måndag 4 januari 2016

Fem historiska (och tragiska) krigsfilmer

Krig är långt ifrån min favoritgenre när det gäller film, men jag har ändå på senare år börjat uppskatta dessa historiska actiondraman mer än vad jag gjorde som yngre. Framförallt har jag insett hur viktigt det egentligen är att se krigsfilmer, hur tragiskt och deprimerande det än kan kännas. De lär oss nämligen det väldigt viktiga budskapet att vi måste sätta stopp för detta och inte låta något liknande hända igen.

Här kommer alltså fem tips på krigsfilmer utifrån min egen erfarenhet av krigsfilmer. Saknar du någon film på listan så kan det bero på att jag ännu inte sett filmen, och då är du mer än välkommen att ge mig tips i form av en kommentar. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjkhpHAwJDKAhWBfywKHRwDAv8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.pluggedin.com%2Fmovie-reviews%2Fsavingprivateryan%2F&psig=AFQjCNGOncVGN_F7iiHw3BKdoomiuQYyZg&ust=1452008812776178

Saving Private Ryan
Denna film såg jag för första gången för ungefär ett och ett halvt år sen, och jag minns att jag tyckte den var riktigt bra. Det är en sann historia om några soldater som får i uppdrag att hämta hem den försvunne Menige Ryan efter att hans mamma just fått beskedet att alla hans bröder blivit dödade i strid. Men under uppdraget tvivlar soldaterna på om det verkligen är värt att riskera alla sina liv för att få hem en enda man. Denna film vann 5 Oscars, och det var den väl värd. Tom Hanks är suverän i huvudrollen och det finns ytterligare femtio tusen anledningar till varför du ska se denna film. Så sätt igång!

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fblogs.diariovasco.com%2Ffotograma%2Fcategory%2Fromantico%2F&psig=AFQjCNEk4GX2fNR7yp46uZb34G_tBluebQ&ust=1452008727903066

Pearl Harbor
Detta är en film för den som vill ha något lite lättsammare. Självklart spelar krigets hemskheter fortfarande en stor roll i filmen, men vi får också ta del av en fin kärlekshistoria mellan en soldat och en ung sjuksköterska samtidigt som vi får lära oss lite mer om vad som egentligen hände under attacken mot Pearl Harbor 1941. Jag älskade denna film som yngre, och det gör jag fortfarande. Dessutom har den en av de bästa soundtrack låtar jag någonsin hört, nämligen Tennessee som är skriven av Hans Zimmer himself. Jag älskade den så mycket att jag lärde mig hela låten på piano. Och grät medan jag spelade den eftersom den lät så sorglig... Okej, det var väl något av en överdrift, men det är i alla fall en väldigt vacker låt. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj9j8GnwJDKAhUEWiwKHZQrDfwQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.warhistoryonline.com%2Fwar-articles%2Flittle-girl-who-acted-in-schindlers-list-completely-traumatized-after-watching-the-film.html&psig=AFQjCNHfIVbQ0gXMhUHFbsWHBpfhY8HXbA&ust=1452008764891237

Schindler’s List
Jag hatar denna filmen, den är så otroligt hemsk. Jag vill aldrig se den igen, men samtidigt är jag så himla glad att jag såg den. Alla bör se denna film åtminstone en gång i livet, men jag varnar er bara för det faktum att dessa två timmar kommer vara de värsta två timmarna i ditt liv. Så hemskt är det. Så hemskt var det på 40-talet när judarna blev ihjälgasade bara för att vara judar. Men, detta är trots allt en av de bästa filmerna jag någonsin sett, kanske till och med den allra bästa. Trots alla olidliga hemskheter. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiw-tP1v5DKAhWBqiwKHZ6OCQQQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.sky.com%2Fmovie%2Fplatoon-1986&bvm=bv.110151844,d.bGg&psig=AFQjCNFG7c_FHU90AEqU29pVGutV8E7ThQ&ust=1452008654114222

Platoon
Plutonen är en film som jag (konstigt nog) inte sett ännu. Jag hade tänkt se den jätte länge, har den till och med hemma i filmhyllan. Men sen glömdes det totalt bort och nu när jag skulle komma på fem filmtips så var detta ett självklart val att ha med på listan trots att jag inte ännu sett filmen. Skäms på mig. Men den har ju trots allt av många blivit klassificerad som den bästa krigsfilmen genom tiderna, och därför är det en film alla bör se. Även jag. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiXwefWwZDKAhWDiCwKHeunBxIQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fdionwynhughes.wordpress.com%2Ftag%2Finglourious-basterds%2F&psig=AFQjCNGhVW_hbPwCeUsgIIgNygSkMHDGHA&ust=1452008686251818

Inglourious Basterds
Detta är en av mina favoritfilmer, och den tar definitivt hem första platsen inom krigsgenren. Filmen är inte en typisk krigsfilm som resterande filmer på listan - den utspelar sig alltså inte i strid. Det gör dock inte Schindler’s List heller... Men, not the point. Inglourious Basterds är en Tarantino film vilket innebär att den är 1. Stjärnspäckad, 2. Actionrik och 3. Humoristisk. Vad mer kan man önska sig i en film? Filmen förlöjligar nazisterna något enormt, och samtidigt har den fortfarande kvar den där hemska känslan av vad som pågick så länge.

2 kommentarer:

  1. Tror att "Schindler's List" är den enda av de filmerna som jag har sett, och det var i skolan för en massa år sen. :3 Nu när jag tänker efter så ser jag nog inte på så många krigsfilmer, fast jag har liksom inget emot dem heller. En som jag kommer ihåg att jag tyckt väldigt mycket om, och till och med köpte på DVD för att den var billig då, är "Tears of the Sun". :)

    SvaraRadera
  2. Det känns som att Tom Hanks är bra i allt han är med i

    SvaraRadera