söndag 13 december 2015

The Five People You Meet In Heaven (2004) Del 2

https://ofinksandpapers.files.wordpress.com/2013/07/five-people-you-meet-in-heaven-tv-abc-movie-75-1-g.jpg

The Five People You Meet In Heaven är en mini-serie från 2004 i två delar. För att läsa recensionen av första delen, klicka HÄR. Och nej, jag kommer inte skriva ut några spoilers.

Båda delar består av 80 minuters spelfilm och i rollerna ser vi bl.a. Jon Voight, Jeff Daniels, Ellen Burstyn, Dagmara Dominczyk, Steven Grayhm och Michael Imperioli. Mini-serien är regisserad av Lloyd Kramer som använt sig av ett manus baserat på Mitch Alboms bok Fem personer du möter i himlen (2003).

The Five People You Meet In Heaven följer Eddie, den åttiotre-åriga mannen som dör på sin födelsedag i ett försök att rädda en liten flicka från en fallande attraktion på nöjesparken där han jobbat merparten av sitt liv. När han dör kommer han till himlen där han, precis som titeln förklarar, träffar på fem personer vars liv han på olika sätt påverkat.

http://image.toutlecine.com/photos/f/i/v/five-people-you-meet-in-heaven-tv--abc-movie-84-g.jpg

Först och främst får jag säga att detta är en stark berättelse att få ta del av, men samtidigt är den inte så jobbig att se på att man faller i djup depression efteråt. Tvärtom, för mig var detta en riktig feel-good upplevelse och tack vare The Five People You Meet In Heaven har jag lärt mig se livet ur ett nytt perspektiv.

Andra delen av mini-serien har varit en bra fortsättning på den första. Filmen följer i samma spår utan att tappa den röda tråden, och på så vis är det lätt att hänga med på vad som hände. Trots att berättelsen kan bli lite utdragen vid tillfällen, finns det tillräckligt många betydelsefulla scener för att inte tröttna helt och hållet. Dock kan jag ändå tycka att vissa delar kunde skippats, eller rättare sagt att scenerna i sig kunde kortats ner aningen. Men, det är ju trots allt därför den gjordes i två delar i stället för i formen av en långfilm.

Skådespelarinsatserna är absolut nämnvärda, men jag kan inte säga att det är ens nära det bästa jag sett. Hade skådespelarna visat något mer, hade känslan säkert blivit helt annorlunda. Men samtidigt uppskattar jag den lättsamma stämningen genom filmen, och ibland är det skönt att få slippa ta in allt som de tunga ämnena bidrar med. 

http://image.toutlecine.com/photos/f/i/v/five-people-you-meet-in-heaven-tv--abc-movie-65-1-g.jpg

Jag gillar att vi, i andra delen av The Five People You Meet In Heaven, har fått få större inblick i livet efter kriget. Livet tillsammans med frun Marguerite. Förövrigt älskar jag alla tillbakablickar. Genom båda delar har vi fått träffa fem olika Eddie. Femåringen,  tonåringen, krigsveteranen, medelåldersmannen samt den 83-åriga gubben. Alla fem varianter av karaktären är lika älskvärda, och det är fullständigt omöjligt att inte känna med honom.

De resterande tre människorna Eddie fått träffa i sista delen, känns olika mycket betydelsefulla. Vissa kändes självklara och bidrog mycket till berättelsen och förståelsen för Eddie som karaktär. Men sedan var det en som jag anser kändes aningen överflödig. Personligen hade jag varit lika nöjd med en titel som sade The Four People You Meet In Heaven. Men det har väl inte samma klang antar jag.

Sammanfattningsvis så är The Five People You Meet In Heaven en underbar berättelse, framförd på fantastiskt vis. Jag har själv aldrig läst boken och har därför inte mycket att jämföra med, mer än allt annat jag sett inom film som utforskar döden. Detta är utan tvekan en av de bästa. 

http://image.toutlecine.com/photos/f/i/v/five-people-you-meet-in-heaven-tv--abc-movie-27-1-g.jpg

2 kommentarer: