hans älskade fästmö. I rollerna ser vi bl.a. Jim Caviezel, Guy Pearce, Dagmara Dominczyk, Richard Harris, Henry Cavill, Luis Guzmán och James Frain. 


Greven av Monte Cristo har länge varit en favorit hos mig. För mig som älskar både äventyr, skattjakter och hemska bedrägerier på film, är detta ett perfekt tidsfördriv. Filmen har setts gång på gång, och första gången jag såg den minns jag faktiskt inte då jag var så liten. Detta är nämligen en film som gått på TV med jämna mellanrum i många år, och därför är den svår att undgå. Men jag minns i alla fall när jag var runt 13 och såg filmen på TV, och då insåg att jag hade sett den tidigare då jag kände igen flera av de mest betydelsefulla scenerna. Sen dess har jag sett filmen många gånger, och kommer säkerligen se den många gånger igen då jag tycker att den är riktigt bra. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi60_L-9bDKAhWhqXIKHQvODtIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.superiorpics.com%2Frichard_harris%2Fmovie-picture%2F2002_the_count_of_monte_cristo_014.html&bvm=bv.112064104,d.bGQ&psig=AFQjCNGFxRFMZYEF_RkYF2AJWX_gze3Hdw&ust=1453122167164427

Skådespelarna är otroligt duktiga i sina roller så där finns absolut ingenting att klaga på. Vissa kan säkert uppleva filmen som lite för lång, vilket även jag gjort efter att ha sett den si så där sju gånger. Ändå minns jag en gång när jag var sjuk och inte orkade göra någonting och därför satte på Greven av Monte Cristo. När eftertexterna rullat klart började filmen om från början, och istället för att resa mig upp och sätta på en annan film, lät jag den bara börja om från början. Den var lika spännande andra gången jag såg filmen den dagen. 

Jag kan beskriva berättelsen om Edmond Dantes med endast ett ord: episk. Gillar du gamla berättelser så som De tre musketörerna, så lär du även älska Greven av Monte Cristo. För er som dessutom tycker det är extra spännande med filmer där hämnd spelar huvudrollen, är detta ett perfekt tidsfördriv. Trailern kan du se HÄR. Dock rekommenderar jag att du skippar det om du vill se filmen, eftersom alla filmer blir så mycket bättre om man inte redan sett delar av den i ett litet videoformat.

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjWtb7187DKAhUlc3IKHY2MDDsQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.pinterest.com%2Fpin%2F438115869974649507%2F&bvm=bv.112064104,d.bGQ&psig=AFQjCNEF50obsDsQha_U8yWcUHHTcXMQAg&ust=1453121882907107

2 kommentarer:

 1. Spännande, det är en sån klassiker jag aldrig har set :). Borde göra det :).
  Skulle vilja ha ett projekt där man börjar med riktigt gamla klassiker och gå framåt :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé, det skulle jag också vilja göra. Enda problemet är att jag redan har sett de flesta... De jag inte har sett ännu har jag antagligen inte heller hört talas om, vilket gör det lite svårt att se dem ;) Men har inte sett så många 50-talare, men när det gäller sjuttio-talet och uppåt så har jag nog sett det mesta skulle jag tro. Kom gärna med tips om du har någon bra klassiker i huvudet :)

   Radera