tisdag 22 december 2015

True Grit (2010)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjGg-iyo-7JAhWBoRQKHdELDKkQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.austinfilm.org%2Fpage.aspx%3Fpid%3D3507&psig=AFQjCNFJiEFToxUn0sdDODW9ReJbQq_j6g&ust=1450832762553629

True Grit är en film av bröderna Joel och Ethan Coen i samarbete med producent Steven Spielberg. Filmen baseras på berättelsen skriven av Charles Portis, och är dessutom en nyversion av Henry Hathaway's True Grit från 1969 med John Wayne i huvudrollen.

Under filmens nära två timmar får vi följa en envis 14-årig flicka i slutet av 1800-talet som tar hjälp av en alkoholiserad polismästare för att söka upp sin fars mördare i hopp om att skipa rättvisa. I rollerna ser vi bl.a. Hailee Steinfeld, Jeff Bridges, Matt Damon och Josh Brolin. 

Med höga förhoppningar satte jag igång True Grit efter att ha upptäckt att den låg ute på netflix. Jag kan inte säga att förväntningarna blev överträffade, men jag var absolut inte besviken. Jag som börjat storgilla western-genren den senaste tiden, älskar att upptäcka nya filmer och serier som utspelar sig under 1800-talets hårda period. Det tar ett tag att vänja sig vid all brutalitet, och hur lagar, uppfostran etc. fungerade på den tiden. Men när man väl vant sig så är det i princip omöjligt att inte älska det. Så var det i alla fall för mig. Därför var True Grit ett självklart val att spendera dessa två överflödiga timmar åt.

Jag har varken läst boken eller sett föregångaren till 2010 års True Grit, och har därför inte mycket mer att jämföra med än alla andra western/äventyrsfilmer jag sett. När det gäller western-delen så kan jag inte klaga då vi fick både det ena och det tredje ur denna framställning. Vad jag kan säga är i alla fall att True Grit är lika mycket drama som det är en äventyrsfilm. Det som står i fokus är relationen som bildas mellan den 14-åriga flickan och den alkoholiserade revolvermannen. Utan det hade filmen inte ens varit nära lika bra.

Skådespelarna är duktiga - den unga Hailee Steinfeld gör ett bra jobb även om det inte sticker ut på något sätt. Detsamma gäller Matt Damons insats. Jeff Bridges däremot, det är nästan så man undrar om han är samma fyllegubbe på riktigt som den han porträtterar. Jag blev väldigt imponerad av att se prislistan True Grit har lyckats roffa åt sig. Den vann ingen Oscar, men den blev nominerad till så mycket som tio stycken, bl.a för bästa film. Det är inte dåligt. Även både Jeff Bridges och Hailee Steinfeld fick varsin nominering under galan. 

Jag har egentligen inte så mycket mer att säga om filmen mer än att den är ett stort tips. Inte det bästa jag sett vilket lös igenom då jag inte heller blev fullt koncentrerad under filmens gång. Så mycket lyckades den tyvärr inte fånga mig, men det var absolut en bra film i helhet och jag kan absolut tänka mig att se den igen. 

BETYG: 8/10 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiSzOXqoe7JAhWCaRQKHa1eDZIQjRwIBw&url=https%3A%2F%2F5plitreel.wordpress.com%2F2011%2F01%2F03%2Ftrue-grit-2010%2F&psig=AFQjCNEBQLRYT_FzwGA1zHyGLHadONOh9g&ust=1450832256324333

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar