måndag 21 december 2015

The Leftovers: Säsong 1

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi9sI6jzuvJAhWCWBQKHTSpDUMQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FThe_Leftovers_(TV_series)&psig=AFQjCNH_xX-V_eJb_xxaf6yED2kFGxoJNw&ust=1450741201613178

HBO's The Leftovers sände sitt första avsnitt så sent som i juni förra året, och har nyss sänt klart sin andra säsong. En tredje säsong är beställd och serien lär därför återvända till skärmen någon gång under 2016. Detta är ett spoilerfritt inlägg.

The Leftovers är ett drama med inslag av fantasy och en hel del mystik. Redan i första avsnittet får vi träffa huvudkaraktären Kevin Garvey som är polismästare i den lilla staden Mapleton. Bara några månader tidigare lämnade hans fru honom för att gå med i en kult där de gör allt de kan för att se till att människor inte glömmer bort det faktum att mer än hundra miljoner människor helt oförklarligt, spårlöst har försvunnit.

Denna recension har jag inte sett fram emot att skriva, helt enkelt eftersom jag inte riktigt vet vad jag ska skriva. The Leftovers är verkligen en unik upplevelse, och vare sig det är positivt eller negativt är upp till var tittare att avgöra. Personligen har jag väldigt blandade åsikter. Det är nämligen så att jag under avsnittens gång kunde bli väldigt irriterad på alla frågor som staplades ovanpå varandra, alla mysterier som inte verkade lösas, utan i stället bara bli värre för varje avsnitt som går. Därför måste jag säga att jag är förvånad över att jag inte gav upp. För den tanken fanns inte ens i huvudet på mig. The Leftovers är rörig, osammanhängande och allmänt konstig. Den har varit lite som en fälla för mig. Jag ser ut som ett frågetecken under avsnittens alla 50 minuter, vilket leder till att jag blir smått uttråkad. Så varför slutar jag inte bara titta? Jo, det är nämligen så att de bygger upp så många frågor att man redan efter några avsnitt totalt har förlorat förmågan att ge upp. Man måste bara få veta. Måste bara få alla svar. Och enda sättet att få veta hur det egentligen ligger till, är genom att fortsätta titta. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi0pvyQzevJAhUHuRQKHbF0AOwQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fgrantland.com%2Ffeatures%2Fhbo-the-leftovers-lost-lindelof%2F&psig=AFQjCNGHFuC3-t8RojxQe84ecgIxIvOfKw&ust=1450740874611068

Att se på The Leftovers känns lite som att sitta och försöka lösa ett svårt sudoku. Det krävs ansträngning för att hänga med i svängarna, och ändå är tempot inte särskilt högt. Känslan genom avsnitten skiftade mellan "This just keeps getting wierder and wierder...", "Huh?" och "Jag fattar absolut ingenting...". Ändå är man nyfiken och serien lyckas trots allt fånga tittarens uppmärksamhet. Vilket är tur, för annars hade serien aldrig klarat sig längre än till slutet av säsong 1. 

Jag är ganska besviken på sista avsnittet då jag hade förväntat mig att vi skulle få lite svar. Det är väl ändå lite det som är grejen med att bygga upp högar med frågor under säsongen, så att de mot slutet kan besvaras? Därför var det en stor besvikelse när eftertexterna började rulla och jag såg lika mycket ut som ett frågetecken då som jag gjorde efter att ha sett pilotavsnittet. 

HBO andan känns väl igen lika mycket i The Leftovers som i kanalens övriga serier. Kvalitet i form av väl utvalda skådespelare, fantastisk regi och ett välskrivet manus. Precis som HBO's övriga serier, tar det ett tag att komma in i The Leftovers. Precis som HBO's övriga serier, har The Leftovers en tendens att bli långtråkig för den som är okoncentrerad. Därför passar varken HBO eller The Leftovers för alla. Det krävs att tittaren har tålamod och inte ger upp för lätt. Dock kan jag ändå ärligt hävda att den som inte gillar konceptet i pilotavsnittet, gör rätt i att ge upp efter bara ett avsnitt. Är du en sådan som inte orkar med när det blir rörigt och svårt att förstå vad som händer i en serie/film, så är sannolikheten för att The Leftovers passar dig, inte särskilt stor. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjr1ojmzOvJAhVJchQKHbhjDWEQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fmorningafter.gawker.com%2Fgood-sound-legitimate-reasons-to-keep-stop-watching-t-1614168406&psig=AFQjCNFiZPNj3sBZ_18T74Xx5W1kLrNw6w&ust=1450740743790576

En stor anledning till varför jag hävdar att manuset är välskrivet, beror på karaktärerna. Varje karaktär är välskriven och jag gillar hur vi har fått en närmare inblick i varje karaktärs liv, i stället för att bara fokusera på en enda karaktär som vissa serier envisas med att göra. Exempel är avsnitten "Two boats and a helicopter" och "Guest" där vi får veta mer om Jamison respektive Nora och deras bakgrund. Hur de upplevde den där dagen då ett visst antal människor försvann och hur det har påverkat deras liv och psyken. Ingen karaktär är perfekt, de har alla brister likaväl som positiva egenskaper vilket gör den publik som värdesätter trovärdigheten i karaktären snarare än älskvärdheten, nöjd. 

Ytterligare en detalj värd att nämna som höjde varje avsnitt något, är musiken. Den är alltid dyster och sorgsen, vilket sätter mitt i prick vilken typ av serie detta är. The Leftovers är ingen glad serie. Den är deprimerande, karaktärerna är deprimerade vilket även gör publiken smått deppig. Musiken stärker detta ytterligare, och gör att det är lättare för tittaren att verkligen känna med karaktärerna och deras bekymmer. 

Jag är inte helt nöjd med The Leftovers' första säsong, men det finns ändå saker jag gillar med serien vilket leder till att jag kommer titta vidare. Inte just nu dock, en säsong av denna serie är tillräckligt för tillfället. Men i framtiden, absolut. Anledningen till att jag blev aningen besviken, är för att jag inte fick de svaren jag hade önskat. Jag har absolut inget emot serier/filmer där det ställs mycket frågor och där man inte riktigt vet vad man ska tro om saker och ting. Mysterier. Men en förutsättning för att jag ska gilla det, är att man ändå får vissa svar i slutet av varje säsong. Annars känns tittandet faktiskt ganska meningslöst. Nu hoppas jag bara att Damon Lindelof vet vad han håller på med, så jag slipper genomgå Lost ännu en gång. (just kidding, jag avgudar lost)

Btw, är det bara jag som, varje gång HBO-introt kommer upp, förväntar mig att det ska efterträdas av ett "dum-dum dum-dum-dum dum dum dum dum dum". If you know what I mean. 

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj9no2rzevJAhUCvxQKHastDYUQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fmashable.com%2F2014%2F07%2F21%2Fthe-leftovers-recap-baby-jesus-goes-missing%2F&psig=AFQjCNFVRl1Ldw2oW5R-oshRt8b6vY7UKg&ust=1450740861457778

3 kommentarer:

 1. andra säsongen är ännu bättre fast också väldigt speciell om man säger så.

  SvaraRadera
 2. när du skrev "dumdumdum" tänkte jag på true bloods intro. men det var säkert inte det du menade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja det skulle man kunna tro, men nej, jag syftade snarare på Game of Thrones ;)

   Radera