måndag 28 december 2015

Timeline (2003)

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjQk9SHvP_JAhWJBywKHX8TBSIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.rottentomatoes.com%2Fm%2Ftimeline%2F&psig=AFQjCNGZ6uMmww8sXmCMKgYdviHLlpX_JQ&ust=1451423167755676 
Timeline är en äventyrsfilm från 2003, baserad på boken med samma namn skriven av Michael Crichton. Filmen regisserades av Richard Donner (Dödligt Vapen, The Goonies m.fl.) och rollerna spelas av bl.a. Paul Walker, Gerard Butler, Frances O'Connor, David Thewlis, Michael Sheen, Marton Csokas och Anna Friel. 

När några vetenskapsmän råkar upptäcka ett svart hål i tiden som leder till 1300-talets Frankrike, råkar de dessutom skicka en gammal professor genom tidshålet. Filmen följer ett gäng historiker och arkeologer efter att de genom denna tidsmaskin, skickas tillbaka till år 1357 där engelsmännen och fransmännen befinner sig mitt i ett stort krigsdrama. Nu måste de hitta den försvunna professorn samtidigt som det gäller att överleva i ett land, och en tid, där ingen plats är säker.

Richard Donner gör mig sällan besviken, och det var en lättnad att upptäcka att detta även stämde efter att ha sett hans senare film Timeline. Den positiva överraskningen denna film bjöd på, glädjer mig eftersom det är få äventyrsfilmer som faktiskt underhåller numera. Förutom de gamla klassikerna såklart. Timeline är långt ifrån det bästa jag sett inom genren, men lagom underhållande var den ändå. Starten var lite suddig, men när filmen väl kom igång, d.v.s när huvudkaraktärerna blev tillbakasvepta till 1300-talet, därifrån och fram till slutet var det en helt okej film som passar mig utmärkt en måndagkväll då man inte orkar göra mycket annat än att se en avkopplande men roande film. 

Timeline är inte särskilt spännande, utan snarare förutsägbar. Flera saker förutsåg jag innan det hände, men i en film som denna gör det inte så mycket. Som sagt så minskar det spänningen, men äventyret är fortfarande äventyr. Skådespelarinsatserna är heller inte särskilt bra, och det kan vara lite störande ibland om man är alltför petig med sånt (som jag tyvärr kan vara ibland), men samtidigt är det även mycket action där skådespelarinsatserna inte spelar särskilt stor roll (snarare deras skills i svärdfäktning). En skådespelare som jag dock gillade väldigt mycket, helt enkelt eftersom det är fullständigt omöjligt att inte älska honom i vilken film han än medverkar i. Mannen jag pratar om är självklart Gerard Butler, och hans roll Andre Marek var även den karaktär jag fängslades mest av. De scener då vi fick följa honom och hans jakt på Lady Claire, var de scener jag roades mest av.

Bakgrundsmusiken var lite tråkig vilket jag tycker är trist eftersom de bästa äventyrsfilmerna bara är så bra på grund av den grymma musiken som hör till. Det märks att det finns detaljer i Timeline som skaparna inte brytt sig om att lägga mer tid än nödvändigt på. Det är såklart lite tråkigt, men viktigast för mig kommer ändå alltid vara manus. Utan ett bra manus faller filmen totalt och som tur är ligger manuset i Timeline på en tillräcklig nivå för att roa mig. Vanligtvis skulle jag säga att det betyder mycket på grund av min kräsenhet, men när det gäller äventyr har jag faktiskt inte så höga krav och roas av det mesta. Men, är du osäker så får du väl se filmen och avgöra själv!

Gillar du medeltida äventyrsfilmer så som t.ex. Robin Hood: Prince of Thieves och En Riddares Historia, så tror jag även att Timeline kan vara något för dig. Även om du bara är intresserad av att få följa några snygga killar (och tjejer) under knappt två timmars speltid. Men förvänta dig inte något mästerverk för denna film är långt ifrån det.

BETYG: 6/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fwww.allocine.fr%2Fpersonne%2Ffichepersonne-21087%2Fphotos%2Fdetail%2F%3Fcmediafile%3D18373944&psig=AFQjCNGZ6uMmww8sXmCMKgYdviHLlpX_JQ&ust=1451423167755676

2 kommentarer:

  1. Har aldrig hört talas om den här, men både Paul Walker och Gerard Butler i samma film gör den ju sevärd! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, finare män får man leta efter ;) Även om de tyvärr inte gör sitt bästa i denna film... (enligt min åsikt)

      Radera