onsdag 16 december 2015

The Age of Adaline (2015)The Age of Adaline är en relativt ny film som hade premiär så sent som i somras. Filmen är regisserad av Lee Toland Krieger och i rollerna ser vi bl.a. Blake Lively (Gossip Girl), Michiel Huisman (Game of Thrones), Harrison Ford (Stjärnornas krig), Ellen Burstyn (Interstellar) och Kathy Baker (Edward Scissorhands).

Denna romantiska dramafilmen följer Adaline Bowman, en ung kvinna som vid 29 års ålder råkar ut för en bilolycka som gör att hon, resten av sin framtid, aldrig mer åldras. På grund av detta lever hon ständigt med rädslan av att bli påkommen för hennes onaturliga förmåga, och måste därför spendera sitt liv på rymmen. Men när hon träffar den charmige Ellis påverkas hennes planer på att dölja sin hemlighet och aldrig någonsin låta sig själv bli förälskad igen.

The Age of Adaline är en film jag inte var helt säker på att jag skulle gilla, men som jag ändå var tillräckligt nyfiken på för att ge den en chans. Jag har ju under årens gång insett att dömande av en film innan man sett den är en dålig idé. Men på grund av låga förväntningar satte jag ändå på filmen med en tråkig min.

Först och främst kan jag med säkerhet hävda att The Age of Adaline är en förutsägbar film. Jag lyckades nästan hela tiden gissa vad som skulle hända, hur saker och ting var hopkopplat och till och med hur de olika karaktärerna skulle reagera i olika situationer. Apropå karaktärerna så var den enda som jag fann intressant, huvudkaraktären Adaline. Självklart är det hon som är den viktigaste, och därför får man väl vara glad att hon var den som var mest intressant. Men, på grund av olika anledningar fann jag övriga karaktärer tråkiga och alldeles för ordinära. På grund av detta blev båda de stora kärlekshistorierna som kopplades ihop under filmen, två kärlekshistorier för mycket. Jag lyckades inte finna något intresse i deras förhållande överhuvudtaget. Det jag framförallt saknade var något som gjorde relationen intressant. Något som gjorde den speciell. Något som gjorde att jag som tittare förstod precis varför de fall för varandra. Av alla människor Adaline träffat på under sin livstid, varför var just Ellis så speciell? Det är en fråga jag aldrig riktigt fick svar på.

För att nämna några positiva saker, så tycker jag ändå upplägget är intressant, och filmen var utan tvekan annorlunda om man ska jämföra med vanliga romantiska dramafilmer. Med ett inslag av fantasy, blir berättelsen i helhet mer speciell, mer tilltalande och mer intresseväckande. Jag gillade framförallt hur vi fick följa huvudkaraktären genom olika tider och verkligen fick lära känna henne. Det enda jag hade önskat, var en större karaktärsutveckling genom åren. Lever man i över hundra år bör man ha utvecklats som person, mycket mer än vad Adaline gjorde. Personligen tyckte jag att hon verkade exakt likadan i nutid som hon gjorde på 50-talet. Det var tydligen inte bara utseendet som var oförändringsbart.

Trots att jag låter väldigt negativ så anser jag ändå att The Age of Adaline var en okej film. Gillar man romantiska draman och inte är helt beroende av en hög kvalitet och luckor i logiken, så har den dessutom en förmåga att vara mer än okej. Skådespelarna presterade tillräckligt för att leva upp till sina roller, och manuset var tillräckligt bra för att hålla uppe intresset för mig som tittare genom hela filmen.

The Age of Adaline har sina nackdelar, men den har även sina fördelar. Filmen underhåller utan tvekan den som gillar genren, och har man dessutom en svaghet för vackra kvinnor eller/och snygga män så finns det en stor chans att filmen tillfredsställer tittaren mer än nog. Det jag dock anser är att filmen aldrig lyckas gå över den där ”okej-spärren”. Allt var tillräckligt bra för att underhålla, men det blev aldrig bättre än så. Filmen i helhet levde upp till mina förväntningar, men den lyckades varken överraska mig eller överträffa förväntningarna som redan från början var relativt låga. Därför är detta en film som är helt okej att se en gång, men jag har inga som helst planer på att se den igen.
Betyg: 6,5/10

https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjSvIiQnOHJAhUEchQKHQkbCV4QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.aceshowbiz.com%2Fstill%2F00006354%2Fthe-age-of-adaline-img04.html&bvm=bv.110151844,d.ZWU&psig=AFQjCNG-8_8vhh-T0cojnNymBWjGgGEqSQ&ust=1450383520620975

3 kommentarer:

 1. Hmm, jag vågar inte läsa hela recensionen då jag inte vill spoila för mig själv, men 6,5 är ju inte ett skyhögt betyg. Det är dock en film som jag har bestämt mig för att se ändå så jag får återkomma med om jag håller med dig eller inte ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inlägget innehåller inga spoilers om själva berättelsen, men om du inte vill veta spoilers om kvalitén på filmen så är det väl bra att vänta. Kan i alla fall säga att du absolut ska ge den en chans om du gillar romantiska draman, alla har ju så olika smak också!

   Radera
 2. Tyckte verkligen om den här filmen! Iallafall utifrån vad jag kommer ihåg av den haha

  SvaraRadera