torsdag 3 december 2015

Ocean's Eleven (2001)

Ocean’s Eleven är ett kriminaldrama från 2001, regisserat Steven Soderbergh. Filmen har två uppföljare och är löst baserad på filmen med samma namn från 1960 där Frank Sinatra hade rollen som Danny Ocean.

Filmen följer Danny Ocean efter att han just blivit frisläppt ur fängelset och direkt sätter sig in i den kriminella branschen igen. Denna gång ska han inte bara stjäla 150 miljoner från tre olika kasinon, utan han ska även på köpet lyckas stjäla tillbaka en förlorad kärlek. Till hjälp har han satt ihop ett team bestående av några av de smartaste tjuvar han någonsin träffat på.

Ocean’s Eleven länge varit en favorit hos mig och därför kommer denna recension främst bestå av positiva tankar. Filmen har en förmåga att gå väldigt snabbt framåt, ibland kanske lite för snabbt. Det tar några gånger att se filmen innan man lär sig hänga med i svängarna, men sitter man koncentrerad så ska det nog trots allt inte vara något problem. Filmen är riktigt smart och välskriven och just därför förtjänar den ett högt betyg. Den är dessutom riktigt underhållande på så vis att många viktiga handlingar framförs på ett komiskt sätt.

Ocean’s Eleven har ett väldigt imponerande cast och listan lär bli lång. I huvudrollen som Danny Ocean ser vi ingen mindre än George Clooney, och resterande medlemmar av hans team spelas av bl.a. Brad Pitt (Fight Club), Matt Damon (The Bourne Identity), Scott Caan (Hawaii Five-0), Casey Affleck (Good Will Hunting), Don Cheadle (House of Lies) och Elliot Gould (Ray Donovan, Friends).  Vi ser även Andy Garcia (The Untouchables) och Julia Roberts (Pretty Woman) i rollistan. I början av filmen får vi dessutom en glimt av några kända TV-skådisar som spelar sig själva i en poker-scen (något som jag faktiskt inte lagt märke till tidigare), nämligen Holly Marie Combs (Charmed), Topher Grace (That 70’s Show), Joshua Jackson (Dawson’s Creek), Barry Watson (7th Heaven) och Shane West (Nikita). Många namn att hålla reda på, helt otroligt att jag mindes alla. (ja, jag fuskade med hjälp av IMDB, but you gotta give me a little credit).

Ocean’s Eleven är utan tvekan den bästa i trilogin, även om alla tre lyckas bra med att ta in många bra gästskådespelare om så för bara någon scen. Eleven bevisar detta bra, och skådespelarna är utan tvekan en av de främsta anledningarna till varför filmen är så pass bra.

Jag har sett Ocean’s Eleven många gånger under mitt liv, och jag kommer säkerligen se den många gånger igen. Detta är en film som inte är lätt att tröttna på då den är smart, händelserik och fylld med fantastiska skådespelare. För en som älskar smarta bedrägerifilmer är denna ett MÅSTE, så sätt igång och kör på!
Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar