söndag 6 december 2015

The Five People You Meet In Heaven (2004) Del 1

http://ofinksandpapers.files.wordpress.com/2013/07/five-people-you-meet-in-heaven-tv-abc-movie-75-1-g.jpg

The Five People You Meet In Heaven är en mini-serie från 2004 i två delar. Jag valde att recensera båda delarna eftersom det finns en hel del att säga nu redan efter första delen. Jag kommer fördjupa mig inom handlingen, men självklart utan att skriva ut några stora spoilers.

Båda delar består av 80 minuters spelfilm och i rollerna ser vi bl.a. Jon Voight, Jeff Daniels, Ellen Burstyn, Dagmara Dominczyk, Steven Grayhm och Michael Imperioli. Mini-serien är regisserad av Lloyd Kramer som använt sig av ett manus baserat på Mitch Alboms bok Fem personer du möter i himlen (2003).

The Five People You Meet In Heaven följer Eddie, den åttiotre-åriga mannen som dör på sin födelsedag i ett försök att rädda en liten flicka från en fallande attraktion på nöjesparken där han jobbat merparten av sitt liv. När han dör kommer han till himlen där han, precis som titeln förklarar, träffar på fem personer vars liv han på olika sätt påverkat. 

http://image.toutlecine.com/photos/f/i/v/five-people-you-meet-in-heaven-tv--abc-movie-72-1-g.jpg

Synopsisen till The Five People You Meet In Heaven lockade mig redan från första anblick, och när jag dessutom insåg att både Jon Voight och Jeff Daniels hade varsin roll i filmen, hade jag inget annat val än att se den. Först och främst kan jag säga att detta absolut är ett perfekt tidsfördriv för mig. Mini-serien fördjupar sig inom allt som livet ger, d.v.s. kärlek, vänskap, sorg, förlust och besvikelse. Första delen av The Five People You Meet In Heaven har imponerat stort, och jag hoppas absolut på en minst lika bra avslutning i nästa del.

Berättelsen börjar lugnt, men lyckas ändå fånga intresset för tittaren med hjälp av minnesblickar från 20-talet samt vetskapen om att huvudpersonen vi nu följer kommer att dö. Detta får vi nämligen förklarat för oss redan i första scen, av en kvinnlig berättarröst som hjälper till att föra berättelsen framåt. 

http://image.toutlecine.com/photos/f/i/v/five-people-you-meet-in-heaven-tv--abc-movie-21-1-g.jpg

Det tar ett tag innan det vi väntar på faktiskt händer och ett tag sitter spänningen ganska tajt trots att man egentligen är medveten om vad som kommer hända. Det är kanske därför spänningen sitter så pass hårt. Det som till en början gör handlingen spännande är vetskapen om vad som kommer hända, men vad som efteråt gör att man fortfarande har ett starkt behov av att se mer, är huvudkaraktären Eddie. Som tittare vill man hela tiden veta mer om honom. Man vill lära känna honom, man vill skratta med honom och man vill gråta med honom. Man vill se honom ung som gammal, och hur han gick från det ena till det andra. Eddie gör berättelsen.

Alla dessa människor han stöter på är lika intressanta dem, och eftersom man redan vet att de är döda kan man inte låta bli att gå och undra hur de dog samt hur de levde. Hur Eddie påverkat deras liv, och hur de påverkat hans. Vilka Eddie kommer träffa på härnäst är omöjligt att veta, precis som det nyss var omöjligt för mig att veta hur han skulle träffa de två första. Vi introduceras nämligen inte till dem förrän Eddie hamnar på deras  personliga slutstation, vilket gör berättelsen oförutsägbar trots alla teorier som är lätta att få och fundera över under filmens gång.

Slutligen får jag säga att jag verkligen gillar berättelsen. Den är berättad på ett extremt proffsigt sätt när det gäller manus och miljö, och skådespelarna gör ett riktigt bra jobb. Filmen har lyckats beröra på så många olika nivåer, men ändå finns det mycket mer att sägas ur Albom’s synvinkel. Jag hoppas som sagt på en lika fantastisk fortsättning som starten och så vitt jag kan se nu lär jag inte bli besviken. 

http://image.toutlecine.com/photos/f/i/v/five-people-you-meet-in-heaven-tv--abc-movie-31-1-g.jpg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar