tisdag 12 januari 2016

David Bowie (1947-2016)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwir876DoaXKAhXJ1SwKHVF6BSIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.randallpacker.com%2Fdavid-bowie-side%2F&psig=AFQjCNENIeIq3HQ3813XNzPjQsiQF_6ByQ&ust=1452721653574488

En av vår tids främsta artister gick bort i söndags, och det var verkligen inga glada nyheter för mig med tanke på hur mycket jag lyssnat på hans låtar under min uppväxt. Det var min bästa vän som sms:ade mig igår morse och berättade. David Bowie är död, skrev hon. Det är okej att gråta. 

Detta inlägg blir min hyllning till David Bowie, och för att avvika från mina normala film-relaterade inlägg kommer här ett inlägg om enbart musiken Bowie gjort. Dessa tio är de låtar jag personligen lyssnat mest på under mina dar, och jag rekommenderar de starkt till er som gillar rock. 

Life on Mars
Detta var min favorit av David Bowie, fram tills en annan låt tog över första platsen. Life on Mars är den låt vi alla i min familj försökte sjunga på singstar, men som alla fick riktigt dåliga poäng på eftersom den var så svår att sjunga om man inte var en naturbegåvning. Därför kopplar jag alltid ihop Life on Mars med karaoke. Ja, fram tills Jessica Lange uppträdde låten i American Horror Story's fjärde säsong. Numera ser jag hennes ansikte varje gång jag hör Life on Mars.

Space Oddity
Jag fastnade aldrig för denna låt när jag var yngre, men nu när jag blivit äldre har jag börjat lyssna mer på Space Oddity. Som faktiskt var David Bowies första hit. Där lärde du dig nåt nytt. Om du inte levde på 70-talet det vill säga.

Ziggy Stardust
Ärligt talat så tror jag faktiskt att detta är den Bowie-låt jag hörde först av alla. Det är åtminstone den jag minns att jag har lyssnat på längst. Det var nämligen en av de fem låtarna som var fast i min gamla mp3-spelare som jag inte hade något annat val än att lyssna på om och om igen eftersom jag inte visste hur man lade in ny musik (jag var åtta, mobba mig inte).

Rebel Rebel
Detta är faktiskt min favorit med Bowie, jag har alltid avgudat denna låt. Lika mycket idag som när jag var tio. Det är lätt att sjunga med i, man blir glad av den och soundet är bara så underbart fantastiskt.  

Heroes
Heroes hörde jag faktiskt (konstigt nog) första gången i filmen The Perks of Being a Wallflower. Ni vet, den där kända tunnel-scenen. Japp, så var det tragiskt nog. Jag vet inte alls varför jag aldrig hört låten innan då den är jättekänd, men av någon anledning hade den lyckats hamna under min radar. När jag väl hörde den någon gång under 2013, lyssnade jag på den om och om igen. bra var den.

The Man Who Sold The World
Jag har inte så mycket att säga om denna låten mer än att jag gillar den... Den är inte så speciell egentligen, men har alltid tyckt väldigt mycket om den. 

Under Pressure
Som ni kanske märker är jag ett Bowie-fan, men jag är också ett stort Queen-fan. Så självklart är även denna fantastiska låt en stor favorit!

Let's Dance
Denna låt kopplar jag alltid ihop med den svenska Reality-serien Let's Dance. Gissa varför... Jag skäms för att erkänna att även den låten hörde jag för första gången i seriens intro.

Starman
Detta är verkligen en typisk David Bowie-låt, och jag älskar det. Vissa av hans låtar låter egentligen ganska lika, men har man lyssnat på de tillräckligt många gånger ser man de alla ur olika perspektiv. 

Dancing In The Street
Precis som Queen, är jag också ett stort fan av Rolling Stones och Mick Jagger. Dancing In The Street är en sån där skön blandning mellan Jagger och Bowie! Perfektion. 
 
Mitt tips, ta 20 minuter åt att lyssna igenom dessa låtar, framförallt de fem första som även är de fem främsta. Fantastisk musik för oss 70-talsrock-älskare!

För att slänga in något film-relaterat i inlägget kan jag ju tipsa om filmen Labyrinth från 1986 där Bowie spelar huvudrollen. Äventyr/fantasy med betyget 7,4 på IMDB. 
 
https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi2zOPYoaXKAhVCiSwKHdkhDTYQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwhatyoureadin.blogspot.com%2F2015%2F05%2Fbowie-en-normbrytare.html&psig=AFQjCNENIeIq3HQ3813XNzPjQsiQF_6ByQ&ust=1452721653574488

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar