torsdag 3 december 2015

The Greatest (2009)

The Greatest är en film från 2009 av Shana Feste med Carey Mulligan i huvudrollen. Filmen finns att se på Netflix.

The Greatest handlar om den 18-åriga Rose som får reda på att hon är med barn kort efter att hennes pojkvän Bennett omkommit i en bilolycka. Filmen följer Rose efter att hon tar kontakt med Bennetts familj i ett försök att hitta en plats att höra hemma. Men det blir inte lätt för föräldrarna att välkomna in en ny medlem i familjen då de inte riktigt kunnat acceptera det faktum att deras son är död.

I huvudrollen som Rose ser vi Carey Mulligan som är lika fantastisk här som i alla andra filmer vi sett henne i. Aaron Taylor-Johnson spelar Bennett och i rollen som hans föräldrar ser vi Pierce Brosnan och Susan Sarandon som båda två gör ett utmärkt jobb. Susan Sarandon slutar aldrig överraska mig. Sist men inte minst har vi även Johnny Simmons i rollen som Bennetts yngre bror Ryan.

Jag hade inte mycket förhoppningar på denna filmen eftersom den inte fått särskilt mycket uppmärksamhet varken från kritiker eller privata. Men jag var positivt överraskad. Till viss del kan jag förstå varför den hamnat i skymundan, men samtidigt måste jag säga att jag gillade den. Trots att jag aldrig förlorat någon närstående själv, så tycker jag att det är ganska intressant att se hur människor hanterar sorg.

Sorgen är vad som i helhet spelar huvudrollen i denna filmen, inte barnet. Sorgen, familjen, karaktärerna. Jag tycker att det varit väldigt medryckande att få lära känna alla karaktärerna, och på många sätt förstår man varenda en av dem. Varför de gör som de gör. Varför Grace hade så svårt att släppa in Rose i sitt liv, varför Allen vägrade känna smärtan och varför Ryan försökte intala sig själv att hans bror var en skitstövel, när han i själva verket visste att det bara var saknaden av Bennett som gjorde honom arg. Mot slutet faller alla pusselbitarna på plats och man lär sig älska alla karaktärer på enskilda sätt. Jag gillade även tillbakablickarna, där man fick se hur Rose och Bennett träffades, det gjorde verkligen att man fick mer inlevelse i deras relation och därför även får förståelse för sorgen de alla känner kring Bennetts död.

Jag tycker absolut att The Greatest är en sevärd film, men samtidigt är det varken något nytt eller udda. Blir du vanligtvis uttråkad av dramafilmer, så är nog inte The Greatest någonting för dig. Men är du en av de som verkligen uppskattar drama, familjeband och romantik så kan du absolut ta och sätta på filmen på en gång. Förbered dig bara med en rulle pappersnäsdukar, det lär du behöva!
Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar