onsdag 2 december 2015

The Maze Runner (2014)

The Maze Runner är en action/sci-fi film från 2014, regisserad av Wes Ball. Filmen baseras på boken med samma namn skriven av författaren James Dashner. Om tre dagar har uppföljaren The Scorch Trials biopremiär så därför tänkte jag att det kunde vara lägligt att se filmen innan dess.

The Maze Runner följer Thomas, en ung man som vaknar upp i en hiss-liknande bur, utan minne om vem han är eller varför han är där. När han kommer upp till ytan träffar han en grupp killar som förklarar för honom att samma sak hänt de allihop, och att de nu sitter inlåsta i ett litet samhälle där enda vägen ut är genom en labyrint. Enda problemet är att labyrinten förändras varje natt, vilket gör det näst intill omöjligt för dem att ta sig ut.

Mina förhoppningar på The Maze Runner har sänkts rejält under det senaste året, eftersom jag hört väldigt mycket blandade åsikter om filmen. Största anledningen till att jag inte trodde att den var särskilt bra, var betyget 6,8 på IMDB. Visst, det hade kunnat vara sämre, men personligen brukar jag inte känna något större sug till att se actionfilmer som har ett betyg på under 7.

Men, jag var faktiskt positivt överraskad. Jag tyckte det var spännande från början till slut och när slutet väl kom var jag glad åt att veta att uppföljaren inte är långt borta. Detta är dock en sådan film som jag garanterat hade tyckt mindre om ifall jag hade sett den på en liten datorskärm. Vissa filmer kräver storbild i blu-ray kvalitét och surroundljud för att effekten ska bli tillräckligt kraftig.

Dylan O’Brien är en skådespelare som många förknippar med Teen Wolf. Själv har jag endast sett den första säsongen av TV-serien, samt den romantiska komedin The First Time där O’Brien medverkat. Jag tycker skådespelaren passar bra i rollen som Thomas, men å andra sidan har jag inte läst boken och därför kanske jag inte har rätt till någon åsikt där... Kan heller inte jämföra filmen med boken av samma anledning, så där står jag tyst.

Vissa delar av filmen var överraskande medan andra var mer än förutsägbara. Upplägget liknar allt för många tonårsfilmer/serier (så som The Hunger Games, The 100 m.fl.), och ibland verkar det som att alla dessa filmskapare har följt samma mall. En detalj som inte var särskilt svår att klura ut var (spoiler) att den söta lilla medhjälparen dog. Precis som i The Hunger Games. Att han skulle dö förstod jag redan när han först klev in i bilden, men sedan fick jag det bekräftat under scenen då pojken gav sin träfigur till huvudkaraktären Thomas. Har man sett många liknande filmer så är det inte svårt att klura ut att den här karaktären kommer säkerligen dö en sorglig död i slutet för att vi tittare ska känna lite extra med karaktärerna.

The Maze Runner blev jag positivt överraskad av, men samtidigt förstår jag varför den fått dålig kritik av andra. Har man inget emot att se en något annorlunda uppföljare till Flugornas herre, så kan jag rekommendera The Maze Runner.
Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar