onsdag 2 december 2015

The Man From U.N.C.L.E (2015)

Ikväll var jag på bio med en väninna och såg den nysläppta filmen The Man From U.N.C.L.E (svagt baserad på TV-serien från ’64 vid samma namn). Jag hade en hel del förhoppningar på filmen, och jag blev inte besviken. Den är till synes inte särskilt udda från andra actionkomedier, men eftersom jag älskar den genren så kunde jag inte låta bli att le genom hela filmen.

The Man From U.N.C.L.E utspelar sig under ett tidigt 60-tal och världen är fortfarande uppskakad efter andra världskriget. Vi får följa CIA-agenten Napoleon Solo i ett samarbete med den ryska KGB agenten Illya Kuryakin, då de tillsammans måste skydda en ung kvinna medan de samtidigt måste stoppa en kriminell organisation från att få kontrollen över en mängd farliga kärnvapen. Filmen är regisserad av Guy Ritchie, känd från bl.a. de brittiska hitfilmerna Snatch och Lock, Stock and Two Smoking Barrels.

Att filmen utspelar sig under 60-talet är något som förgyllde filmen ännu mer för mig, då jag älskar i princip allt som utspelar sig under den tiden. Även den växlande miljön fick mig som tittare att inbilla mig att jag var där, i Berlin, Rom, Paris, Moskva.

Komedin var utan tvekan, min typ av komedi. Komedi där handlingarna är roligare än skämtande repliker. Även om jag tyckte det var underhållande, så satt jag inte och skrattade högt. Det är något jag faktiskt kan sakna ibland, att få skratta lika mycket som jag gjorde åt t.ex. Pirates of the Caribbean första gången jag såg den. Men jag gillade ändå komedin. De två männens försök att hela tiden överösta varandra var absolut underhållande. Även om det inte var någon stor chock direkt, så gillade jag att de blev vänner och mot slutet visade att de faktiskt brydde sig om varandra. Men som sagt, att det skulle bli lite bromance var ganska förutsägbart.


Actionscenerna var snyggt gjorda, men det jag gillade mest var att de faktiskt lyckades bibehålla intresset för tittaren på ett snyggt sätt. Trots att en actionscen är bra gjord, så kan den ändå bli utdragen och tråkig att titta på. Så var inte fallet i The Man From U.N.C.L.E. Actionscenerna var spännande, och det var lätt att missa något viktigt om man inte var helt koncentrerad på vad som hände. Det var en scen som jag speciellt gillade, nämligen scenen då Solo satt i bilen och drack champange medan Illya blev jagad och nerskjuten ute på vattnet. Och sedan tog det impulsiva beslutet att köra trucken rätt ner i havet. Underbar scen. Dock måste jag säga att en av de sista actionscenerna bjöd på mindre. Helt plötsligt var det svårt att hänga med i vad som hände, och enda sättet att förstå vad som just hade hänt var att titta vidare. Samma problem kunde ibland uppstå mitt i allt drama. I stället för att förklara saker och ting direkt, envisades de med att i stället gå tillbaka för att förklara i efterhand med hjälp av tillbakablickar av samma scener vi redan sett. Kanske finns det de som tycker att detta var det perfekta sättet att förklara vad som hänt, men dessvärre håller jag inte riktigt med där. För mig blev det bara rörigt.

Jag gillar alla skådespelarna, Henry Cavill passar perfekt i rollen som den stilrena amerikanen - den perfekta blandningen mellan James Bond och Neal Caffrey. Det var från början tänkt att Tom Cruise skulle spela rollen som Napoleon Solo, men jag är otroligt glad över att det blev Henry Cavill i stället. Mycket bättre fit! Även Armie Hammer är ett klart val, och trots att jag bara sett honom i The Lone Ranger tidigare, så gillar jag honom verkligen som skådespelare. Den svenska Alicia Vikander har jag inte sett tidigare, så för mig är hon ny. Men även hon gjorde ett bra jobb så skådespelarna var knappast någon nackdel för denna filmen. För övrigt fick vi även se bl.a. Sylvester Groth, Elizabeth Debicki och Golden Globe-vinnaren Hugh Grant i filmen.

The Man From U.N.C.L.E lämnade mig inte besviken, men ändå lite funderande. Jag hade lite svårt att få grepp om handlingen, eller rättare sagt detaljerna. Hur skurkarnas plan egentligen såg ut, varför ryssarna ville hindra amerikanerna från att ta med Gaby till Tyskland, m.m.

Bortsett från det lilla röriga, så tycker jag att The Man From U.N.C.L.E är en bra och underhållande film, med älskvärda karaktärer porträtterade av perfekt passande skådespelare. Jag rekommenderar den till dig som gillar actionkomedier, spionfilmer och självklart; 60-talskänsla!
Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar