Who Framed Roger Rabbit är en komedi från 1988, regisserad av Robert Zemeckis (som även regisserat alla tre Tillbaka till Framtiden-filmerna). Filmen vann 3 Oscars, bland annat för bästa visuella effekter. Filmen finns att se på både svenska och amerikanska Netflix.

Who Framed Roger Rabbit utspelar sig under 40-talet i en värld där människor och seriefigurer samlever. Där får vi följa detektiven Eddie Valiant då han måste rentvå en tecknad kanin som blivit anklagad för mord. I rollerna ser vi bl.a. Bob Hoskins, Christopher Lloyd och Joanna Cassidy. Charles Fleischer har lånat sin röst till de flesta av de tecknade figurerna.

För att vara en film som kom under ett sent 80-tal så kan jag förstå varför filmen vann flera oscarsstatyetter för klippning och ljudeffekter. Men för en person som föddes under 90-talet och är van vid 2000-talets filmer, är det svårt att hålla med om kvalitén. Men, det är absolut inte dåligt och jag gillar hur de satt ihop den riktiga världen med toon-världen. Jag älskar filmer med udda koncept och Who Framed Roger Rabbit är inget undantag. Filmen bjuder på en hel del charmiga stunder och underhållningen håller sig från början till slut.

Jag kan inte säga att filmen är en skrattfest, utan snarare helt okej underhållning på lagom nivå. Jag gillade Bob Hoskins i huvudrollen - han fungerade utmärkt som en sur detektiv som är trött på det tecknade samhället, men samtidigt kunde han ändå charma tittaren och visa att det fanns en gnutta humor under ytan.

Även om jag gillade huvudkaraktären så hade jag faktiskt väldigt svårt för de flesta tecknade figurerna. Tyckte de kändes jobbiga, korkade och praktiskt taget överdrivna. I och för sig är det väl egentligen vad som betecknar en tecknad karaktär, men det är också anledningen till varför jag inte är ett stort fan av typiska gamla ”cartoons”. Dock älskar jag tecknat när det är relativt seriöst, som t.ex. alla underbara Disneyfilmer.

Who Framed Roger Rabbit var förutsägbar, det var inte särskilt svårt att klura ut hur Valiants personliga bakgrund var kopplat till mordet trots att det uppenbarligen var menat som en stor chock mot slutet. Men men, trots de små irriterande nackdelarna, så är det bara små nackdelar. I det stora hela tyckte jag att Who Framed Roger Rabbit var en bra film som är värd att ses för den som är ett fan av 80-tals komedifilmer.

Who Framed Roger Rabbit är garanterat underhållande för den som inte har problem med äldre filmer, och framförallt filmer där tecknat blandas med live action. Själv tycker jag det är supercharmigt med filmer som denna och jag önskar att det kunde göras fler komedier på detta sätt. Gillar du filmer som t.ex. Dick Tracy (1990) och Looney Tunes: Back In Action (2003) så kan jag även rekommendera Who Framed Roger Rabbit.
Betyg: 6/10