torsdag 3 december 2015

Paper Towns (2015)

Paper Towns är en drama film baserad på boken med samma namn skriven av John Green. Filmen är regisserad av Jake Schreier som även regisserat filmen Robot and Frank från 2012.

Paper Towns följer huvudkaraktären Quentin efter att hans jämnåriga granne Margot, samma flicka han varit hopplöst förälskad i under elva år, plötsligt försvinner. När han börjar hitta ledtrådar hon lämnat åt honom bestämmer han sig för att, tillsammans med sina två bästa vänner, följa ledtrådarna för en chans att hitta Margot och berätta för henne hur han verkligen känner.

Jag har blandade känslor efter att ha sett denna film. Ja, den var bra. Samtidigt blev jag aningen uttråkad i början. Helt enkelt så tycker jag att andra halvan av filmen var bättre än första halvan. Jag har inte läst boken, och vet därför inte om allt berättas korrekt i filmen, eller om de har ändrat på mycket. Men så mycket positiv respons boken fått till skillnad från filmen, så kan jag tänka mig att boken är bättre.

Det är svårt att inte jämföra Paper Towns med The Fault In Our Stars (2014) som även den är skriven av John Green. På många sätt är filmerna lika, men samtidigt väldigt olika. Till skillnad från The Fault In Our Stars, är Paper Towns inte en snyftare, men väcker ändå mycket känslor. Det är näst intill omöjligt att inte få ett stort leende på läpparna under större delen av filmen.

På sätt och vis var filmen ungefär som jag hade väntat mig, dock var budskapet ganska annorlunda. Jag trodde nämligen att detta skulle vara en romantisk film om kärlek, men i stället visade det sig att det riktiga budskapet var det kraftfulla under vi kallar vänskap. Alla scener mellan vännerna var guld värda, framförallt de som utspelade sig under bilturen mot New York. Detta var min favoritdel i filmen och jag önskar att den hade tagit större plats, medan de hade trappat ner på allt som hände innan vilket faktiskt gjorde mig ganska uttråkad. Det var inte förrän de satte sig i bilen och den riktiga resan startade, som jag faktiskt började njuta av filmen istället för att undra hur lång tid det var kvar.

?Filmen innehöll mycket bra musik som verkligen väckte känslorna hos tittaren. Jag älskar hur vänskapen mellan vännerna målats upp och (trots filmens handling) tar upp större plats än Margot. Åtminstone mot slutet. Apropå slutet. Utan att skriva ut några spoilers så kan jag säga att jag verkligen gillade hur filmen slutade. Jag blev starkt överraskad då jag förväntat mig ett helt annat slut, men det ser jag bara som något positivt. I stället för att få ett klyschigt slut, men fortfarande ge tittaren lite ”closure”, blir filmen fulländad med en stor avvikning från hur filmer som denna vanligtvis brukar sluta. Jag är nöjd.

Mina förhoppningar inför Paper Towns var inte jätte höga, men det var ändå en lättnad att jag slapp bli besviken. Till en början blev jag aningen uttråkad och i det stora hela tycker jag att de hade kunnat skippa vissa scener och kortat ner filmen lite. Förutom det så tycker jag att filmen var relativt underhållande, och den visar verkligen hur viktigt det är att hålla fast vid sina äkta vänner, då det i slutändan är de som aldrig kommer svika dig.
Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar