Säsong 4 av Once Upon A Time är den senaste av de fyra säsonger som hittills släppts. Den femte säsongen har premiär den 27 September, alltså redan på söndag. Detta blir inte ett spoilerfritt inlägg, så har du inte sett säsongen ännu så rekommenderar jag dig att sluta läsa.

I denna säsong av Once Upon A Time får vi träffa många nya karaktärer, däribland Elsa och Anna från disneyfilmen Frozen (2013) samt skurkarna Maleficent, Cruella DeVil och Ursula.

Det jag gillar med Once Upon A Time är att man jämt får lära känna nya karaktärer, både onda och goda. Man får se in i deras förflutna och verkligen få förståelse för deras agerande och personligheter. Oftast görs det bra och mot slutet knyts säcken ihop för karaktärens story. De är även duktiga på att komma med bra tvistar, ett exempel i denna säsong var då kvinnan som Emma och Hook räddade visade sig vara Robin Hoods fru Marion. Ännu en tvist senare i säsongen var att hon dessutom var Zelena som hela säsongen lurat alla att tro att hon var Marion. Jag gillar att de kommer med sådana här vändpunkter, men samtidigt skulle jag gärna vilja ha lite mer logik i det. Hur Zelena lyckades överleva förklaras endast med ordet ”magi”. Det är så alla konstiga tvister förklaras, och det stör mig lite. Visst, detta är en sagovärld vi följer. Men utan lite realism är det lätt att allt bara känns löjligt.

När det gäller skådespeleriet i Once Upon A Time har jag väldigt blandade åsikter. Guldkornen är utan tvekan Lana Parilla (Regina) och Robert Carlyle (Rumplestiltskin) som båda egentligen är alldeles för överkvalificerade för att lägga tid på en serie som denna. Men glada är vi ju ändå, utan dem hade serien knappt varit värd att se. Denna säsong tycker jag dock även att Jennifer Morrison (Emma) har visat sig en värdig skådespelare. Resterande skådespelare är inte något utöver det ordinära, men utan att nämna namn kan jag säga att det även där finns vissa som är duktigare än andra.

Denna säsong har kretsat mycket kring ”The Author”, som mot slutet visade sig vara en man som hellre vill att skurkarna ska vinna än hjältarna. Hur det förklarades tyckte jag var lite lamt. Varför blev han egentligen en av skurkarna till slut? Han skyllde på alla chefer han haft under sitt liv, men den ursäkten tyckte jag inte var något vidare genomtänkt.

Maleficents story trodde jag skulle bli större för varje avsnitt, men i stället kändes det lite tvärtom. Ja, hon fick tillbaka sin dotter och hon lyckades dessutom vinna över oss tittare. Var kom egentligen hennes ondhet ifrån? Helt plötsligt var hon en karaktär som man bara hoppades att det skulle gå bra för. Jag klagar absolut inte på det, men jag undrar lite var hennes plötsliga godhet kom ifrån. Hur kommer det sig egentligen att hon bara släppte hennes hat mot Snow och Charming? Istället hade hon inga som helst problem med att jobba med dem för att hitta hennes dotter. Och dessutom be dem om hjälp. Be dem snällt om hjälp. Hm. 
Som vanligt blir Once Upon A Time väldigt lätt förutsägbar. Många gånger under säsongen lyckades jag gissa vad som skulle hända innan det hände. Ett exempel är scenerna då Gold låtsades vara Hook. Det var inte särskilt svårt att klura ut. Dessutom var det tydligt att det var menat som ett ”what the fuck”-moment när han förtrollade om sig till Gold i slutet, men i stället blev det ett ”Nähä, det menar du inte”-moment. Ytterligare ett exempel är att slutet var väldigt förutsägbart. Att Emma på ett eller annat sätt skulle bli ond. Det är ju trots allt det de har försökt stoppa hela säsongen, och man visste hela tiden att det behövdes en cliffhanger. Att hon skulle bli den nya ”the dark one” förväntade jag mig dock inte.

Sen har vi det största och bästa av allt i säsongen, det tror jag nog att vi alla kan enas om. Emma och Killian. Ja, jag tänker kalla honom Killian nu. Passar mycket bättre när man snackar om deras kärlek till varandra. Tidigare har jag haft ganska svårt att förstå varför folk shippade dem så mycket, jag kunde helt enkelt inte se det. Jag har alltid gillat de båda karaktärerna, men jag förstod bara inte grejen med att de skulle bli förälskade. Förrän nu d.v.s. Paret har definitivt vunnit över mig under den senaste säsongen, och främst beror det nog på att Neal är borta. Jag har aldrig varit ett fan av triangeldraman, tvärtom så gör det mig bara irriterad. Men självklart har det också att göra med alla fina scener de delat under säsongens gång. Många säger att de stora shipen är så stora eftersom kemin karaktärerna delar är så pass stark. Jag är ledsen att jag inte riktigt delar den åsikten, men ärligt talat så tror jag inte att det har med kemi att göra. Snarare har det att göra med skådespelare som är duktiga på det de gör, samt att människorna som suttit och skrivit manuset är bra på att skapa minnesvärda ögonblick. Det är vad som gör att jag shippar dem.

Ytterligare ett par som stått i fokus under säsongen är Regina och Robin. Och ja, jag gillar de tillsammans. Jag gillar det faktum att Robin är hennes själsfrände, för vet ni vad det betyder? Jo, det betyder att de kommer bli end-game! Därför är jag aldrig orolig när det gäller dessa två, för man bara vet att de kommer sluta tillsammans. Vi vet att Regina kommer få sitt lyckliga slut, och om något skulle hända hennes själsfrände så får hon inte sitt lyckliga slut. Därför är jag stenhårt säker på att de kommer sluta tillsammans.


Belle och Gold är inte längre det gyllene paret som de en gång var. Men fick vi inte ändå en liten hint på slutet där, att de börjar hitta tillbaka till varandra? Hon sa trots allt att hon inte älskade Will, vilket snarare tydde på att hon fortfarande älskar Gold. Dock vet jag inte riktigt vad som kommer hända med honom nu med tanke på att han inte längre är The Dark One, och hans hjärta höll på att dö ut. Kommer han verkligen dö? Tror knappast det.

För övrigt så tycker jag inte att Säsong 4 varit den bästa säsongen, men den håller. Som vanligt är vissa avsnitt mer spännande och underhållande än andra. Första delen av säsongen (Frozen) var bättre än den andra delen (Villains). Men det bästa avsnittet var faktiskt det sista - ”Operation Moongoose Part 1 & 2”. Jag gillar verkligen dubbelavsnitten av denna serien, de lyckas alltid bli riktigt underhållande även om man alltid vet att det kommer lösa sig i slutändan.