torsdag 3 december 2015

The Martian (2015)


The Martian är en sci-fi film regisserad av Ridley Scott (Alien). Filmen går fortfarande på bio på de flesta biografer och har hittills fått mycket bra kritik. Välförtjänt.

The Martian handlar om astronauten Mark Watney och följer hans resa efter att han blir ensam kvarlämnad på mars efter en oväntad storm. Medan världen sörjer hans bortgång, gör Watney allt han kan för att överleva och dessutom försöka få kontakt med jorden. I rollerna ser vi bl.a. Matt Damon, Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels, Sean Bean, Kate Mara, Michael Peña och Kristen Wiig.

Jag hade höga förhoppningar på The Martian och medan jag såg den på bioduken kunde jag inte låta bli att jämföra den med Interstellar som jag tycker är riktigt bra. Precis som jag misstänkte så var detta verkligen en välgjord film, och jag var inte alls besviken. Eftersom jag hade så pass höga förväntningar så kan jag heller inte säga att de överträffades, men det gör mig inte så mycket eftersom filmen absolut var tillräckligt bra för att lämna mig mäkta imponerad.

Skådespelarna gör alla ett fantastiskt jobb och de som sticker ut mest är ju så klart Matt Damon och Jessica Chastain som har de större rollerna. Damon har under senare år lyckats ta sig högt upp på min personliga topplista när det gäller skådespeleri, och idag är han en av mina favoriter. Övriga skådespelare var absolut värda sina roller, och det var roligt att se så många välkända ansikten som tidigare medverkat mycket på TV, däribland MacKenzie Davis, Kate Mara, Donald Glover och Sebastian Stan. Det var alltså inte bara stora hollywood-stjärnor med i filmen.

Förutom grymt skådespel ser vi även ett välskrivet manus, regi i högklass, häftiga ljudeffekter och fantastisk grafik. Alla dessa delar tycker jag är ytterst viktigt i science fiction filmer, inklusive manus som många storfilmskapare tycks missa. Den jag främst tänker på är Gravity som var helt otrolig när man tittar på grafik, regi, klippning, ljud och effekter. Men manuset? Nja, det håller knappast. Själv satt jag uttråkad under hela filmen trots den höga kvalitén. Ser man den inte på bio eller storskärm med surroundljud så är det ingen idé att se den över huvud taget.

Jag kan absolut rekommendera The Martian. Starkt. Inte riktigt lika spännande som Interstellar enligt mitt tycke, men den hade andra fördelar som jag inte kan se i Interstellar. Bland annat fick vi, förutom välskrivna karaktärer, spänning och storartad dramatik, även en del komedi. Mark Watney som huvudkaraktär var extremt lätt att gilla  på grund av sin charmiga personlighet, och Matt Damon spelar honom suveränt!

Betyg: 8,5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar