onsdag 9 december 2015

Vecka 50: Rymden

Detta är ett samarbete med Felicia på FrökenTV, Sara på Seriereflektioner, Julia på Juliasnerdrom och Emelie på Gothamalley. Glöm inte kolla in deras inlägg angående temat!  

Rymden är ett fenomen som det gjorts många filmer om. Det finns de verklighetstrogna  titlarna, de där som ska berätta något ur ett vetenskapligt korrekt perspektiv. Sen så finns det ju självklart även de filmer som trycker på fiktion-delen av sci-fi genren. Ett exempel är Stjärnornas krig (1977). En filmserie som blivit så stor att i princip alla över 15 har hört talas om den. Det jag kommer ta upp idag, är de filmer som lärt mig mest om vad rymden egentligen innebär. De där filmer som gjort en så nyfiken att man undrar vad det egentligen är som finns bortom vårt lilla jordklot. Detta är de filmer som, på bara två år, lyckats få mig att helt ändra åsikt om hela science fiction genren. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjjn9HUkc_JAhVDvBQKHWoBA_EQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.hdwallpapers.in%2Ftag%2Finterstellar.html&psig=AFQjCNEKCa67YWVvK6xys7vPEU6neMVl8w&ust=1449762850271189

Interstellar

De senaste åren har det kommit några helt otroliga filmer inom rymd-temat. Allt eftersom mänskligheten lär sig mer om universums övriga planeter, blir människor allt mer nyfikna. Författare blir mer nyfikna, filmskapare blir mer nyfikna. Det skrivs fler böcker och görs fler filmer inom genren. Kanske är det just såhär världen kommer se ut om fem tusen år? Det finns så mycket frågor som vi ännu inte har svar på. Finns det liv utanför jorden? Är det möjligt att resa i tiden med hjälp av svarta hål? Finns det en chans för oss att överleva när vår planet inte längre kan skydda oss? Jag ska vara ärlig och säga att dessa frågor inte en fanns i mitt huvud innan jag såg filmen Interstellar på bio förra året. När jag lämnade biosalongen var jag helt häpnad. Wow. Om det är möjligt att skapa en sådan här otroligt genomtänkt film, vad mer kan då vara möjligt?
 The Martian

The Martian hade premiär så sent som i oktober i år. Efter att ha sett Interstellar ett år tidigare var detta ett självklart val att lägga månadens biopengar på. Trots mina skyhöga förväntningar, lämnade jag åter igen biosalongen med ett stort leende. Imponerad är bara ett ord för det. The Martian var en film som inte riktigt hängde i samma spår som Interstellar och jag är glad att den inte hamnade i skuggan av den fantastiska föregångaren. I stället blev The Martian sin egen film, sitt eget mästerverk. Personligen anser jag fortfarande att Interstellar nådde högre, men det kan jag bara inte se som en nackdel när det praktiskt taget är omöjligt att leva upp till en sådan film. I stället besitter The Martian fördelar som skaparna till Interstellar bara hade kunnat drömma om. Svårt att tro mig? Varsågod och se filmen.
 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjmkrm_ks_JAhWBuBQKHfnLC5wQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.imcdb.org%2Fvehicle_256103-Made-for-Movie-Lunar-Sarang-Rover.html&psig=AFQjCNHZEnUWBeh0sktDtxodl3eM5DpRjg&ust=1449763016835972

Moon

Moon är en brittisk film från 2009 som trycker lika mycket på psyket som på rymdkänslan. Filmen följer en astronaut som lever ensam på månens baksida i ett treårigt uppdrag att utvinna Helium-3. Men när han når slutet av sin tjänstgöring får han veta den chockerande sanningen bakom uppdraget. Moon är ytterst olik de tidigare två titlarna på listan, och förväntar man sig en typisk rymdfilm så kommer man få sig en stor överraskning när filmen väl startar. Men detta är ändå en otroligt bra sci-fi rulle, och den kommer säkerligen få tittaren att börja fundera över vetenskapens skrämmande utveckling.
 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwizm4-7ks_JAhULuxQKHVlRAlsQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.dailymotion.com%2Fvideo%2Fx2g6q01&psig=AFQjCNFaMsk0ftolAwumQ2soWtVGwAdloA&ust=1449763074523651

Gravity

Är man bara intresserad av en fantastisk visuell upplevelse, är Gravity filmen man ska välja. Vill man däremot ha underhållning som ketchup på moset så är det bättre att välja någon av de tidigare filmerna på listan. Men jag kan lova, att se Gravity i en biosalong med 3D-glasögon och grymt surroundljud... Då kan denna film bjuda på något ingen annan film tidigare lyckats med. 

6 kommentarer:

 1. Jag tycker moon är sååå himla läskig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med... Såg den för första gången när den precis kommit ut, och då var jag inte jätte gammal. Hade mardrömmar flera dagar efteråt. Men man uppskattar den mer nu när man är äldre. Den är läskig men bra ;)

   Radera
 2. Hm man borde nog ha sett Gravity på bio ja, tyckte den var lite halvdan när jag såg den på datorn i efterhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, manuset var ju värdelöst, men ser man den på storskärm är det ju värt det bara för allt annat de gjort så otroligt bra. Synd bara att de la ner så mycket tid på alla effekter m.m att de totalt floppade på manus-delen.

   Radera
 3. Det här temat var både roligt att skriva om och att läsa om måste jag säga! Interstellar <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med! Jag har verkligen börjat uppskatta Science Fiction mer det senaste året bara, eller rättare sagt, sen jag såg Interstellar ;) Innan dess avskydde jag sci-fi, tyckte det bara var så tråkigt och fattade ingenting... Nu förstår jag inte alls varför, det är ju så otroligt häftigt!

   Radera