torsdag 3 december 2015

Mr. Nobody (2009)


Mr. Nobody är en drama film från 2009, regisserad och skriven av Jaco Van Dormael. I rollerna ser vi bland andra Jared Leto, Toby Regbo, Diane Kruger, Rhys Ifans, Juno Temple och Sarah Polley.

Mr. Nobody utspelar sig dels i framtiden, dels i nutid och dels i det förflutna. Filmen följer den allra sista dödliga människan på vår planet, nämligen den 120 år gamla Nemo Nobody då han berättar sin personliga historia för en ung nyfiken journalist.

Jadu, det här var en svår film att recensera måste jag säga. Å ena sidan tyckte jag den var riktigt bra, men samtidigt var det aningen för mycket tidshopp för min smak. Vad jag dock älskade (som är det viktigaste jag tänker på när jag ser en film) var att den var unik. Detta är verkligen en sådan film som sticker ut ur mängden, och jag är därför oerhört glad att jag nu äntligen har sett den.

Tre saker jag verkligen lade märke till var dessa; musiken, skådespelarna och filmografin itself. Musiken var perfekt och det märktes tydligt att varenda liten musikslinga är noga handplockad. Detta gjorde filmupplevelsen både känslosam och kraftfull. Även skådespelarna var riktigt duktiga, framförallt Jared Leto och Sarah Polley. Leto har redan i många filmer bevisat vilken talang han har, och idag är han dessutom en oscarsvinnare. Även Polley leverar starkt trots att hon inte är med i filmen ens hälften så mycket som Leto. Förutom musik och skådespel så har vi slutligen även den fantastiska filmografin att nämna. Hela filmen är filmad på ett fantastiskt sätt och det jag lade extra märke till var alla vackra närbilder på människor. Extrema närbilder på människans vackra hud tillsammans med en ännu vackrare bakgrundsmusik utgör en perfekt scen.

Så hur är det då med manuset? Av många anledningar skulle jag vilja säga att det var välskrivet och nästan felfritt. Men av ännu fler anledningar måste jag säga att det var rörigt, uttråkande och udda på ett ”jag fattar ingenting”-vis. Dock har detta nog till större delen att göra med hur de valt att lägga upp filmen. För att vara en film med så pass många tidshopp (som var nödvändiga), så lyckades de ändå ganska bra. Visst var det rörigt, men tänk bara hur rörigt det hade blivit om regissören inte visste vad han höll på med.

Det viktigaste som finns när det gäller film (enligt mig) är budskap. Jag hatar filmer som försöker göra en berörd utan att ha något riktigt budskap. Mr. Nobody är inte en av dessa. Istället lyckas den fånga mitt intresse, beröra och dessutom lära mig som tittare en livsläxa. Vad jag fick ut av denna filmen, det som jag faktiskt kommer komma ihåg (till skillnad från alla tidshopp och röriga scener) är detta; ”Oavsett vad du väljer kommer det vara rätt val.” Ja, oavsett vilka val man gör i livet, så kommer man ändå få leva med det resten av sitt liv. Världen kommer få dras med det beslutet under resten av dess existens. Men vad du än väljer så kan du inte gå tillbaka. Blandar du mos med ketchup så är det omöjligt för dig att peta ur all ketchup igen. Det är bara fysiskt omöjligt. Så oavsett vilka val man gör i livet, så kommer det vara rätt val.

Jag rekommenderar Mr. Nobody till den som inte har något emot tidshopp. Jag rekommenderar Mr. Nobody till den som gillar unika draman. Jag rekommenderar Mr. Nobody till dig som fascineras av tidens mysterium.
Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar